Собственикът на фирмата, която строи стадион „Христо Ботев“ - Илиян Филипов, обясни на брифинг затрудненията, които среща с Община Пловдив около съоръжението. Филипов заяви, че Колежа ще бъде готов с четири трибуни и 18 000 места за домакинството на Левски в края на април. Той сподели също, че е приел риска Общината да не му плати 5.3 милиона лева по строежа, а не на последно място и че има 10 години отговорност около качеството по строителството.

„Приветсвам призива за обединение на всички. За да пуснем Колежа възможно по-бързо. Всички, които искаме Колежа, трябва да седнем на една маса. Да изглаждаме проблемите заедно. С тези порсловути декларацийки, станахме за смях на цялата държава. Днес се местят седалки на стадиона, много момчета се обадиха и помогнаха. Това е правилният път. Ние работим по цялостното завършване на 4 трибуни с 4 покрити козирки. Това, което ме спира, трябва да е ясно на цялата ботевистка общност – когато заработят тези заведения, капанчета, ресторанти...ще е празник. Докато не получа анекс, възлагателно писмо, просто не мога да продължа с металната конструкция на сектор Б и Г. В договора с Общината пише, че всяка трибуна и СМР се актува. Знаете решението на Общинския съвет за 2023-а и 2024-а година. Това няма как да стане без анекс и без банкова гаранция. Всички видяхте Водната палата и какво се случи там. Как ОС си промени решението. Каква е гаранцията, че няма да се повтори със стадион „Христо Ботев“. Няма проблем да са 2023-а или 2024-а, просто да им сигурност. Най-кратките срокове за поръчване и доставка на метала са три месеца. Ако още някой не знае, пълните проекти ги получихме на 7 ноември 2022. Ако тези проекти ги имаше 2021-а година, сега щяхме да сме забравили всичко“.

start-photo.bg
10 снимки

„Аз Акт 15 и 16 не ги вадя. Възложителят ги прави. Всеки ден пращаме документация до надзора. ДНСК трябва да приеме съоръжението. В рамките на 3-4 дни трябва да внесат оклада. На „Бесика“ имаше комисия на четвъртия ден, като пример го давам. Дано до 10 април мине Комисията. След това е лицензирането от Футболния съюз. То става за 2-3 дни. Така че до 15 април трябва да е изрядно. След това ще имаме около 14 дни, за да се подготвим да открием съоръжението. 4 трибуни, 18 000 места ще бъдат отворени за мача с Левски. Качеството се преекспонира. Аз нося отговорност, който иска да дойде и да заповяда. Всички искаме да се върнем на Колежа. 10 години нося отговорност по закон. За 5 милиона и 300, аз съм си поел ангажимента. Приех риска Общината да не ми плати“.

Слави Микински – адвокат на Антон Зингаревич и член на Борда на директорите на Ботев Пловдив, обясни накратко, че се обсъжда договор за наем с Община Пловдив.

„Говорим с Общината, обсъждаме договор за наем. Предстои да финализираме някои подробности. Зависят от това кога ще завършим стадиона. Готовността ни е да имаме всичко организирано с датата на въвеждане в експлоатация. От юридическа страна, сме много напреднали“.