Отборът на Левски завърши наравно при резултат 1:1 срещу украинския шампион Динамо Киев в петата си контролна среща по време на подготвителния си лагер в Турция. Виталий Буялский откри резултата в 32-ата, но Димитър Костадинов изравни в 76-ата минута. 

"Сините" трябва да съжаляват, тъй като играха силно почти през целия двубой и създадоха редица положения, с които можеха да стигнат до победата над украинския гранд. Левски тръгна смело в срещата и загатна за нещо интересно, но Динамо поведе след първата си опасна атака. През втората част 26-кратните шампиони имаха инфарктни моменти пред вратата си, но съумяха да опазят вратата си от втори гол, а след това и да изравнят. Попадението даде самочувствие на играчите на Станимир Стоилов, които имаха още няколко интересни ситуации и отменен гол, но до пълния обрат не се стигна.

До тази среща Левски изигра четири мача в южната ни съседка, като записа три равенства – срещу Гурник Забже (1:1), Бохемианс (1:1) и Марибор (2:2), както и загуба от местния Генчербирлиги (0:1). В последната си контрола в Белек "сините" се изпранят срещу друг украински тим - този на Верес, а проверката е насрочена за 07.02, понеделник.

fcdynamo.com
10 снимки


Треньорът на „сините“ Левски Станимир Стоилов заложи на Ноа Сонко Сундберг от първата минута, като гамбиецът си партнираше с Хосе Кордоба в сърцето на защитата. На вратата пък бе Пламен Андреев, а в отбрана играха още Драган Михайлович и Цунами. В халфовата линия Мъри заложи  на Андриан Краев, Филип Кръстев и Асен Митков. По крилата нападаха Уелтън и Марин Петков, а на върха на атаката действаше Билал Бари.


"Сините" стартираха силно и още преди да е изтекла и първата минута Марин Петков опита удар от въздуха от границата на пеналтерията, но над вратата на Георгий Бушчан.

Още в четвъртата минута обаче Хосе Кордоба беше заменен принудително от Килиан ван дер Каап. Впоследствие стана ясно, че панамецът е получил силно главоболие. 

Пет минути след това Филип Кръстев стреля от дистанция, но над вратата.

Родният тим продължи да е по-активен в предни позиции и в 24-ата минута Билал Бари и Уелтън комбинираха добре отляво на наказателното поле, след което бразилецът нанесе силен изстрел, но Бушчан внимаваше и спаси.

Въпреки по-добрата игра на „сините“ в първия половин час, Динамо беше отборът, който поведе в резултата и то с първата си по-сериозна опасност. Всичко тръгна от Виталий Буялский, който проби през центъра, топката мина през Сергей Сидурчук, след което кълбото се озова на фланга за Томаш Кедзиора. Полякът центрира ниско по терена в наказателното поле, където около точката за изпълнение на дузпа именно Буялский засече с едно докосване, получи се рикошет и топката попадна във вратата на Пламен Андреев – 0:1.

В 39-ата минута Левски имаше добър шанс да изравни. Цунами се включи по крилото и отправи прострелно подаване, успоредно на голлинията, но нито Билал Бари, нито Уелтън успяха да я засекат.

В добавеното време на първата част Кръстев стреля директно от пряк свободен удар, но доста неточно.

На почивката украинския тим излезе в почти променен състав, докато Станимир Стоилов реши да не прави смени.

Две минути след началото на второто полувреме Динамо имаше отличен шанс да удвои преднината си. Виктор Циганков проби отлично отдясно, след което центрира в наказателното поле, където Владислав Ванат не успя да засече по най-добрия начин топката, която премина покрай дясната гледа на Андеев.

Секунди след това сериозно неразбирателство в защитита на Левски доведе до нова ситуация за украианския шампион. След изпълнение на странично хвърляне отляво, Килиан ван дер Каап закъсня да стигне до топката, което позволи на Витиньо да я отмъкне и от малък ъгъл нанесе удар в далечния ъгъл, но топката се отби от лявата греда на Андреев.

В 52-ата минута Кръстев отново стреля от свободен удар, но този път доста по-близо до целта, но все пак топката премина малко над напречната греда.

Две минути по-късно отново имаше сериозна опасност за вратата на "сините". Циганков проби отляво в наказателното поле и центрира, но Андреев пресече. Топката обаче попадна на пътя на Карлос Де Пеня, който мигновено стреля към опразнената врата, но в последния момент Ван Дер Каап направи прекрасен шпагати и предотврати сигурно попадение.

Левски отговори с удар на Драган Михайлович от дистанция в 57-ата минута, който обаче беше уловен от резервния страж Денис Бойко.

В следващите минути темпото на игра спадна, но "сините" владееха повече топката и по-често поглеждаха къмм вратата на противника, макар че реални голови ситуации липсваха. Около 70-ата минута в игра се появиха Радослав Цонев, Здравко Димитров и Димитър Костадинов.

„Сините“ обаче успяха да се върнат в двубоя в 76-ата минута, когато се възползваха по най-добрия начин от грешка на украинците. Футболист на Динамо сбърка в центъра, от което тръгна скоростна контраатака за българския тим, при която Димитър Костадинов напредна към наказателното поле и от около 15-ина метра нанесе страхотен удар в долния ляв ъгъл на Бойко – 1:1.

Попадението даде импулс в играта на „сините“, което можеше донесе и пълния обрат. В следващите няколко минути отлични голови възможности се откриха пред Марин Петков и Костадинов, които обаче не успяха да ги отиграят по най-добрия начин и нов гол не падна.

10 минути преди края на редовното време Левски вкара за втори път топката във вратата на Динамо, но попадението беше отменено заради нарушение. В ситуацията кълбото беше центрирано от корнер в наказателното поле, където се стигна до леко разбъркване, а след това Билал Бари прати топката във вратата. Попадението беше отменено заради нарушение на Цунами в борбата за високата топка.

До края нови интересни ситуации липсваха и срещата завърши без победител при резултат 1:1.


FT | ЛЕВСКИ – ДИНАМО КИЕВ  1:1

0:1 Виталий Буялский 32'

1:1 Димитър Костадинов 76'

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ: Пламен Андреев (к) - Драган Михайлович, Ноа Сонко Сундберг ж.к., Хосе Кордоба + (Килиан ван дер Каап 3'), Цунами, Андриан Краев, Филип Кръстев, Асен Митков ж.к., Уелтън, Марин Петков, Билал Бари

Старши треньор: Станимир Стоилов

ДИНАМО КИЕВ: 1. Георгий Бушчан – 5. Сергей Сидорчук (к), 19. Денис Гармаш, 22. Витиньо, 25. Иля Забарний, 29. Виталий Буялски, 34. Олександър Сирота, 44. Дубинчак, 73. Илия Шкурин, 94. Томаш Кедзиора, 99. Денис Антюх

Старши треньор: Мирча Луческу