Президентът на Славия Венцеслав Стефанов направи равносметка на изминалата футболна година в България, като коментира и очакванията си за 2022 година. Стефанов говори още по някои от актуалните теми в българския футбол, включително за новия спортен министър, битката за президент на БФС, феновете в България, както и за построяването на нов Национален стадион.


„Тази година отборът играе доста добре. Имахме силни мачове и успехи. Имаше и някои, които не бяха достатъчно напористи, но въпреки всичко класирането е добро. Имат шансове за пролетния полусезон при добра работа и подготовка да погледнем по-смело към Европа“.

Стефанов отговори на въпрос за евентуални входящи и изходящи трансфери в тима на Славия: 

„Непроверена и невярна информация. Досега няма нито една оферта. Има интерес, ние ще съдействаме за всеки един трансфер и вариант, ако може някой от футболистите ни да намери по-добър шанс за развитие, да отиде в по-силно първенство. Не сме спрели никого. Това е нашето виждане и разбиране за това как да се развива занапред нашия клуб. Искаме да даваме шнс на младите футболисти и респективно, тези които се представят добре, да имат възможност за по-голям клуб. Има запитване за много футболисти. От запитване до реализация на трансфер има голяма крачка. Обикновено стрелят на посока „как е, що е“. Пандемията доста промени нещата във футбола“.

Шефът на "белите" говори и за новия спортен министър:

„Ако работи за спорта, да. Ако работи за някои определени клубове или с хора от тях, много лошо. Дано, той е интелигентен, дано да разбере, че това му място като министър на спорта в България, може да го издигне, може и да го свали много ниско долу. Не е ли министър на всички спотове и клубове, нищо добро не го очаква, според мен. Познавам Гриша Ганчев повече от 30 години. Не искат да плащат, защото правят еди какво си. А като взимаха отбора и подписваха договора, къде гледаха? Дай Боже да стане хубав стадион, много ми хареса проекта. Дано компанията не го подведе. Гришата няма да си вземе стадиона с него, той ще остане за клуба".

Стефанов коментира вчерашната загуба на Лудогорец от Пирин, след като отново засегна и битката за президентския пост в БФС между Димитър Бербатов и Борислав Михайлов: 

„Защо мислите, че Пирин е слаб отбор.10-кратен шампион, нека, ако заслужава и 11-кратен да стане. Пирин е запазена марка в българското първенство. Пирин ражда много таланти, давал е много национали. Преди това имаха един некадърен треньор и затова го докараха до това дередже. Изгониха го, увре им главата. Вижте сега двамата млади местни македонци какво направиха. Както са казали „И тате може, и бате може, ама козата си сака пръч“. Не са по-слаби, сега ще видите. Нещата ще бъдат по-съвсем различен начин. Сигурно съм малоумен, не знам. Ни отиваме на лагер в Турция  за 30 и няколко евро, а Берое отива за 64. Како ще ти дадат повече в този хотел? Като не си изкарал ти парите, а ти дава някой, харчиш колко можеш. Нещата ще са по-различни. Надали ще има и платени фенове. Мога да кажа, че на 100% само феновете на Славия не са платени. Били малко, не са . Те обичат Славия. Всичко друго - големите срещу пара. Ето ви пари да правите клубове по провинцията, да направите скандал на България – Англия, да направите това и това. Как да има нормална обстановка? Тримата катъри, тръгнали по Македония, обаждат ми се отбори. Искали някакви заверени декларации, какви са тия простотии? Искат да бутат БФС, за да се качват те. БФС бил секта, разбрах от Гриша Ганчев. Ти, байчо, докъде беше в тази секта, какво прави там? Защо беше в тая секта? Нека да дойде човек, като има, да се смени Борислав Михайлов. Нали беше в Етър, отговаряше за нападателите, отборът изпадна. Какво ще направиш за детско-юношеския футбол? Колко пари са дал за тази фондация, откъде са тези пари? Защо мълчи? Как може да се върви напред? Какво направи Бербатов? Колко пари е дал за футбола? Тези хора само са взимали от футбола. Гриша Ганчев каза, че трябва да дойдат младите. Кои са тези млади хора? Тези, които той ги пробутва ли? БФС е секта според Гришата. Защо тогава някой друг не дойде и да представи някаква смислена програма? Бербатов не иска да помага на футбола, а да управлява. Да си управлява бентлито! Съгласен съм с Гришата. Дайте млади хора, но трябва да са кадърни. Може да не са футболисти. Може да са юристи или администратори“.

LAP.BG
11 снимки

„Сега дойдоха млади хора, направиха избори, спечелиха, ще управляват. Ама хора, учили, хора с пари. И дано да върви държавата напред. Футболният съюз е независим от държавата. В тази така наречена „секта“ не е влезнала една стотинка от държавата. Никой не иска тези пари да влизат в клубовете. Направете един стадион, да не се срамуваме. Дадоха 40 милиона за двата стадиона в Пловдив, а другите?  Ние да не ядем доматите с колците?“

Президентът на столичани говори и за футболните фенове в България: 

„Като се пипа със здрава ръка. Много хора злоупотребяват. Не му изнасяше на Борисов, защото феновете на Левски му бяха в услуга. Футболният фен мога да го уважавам, ако идва и подкрепя клуба истински. Ако един го приберат, после от 10 седем ще кажат, че са вземали пари. Правят фойерверки, но когато тръгваш да чупиш… Моля се, исками се, нямах шанс през тези 31-32 години да има ред на стадионите и да знаеш, че, че можеш да си вземеш детето, да седнеш да гледаш мач и да си спокоен, няма значение дали ще биеш“.

„На дневен ред стои да стегнем редиците и да направим добра подготовка. Да няма издевателства като последния мач. Следващия мач играем с човека, който онзи ден говореше за чистота на българския футбол. В следващия мач ще играем с децата“.

Стефанов коментира още ситуацията в тима на Царско село, както и евентуалният строеж на нов национален стадион: 

„Даже и Стойне не може да ви каже какво се случва. Не искам да бъда проводник на слухове, те са симпатичен отбор. Харесват ми, но тази честа смяна на треньори не се отрази добре“.

„Рано или късно трябва да има. В момента има две ЦСКА-та. Царско село беше, може би трето, защото и Стойне е болен цесекар. Мисля, че трябва тези кубове да имат собствена база, която при желание от страна на министерството и на хора т държавата да се направи един нормален стадион, където могат да отидат и феновете. На стадиона в Бистрица не е лошо, но теренът е къс. Единият вратар ритнеше топката и отиваше при другия. Трябва един път завинаги нещата да стъпят на здрава основа. Хубавите стадиони са извън населеното място, с достъп и комуникация. Националният стадион трябва да е около София. Би могло да се намери държавно място, върху което да бъде изграден един стадион с всички изисквания и да се знае, че като поканиш някой клуб няма да се срамуваш. Македонците вече искат финал на евротурнири, а ние седим като сирачета. Унизително е. Вместо в агитки да ги инвестираме парите, трябва в нещо по-смислено. Полезно за тези, които ще дойдат. Съгласен съм с Гришата. Дайте хора, които са качествени мъжкари, може да не са футболисти, може да са юристи, администратори, да са хора с интелект и виждане за промяна. Тогава, като се работи заедно, могат да се постигнат много неща. Не даваме за това, за което трябва, а за пошли неща“.

Накрая Стефанов потвърди за раздялата с Питър Макрилос и, че е върнал в отбора нападателя Жуниор Мапуку:

„Понеже съм расист (смее се), силно се съмнявам, в това, коeто той ми каза там. В годините съм се наслушал на много от момчета от чужбина всякакви варианти - от умиращи майки до излитащи в Космоса братовчеди. Реших да му дам последен шанс, защото ако го освободя, до лятото няма къде да играе. Реших да проява човечност. Дано да разбере , че трябва да си го заслужи. Колкото до Питър, допускам, че наистина има проблеми и иска да се прибере до Австралия, стига да няма някой клуб. Когато злоупотребяваш с човечността на някого не е хубаво“, заяви Стефанов на днешната си пресконференция.