На днешния редовен брифинг на националния щаб за борбата с коронавируса бе предложено спортналите зали и стадиони да останат без публика минимум до края на януари. Тази вест разкри лично здравният министър професор Костадин Ангелов.

Футболът все пак няма да бъде засегнат, тъй като до февруари родният шампионат ще е в зимна пауза.

"Образованието и спортът са два стълба в нашето общество, които дават една здрава и умна нация. Даваме възможност на националните отбори да тренират, но много от тях са затворени. Най-големият проблем за един спортист на практика са контузиите. В момента министерството на здравеопазването се явява като контузия на българските спортисти. Тези решения се взимат много трудно. Ние сме длъжници и на българското образование, и на българския спорт. Но сме наясно, че за да побеждават, българските спортисти трябва да са здрави", призна Ангелов.

Относно индивидуалните спортове и активността на децата:

"С министър Кралев сме в изключително добра комуникация. По отношение на индивидуалните спортове ще имаме конкретен текст, който да касае разрешението им. Това го обмисляме. Докато излезе заповедта, продължаваме комуникацията с него", допълни министърът.

Нощните заведения, игралните зали, казината, ресторантите също вероятно ще останат затворени до 31 януари. Детските градини, яслите, учениците от първи до четвърти клас ще отворят след ваканцията на 4 януари 2021 г.

Продължава забраната за събития, конференции и конгреси до 31 януари.

Ангелов даде и актуалните данни за запълнения капацитет в лечебните заведения у нас. За последната седмица излекуваните от коронавирус са 18 907, заетостта на болничните легла за неусложнени пациенти е 52%, като прави впечатление увеличеният процент на заетост в областите Шумен – 76% от леглата, Бургас – 70%, Търговище – 68%, Варна – 67%, Русе – 66%, Ямбол – 64%, Сливен – 64%, Пазарджик – 59%, Ловеч – 57%