Треньорите в efbet Лига застанаха пред камерите на предаването "Домът на футбола", за да споделят вижданията си по отношение на темата относно евентуалното преместване на първенството в efbet Лига към форма лято - есен. 

Повечето специалисти бяха общо взето единодушни, че проблемът може да се реши, ако се интегрира отопление на всеки терен на елитен клуб, което беше особено застъпено от чужденците Азрудин Валентич и Анте Шимунджа. Все пак, всички са съгласни, че това е доста скъпа придобивка и за нея е необходима и намеса от държавата. 

Стойчо Младенов изтъкна, че подобна промяна ще спести разходите на клубовете за един лагер, които пари може да бъдат инвестирани в инфраструктура. Илиан Илиев, от своя страна, добави, че подобна промяна може да не се приеме добре от феновете, които не свързват лятото с футболни мачове.

Ето и всички мнения: 

Младенов:

„Винаги съм бил привърженик на пролет-есен. Така ще бъдем без прекъсване през лятото и ще сме във върхова форма по време на европейските мачове. От финансова гледна точка ще се спестят средства за една подготовка и тези пари ще се инвестират в база. Предлагам го и гарантирам, че ще е успешно“.

Стоилов:

„Аз съм твърдо за да няма пауза, а да се играе постоянно. Казал съм си мнението по тази тема и съм готов да вляза в диалог. Мисля, че плюсовете са много повече.

Илиев:

„Ще се играе при по-добри условия, но не знам как ще се приеме от хората. Малко ще е трудно да се направи смяна. Аз съм „за“, защото няма да я има тази голяма пауза. Зимата леко се поизмества вече. Не е лошо като идея, но не знам дали ще се възприеме“.

Шимунджа:

„Трябва да се съобразяваме с темпа на европейските страни. Това ще е огромна промяна и не знам как ще се отрази. Трябва да се намери решение в по-добрите игрища, да се направят по-добри терени. Отоплението е много важно, но това е финансов въпрос. В Словения, Хърватия и др. страни решението е било подобно.

Киров:

Преди 4 години имаше треньорски синдикат и излязохме с такова предложение към БФС, но нищо не се случи. Трудно е да се направи точен формат. Или трябва всички да имат отопление, или да има задължително осветление, за да може да се играе през лятото. Има плюсове и минуси, но може да има дебат. Хубаво е да има такъв, за да се вземе правилното решение“.

Валентич:

Тук съм от 14 месеца и виждам, че през декември времето е далеч по-добро. От тази гледна точка може би е редно да се играе до края на годината и да се измести старта за началото на април. При тези условия е опасно за играчите. Перфектният сценарий е хибриден терен с отопление, но това е работа на правителството. Това решение беше взето от скандинавските страни и беше успешно“.

Белчев:

Всички стадиони вече са с отопление, така че няма да е проблем да се играят късни мачове и гледаемостта да се увеличи“.

Тунчев:

С колеги сме го обсъждали и наистина терените по това време не са в особено добро състояние. Може би трябва да опитаме този вариант, за да видим как ще сработи“.

Моралес:

„Мога да ви кажа, че условията в провинцията са много трудни през зимата. Зеледени терени, малки терени.. това ни затруднява. Не се оправдавам, но тренировъчният процес е нарушен на много места. Ако условията са по-добри за тренировки и мачове, то съм съгласен да има изместване на първенството“.

Колев:

„От географска гледна точка това е добро решение, защото ще се избегнат тежките месеци за футбол, когато е трудно за всички. Това е въпрос, който трябва да се синхронизира с УЕФА и европейските клубни турннири“.  

Всички мнения може да чуете в прикаченото видео!

подкрепя българския спорт