Бившият треньор на Царско село, Ботев Враца и Лудогорец Антони Здравков, бе гост в „Студио Дерби“, където коментира актуалните теми около българския футбол в края на есенния полусезон.


„Българският футбол не трябва единствено и само да се измерва като качество с националния отбор, тъй като клубните отбори са тези, които реално дават футболисти към юношеския, младежкия и мъжкия национален отбор и като сложим футболистите, които играят в чужбина. Клубното ни първенство смятам, че беше на едно прилично ниво, не е било най-доброто, но в никакъв случай не е било лошо като качество. Смея да твърдя, че има израстване на отбори и на футболисти през този сезон. Видя се, че мачовете са много равностойни, всеки един отбор може да поднесе изненада. Хубавото е, че нямаше големи проблеми, скандали. Смятам, че всичко се решаваше главно на терена“.

„Компютрите навлязоха във футбола. За хубаво или за лошо, не можем да кажем. Малко се спря романтиката във футбола. Пет сантиметра засада, ВАР я вижда, чертаят се едни линии, което смятам, че е модерно, има го в цяла Европа. Ние не можем да избягаме от това нещо, но пет сантиметра едва ли би трябвало да решат даден мач. Въпреки всичко, щом е приет правилникът, трябва да бъде така. Аз смятам, че помага на съдиите, но изнервя публиката, изнервя треньорите и самите футболисти. Има много неща, които съдиите не могат да ги видят. Видя се, че има грешки в системата ВАР и то главно в арбитрите, но съдийската комисия съвсем наскоро ги отчете тези грешки и наказаха съдии. Надявам се за в бъдеще съдиите да свикнат с ВАР и да бъде решението с един аршин и адекватно“.

„Братя Домусчиеви и спортно-техническото ръководството в лицето на г-н Караманджуков, г-н Петричев, са хората, които наистина са доста взискателни към треньорското ръководство. Оттам насетне треньорите са взискателни към футболистите. Полагат се неимоверни грижи и усилия този отбор да работи с най-добрата база, която може да има към момента. Нямаш нещо, което да го няма. За мен проблемът в Лудогорец е видим. Просто промяна в стила на игра. Тези футболисти, които са в момента, няма как да паснат на предишния стил на игра. Търси се вече нов различен футбол от треньорите, които минаха преди това. И Дамбраускас, и Върба опитаха тотално да променят нещата. Взеха футболисти, които в момента смятам, че не са толкова качествени, колкото имаше преди. Вижда се, че не са толкова убедителни, най-вече в Европа. Лудогорец беше конкурентен на европейските отбори по една единствена причина – играеше със самочувствие, държеше топката без значение срещу кого играе и какъв ще бъзе резултата. Това носеше самочувствие на самите футболисти, а оттам – на отбора. В последните две години се вижда, че с тези футболисти, които разполага и най-вече с треньорската тактика, отборът повече играе прибран, на контраатака. Говорим за международните мачове. Не търси доминацията, тоталното надмощие над противника, без значение как ще завърши мача. Смятам, че изиграха един отличен мач с Олимпиакос вкъщи и всичко друго беше на незадоволително ниво. Убеден съм, че и ръководството това не го харесва. Вижда се, че ЦСКА е по петите им, имат директен двубой. Нищо не се знае, така че нещата остават отворени“.

„Много пъти съм казвал, че в България са нужни 16 отбора и да се играе в нормален цикъл. Нека да има плейофи за първата четворка, за последните четири или осем на осем. Но това, което е в момента  с 14 отбора, не е добре за България, тъй като има центрове, които заслужават да имат отбор в А група. И тези центрове, ако получат такъв шанс, смятам, че ще се намерят хора и общини, които ще поддържат тези отбори“.

„На фона на миналата година в първенството и този момент – декември месец, смятам, че най-голямо израстване показва отборът на Ботев Пловдив, от гледна точка на резултати и класиране. Ботев най-отчетливо показва и добри игри, показва и колебания, естествено. Имат нов собственик, видно е, че са влагат сериозни средства в този отбор. Опитват се да направят нещо, което да радва феновете на футбола в Пловдив. Другите отбори, които правят впечатление, са Славия и Черно море, на фона на показаното миналата година. Ако при Черно море това се очакваше, тъй като Илиан Илиев работи доста време с този отбор, с едни и същи футболисти, много малко хора маха от отбора, малко добавя, синхрона е много добър, то в Славия се видя, че след завръщането на Златомир Загорчич нещата си дойдоха на мястото. Преди това имаха страхотни колебания и проблеми в играта, а футболистите бяха същите“, заяви Антони Здравков.   

Какво още каза Антони Здравков можете да чуете в прикаченото видео.