Председателят на Съдийската комисия Костадин Стоичков винаги попада във фокуса на вниманието след гафове на неговите подопечени в мачовете от efbet Лига. Този кръг реферски грешки белязаха мачовете ЦСКА - Царско село и Лудогорец - Левски. Пред Gong.bg Стоичков коментира последните горещи теми  - съдийските грешки, оставката, която му искат почти всички клубове, причината да не бъдат обявявани наказанията на реферите, както и ситуацията с коронавирус сред арбитрите.  
  
"Всеки кръг има жалби срещу съдиите - често неоснователни, но понякога и с основание, както този уикенд. Имах среща с Михаил Касабов, но това не е прецедент, защото всеки вторник с президента на БФС обсъждаме съдийството през изминалия кръг. И с Емил Костадинов се видяхме. Нормално е те като ръководители да търсят причината за съдийските грешки. Приемам критиките, когато има очевадни грешки.
 
Не очаквайте да обявим наказания, ние сме част от конвенцията на УЕФА и според нея нямаме право да наказваме съдии. Да сте чули някой съдия в Европа да е наказан заради ниска оценка? А там също има грешки почти във всеки кръг. 
 
В Разград асистентът Димитър Стоилов сгреши като вдигна засада, тъй като футболистът на Левски беше зад централната линия. Това е арбитър, който няма никаква грешка в последните 2 г. Но ето, че сега я направи. И съдийският наблюдател е поставил адекватна оценка. Но не очаквайте да го задраскам заради тази грешка. Да, няма да го видите в нарядите за следващите няколко кръга, но след това ще получи шанс да покаже, че е било случайност. И едва, ако пак допусне грешка, тогава може да предприемем по-крайни мерки като деноминиране например. 
На ЦСКА - Царско село видяхме лоша работа в екип. Асистентът Георги Тодоров трябваше да сигнализира на главния съдия Станимир Тренчев за играта с ръка, тъй като това става в неговата зона. Обяснението му е, че не я е видял, тъй като е следял линията на засадата. А той е № 1 при асистентите, има огромен опит, на 43 години е. Главният рефер Станимир Тренчев е млад, но грешката е и негова - не е избрал правилната позиция, за да може да види нарушението. 
Ако имаше ВАР, тази грешка щеше да бъде поправена и голът да се се отмени. 
 
Съдийската комисия не замазва грешките на реферите, както някои се опитват да изкарат. Критични сме към черно-белите грешки, каквито безспорно са гореспоменатите, но не и към сивите. Тогава заставаме зад решенията на съдиите. Аз съм бащата и майката на тези съдии и не очаквайте да се нахвърля върху тях. 
 
Разбирам, че е болезнено за президентите да загубят след съдийски грешки, но нека се замислят колко пъти са печелили след тях. Ще дам пример с Левски, които сега се чувстват ощетени, но нека си припомнят мачовете с Етър и Арда. Не се притеснявам, че ще ме сменят. Рано или късно и това ще стане. Но до този момент усещам подкрепата на президента на БФС Михаил Касабов. А щом почти всички клубове искат оставката ми, това е добре. Значи не угаждам на никой.
 
Моята рецепта за отстраняване на грешките е ВАР. Затова и бях толкова настоятелен тази система за видеоповторения да се въведе у нас. Още сме в етап на обучение, ситуацията с коронавируса забавя процеса, но съм сигурен, че ще успеем. И съм удовлетворен, че точно с това ще бъда запомнен като председател на Съдийската комисия.
 
Някой пита ли се как се справяме в условията на панедимия? И моят отбор не е цял, има 5-6 съдии с COVID-19, паралелно тече и обучението за работа с ВАР. Първо отложиха мач на Арда, сега и на Славия. Но ние не може да кажем, че имаме съдии само за пет мача, а не за седем. Никой не отчита тези фактори", коментира съдийският шеф.