Бившият собственик на футболния Левски Тодор Батков порица размяната на обвинения между феновете и ръководството на "сините" в трудната финансова ситуация. В последните дни представители на привържениците изразяват открито недоволството си от изказвания на изпълнителния директор Павел Колев и члена на Управителния съвет Константин Папазов.
 
"Големият проблем продължава да стои, даже да ескалира. Това е безпаричието и ликвидната криза, която може да доведе до много лоши неща. На фона на това, тези разнопосочни мнения, крамоли, скандали, които стават публично достояние... Те трябва да излъчват единна позиция, да са като юмрук, да мобилизират привържениците. А те си изясняват отношенията и то по медиите. Явно е несходство в характерите. Ситуацията в Левски е толкова тежка, че очевидно неща, които са установени с годините, трябва да се преосмислят. Хора, които реализираха приходи в годините, любовта за Левски е бил поминък и начин на оцеляване, трябва да дадат малко назад. Платена любов от публиката към настоящия момент не е удачна", заяви Батков в предаването "Тази сутрин".
 
Той управлява "сините" в един от най-успешните периоди на клуба - когато отборът играеше в европейските клубни турнири и разкри, че поведението на привържениците в два такива мача го е накарало да преговаря с тях и да изготви споразумение, с което да плаща на феновете за организиране на дейност и охрана на мачове.
 
"Европейският поход на Левски. Играем квалификации с шампиона на Грузия Сиони. Мачът си върви добре, на полувремето водим 1:0, очевидно ще вкараме още един гол. В началото на второто полувреме стадион "Георги Аспарухов" се превръща в Сталинград - за 17 години такава бомбена атака не съм преживявал в годините.
 
Влезли сме в Шампионска лига, празник, национален стадион. В един момент 30-20 младежа си вдигат фланелките и отдолу имат потници със свастики. На равно поле. В резултат на което, тогавашният президент на Левски "кляка", почват се разговори, "Да видим какво искате", искате за дейност - ето ви това за дейност. След време: "Шефе, хайде да вдигнем цените в сектор "Б" с левче, но да ни го даваш", "Не искаме полиция, ще се самоохраняваме, клубът ще ни плаща". Понеже аз не приемам някой да говори така, както сега си позволяват, леко ме принудиха. Защото престижът на "Левски", чистотата на образа на клуба, особено в международни мачове, означава много повече", заяви Батков и добави:
 
"Не съм се откупувал, просто седнахме и се разбрахме. Не знам в годините колко безумни пари сме платили за глоби, абсолютно излишни - за бомби, за димки, за всякакви канонади. Всичко беше официално. Първо се даваше на база на договор за някаква структура. Не помня каква, фенска. След като им помогнахме да си формират охранителна фирма, за дейността на фирмата се плащаше всеки мач. Баждеков беше на чекмеджето. При него не можеше да мине този номер. Говоря за неща, които бяха договорени и се изпълняваха редица години. От там нататък, след като са влизали парите, как са усвоявани, това не е проблем на клуба, но не може да продължава по този начин. Това с фенските артикули... Какво по-нормално от това клубът да прибира печалбата от продажбата на фенски стоки. По времето на Божков и преди него, това беше приоритет на фенските организации. Това не е нормално, къде го има това? Нито в Барселона, нито в Реал! Това е едно много сериозно перо в приходите. По мое време им се даваха някакви количества, срещу което те държаха някакъв отчет".
 
Батков порица начина, по който са били харчени пари в последните години в клуба, като заяви, че за по-малко от година са усвоени 24 млн. лева, щатовете са били "раздути", а заплатите на футболистите не са отговаряли на тяхното представяне на терена.
 
"Когато има, се пилее. Когато няма, почва някакво джафкане. По-важно е клубът да оцелее. Това е положението", категоричен е Батков.
 
Бившият собственик на "сините" взе отношение по зададените 4 въпроса от председателя на Националния клуб на привържениците на Левски Степан Хиндлиян към Константин Папазов. Част от тях са свързани с действия по време на управлението на Батков.
 
"През 2004-а (когато Левски остана на второ място в класирането след Локомотив Пловдив) Тити не е бил в моето полезрение. Загубихме титлата, Локомотив имаше силен отбор. Бяха едни по-други времена, доста клубове "легнаха" на Локомотив по някакви причини. Ние сме морални победители, защото на "Герена" ги "скъсахме" с 3:0.
 
Папазов беше един от организаторите на 100-годишния юбилей. Истината е, че феновете направиха Организация с нестопанска цел, включиха се много хора, събраха се много пари под формата на дарения, билети. Не бих казал, че парите се разходваха прозрачно, но клубът няма нищо общо. Хората, които изнесоха на гърба си юбилея са едно момиче Ина и едно момче Христо. Имаше дупка от 200 хил. лева в организацията, която трябваше да бъде ликвидирана, след като е изпълнила целта си. Тогава и Ина, и Христо ядоха бой. От тогава не се появиха.
 
200 хил. лева от Папазов бяха някакъв депозит от жена му, за който аз не съм молил. Той дойде. Имаше поредния проблем - трябваше да плащаме транш за Сержиньо Грийн. Трябваше да платим 100 хил. евро. Той каза: "Аз ще говоря с жена ми. Има един депозит, ще ги изтегли". И след един час донесе парите. Каза, че са от депозит на жена му. Върнах му ги", обясни Тодор Батков.

Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.