Старши треньорът на ЦСКА 1948 Тодор Янчев беше гост в предаването „Арена спорт“ по БНТ. Там той разкри какво е да си млад треньор в България и какви са най-големите трудности в една професия, която изисква ежедневни усилия. Независимо от всички препятствия, Янчев е категоричен, че един от най-големите му козове е това, че е играл футбол на високо ниво.

“Със сигурност е плюс това, когато си играл на високо ниво. Имам опита като играч и като помощник - треньор. По-импулсивен бях на терена, сега отстрани трябва да бъдем по-сдържани. Все пак трябва да даваме пример, за да има феърплей и на терена, така че много е важно поведението на треньора край тъчлинията. Когато си на терена си главно действащо лице и можеш да влияеш на конкретна ситуация, докато ние отвън можем само да ръкомахаме, да подсказваме, но не и да се намесваме“, започна Янчев.

Предвид ролята, която имаше като футболист и позицията на която играеше, Янчев признава, че има сантименти към дефанзивните халфове.

“Да, слабост са ми, защото съм играл на тази позиция. Доста пречупвам нещата през моята призма. Затова съм и по-взискателен към тях. Искам да засилим агресията в тези позиции, така че има върху какво да работим“, добави той.

start-photo.bg
83 снимки

Дълги години Тодор Янчев беше част от щаба на Стойчо Младенов като помощник-треньор,а преди това играеше под негово ръководство. Предвид съвместната им работа, Янчев не крие, че би откраднал едно нещо от работата на оперативния директор.

“Може би успехите. С него сме си коментирали,че е съумявал дори в отбори, които на пръв поглед изглеждат лимитирани, той да извлече максимума от тези играчи и моментната сплав, която има в съблекалнята. Той винаги се е борил за първите места, благодарение на това. Понякога коментираме дадени ситуации. Той казва какво му е направило впечатление, аз споделям моето мнение. Той е в клуба, той е оперативен директор и аз уважавам неговото мнение“, откровено сподели Янчев.

Като футболист на ЦСКА Тодор Янчев е играл и под ръководството на Стойчо Младенов. А от онзи период един двубой остава незабравим.

“Може би лудата вечер с Блекбърн. Завършихме 3:3 в София и там играхме добре,но в София наистина беше шеметна вечер и малко не ни достигна да направим чудото“, призна той.

start-photo.bg
30 снимки

Тодор Янчев е категоричен, че като треньор иска да се отличава със свой собствен стил, така както беше като футболист.

“Искам отборът ми да се бори от първата до последната минута. Това беше и моят стил като играч. Не деля тима на защитници и нападатели, искам всички да работят в двете фази на играта, както в атака, така и в защита. Това е много важно. Искам моя отбор да бъде отбор с характер“, допълни треньорът на ЦСКА 1948.

Като за финал Тодор Янчев споделя до къде би искал да достигне в треньорската професия.

“Колкото може по-нагоре. В треньорството трябва всяка седмица да се доказваш, не можеш да разчиташ на това, което си бил. Дали си млад или на години влизаш в една атмосфера, която е доста специфична. Трябва да бъдеш отдаден на треньорството. Не е като да бъдеш играч, коренно различно е“, завърши Янчев.