Изпълнителният директор на строителната фирма на стадион "Христо Ботев" в Пловдив - Илиян Филипов, заяви, че е поел ангажимент пред ръководството на Ботев Пловдив отборът да започне да играе мачове на "Колежа" от месец февруари 2023 година. Той коментира ситуацията около строежа на спортното съоръжение след традиционната среща с архитекта на стадиона Георги Савов, кмета на Пловдив Здравко Димитров и представители на привържениците на "канарчетата". 

Филипов обясни, че има сериозно количество дублирани позиции в проектите, входирани от арх. Георги Савов в Община Пловдив, заради което все още не може да се направи точна количествено-стойностна сметка. Такова е и мнението на бившия министър на регионалното развитие и благоустройството Николай Нанков, който бе изпратен от бившия премиер Бойко Борисов да следи строителството на "Колежа" в качеството си на експерт. Нанков обаче не присъства на срещата в Община Пловдив днес.

"Когато видях количествено-стойностната сметка, се хванах за главата. 25 процента от позициите в нея се припокриват. Не е коректно направена. Кметът на Пловдив нареди от утре работна група да оправи всичко по най-бързия начин, за да видим какво се случва. С това е запознат и Николай Нанков и затова той днес не присъства на срещата. Срокът, в който трябва да се оправи количествено-стойностната сметка е една седмица", заяви Филипов.

Startphoto.bg
77 снимки

Изпълнителният директор на фирматана стадион "Христо Ботев" обяви, че днес има среща с ръководството на Ботев Пловдив, на който ще бъдат обсъдени всички възможности. Филипов разясни, че предстои първия етап от лицензирането на съоръжението, а едва когато бъде завършен в цялостен вид, стадионът ще може да покрие и четвърта категория по изискванията на Европейската футболна централна (УЕФА).

"Днес имам среща с ръководството на Ботев. Те искат да разберат какво се случва и да направим така, че в първия домакински мач на отбора през февруари Ботев да играе срещу Локомотив София на "Колежа". През месец януари ще започне монтирането на седалките. Ботев ще разполага и с най-модерното осветление, каквото имат и част от стадионите на Световното първенство в Катар. То е на фирма "Филипс". Ще обясня на ръководството на Ботев, че съблекалните са готови, но самото оборудване за тях не е включено в обществената поръчка и клубът сам трябва да си го осигури", допълни още Илиян Филипов. 

„До седмица трябва да дадем отговора на най-задавания от феновете въпрос – колко ще струва цялостното изграждане на стадиона и до какъв етап ще стигнат осигурените до този момент 37 милиона лева", заяви кметът на Пловдив Здравко Димитров.

Неговият заместник Пламен Райчев допълни, че едва след представянето на коректните количествени сметки и тяхното остойностяване, общината като възложител ще даде становище, кое от предложенията на проектанта може да отпадне от строително-монтажните дейности за първия етап от реконструкцията на стадиона.

БТА