Настоящото първенство ще приключи по наредба, след като Изпълкома ще вземе финално решение другия месец. Следващото първенство - сезон 2021/22, най-вероятно ще се играе с настоящия формат на първенството, научи "Мач Телеграф" от източник в Изпълкома на БФС.

Настоящият шампионат ще приключи по наредба - тоест баражи за Европа между Арда и Черно море и бараж за промоция/оцеляване между третия във Втора лига Септември и дванадесетия в елита Ботев (Враца). Това значи, че надеждите на Етър и Монтана, че евентуално могат да спасят служебно мястото си в efbet Лига, са безпочвени.

Експертната комисия, която беше назначена да отговаря за евентуалните промени във формата на първенството в efbet Лига, е стигнала до заключение, че няма как да се правят промени още за предстоящото първенство, защото така ще се нарушат цял куп наредби на БФС. Заради това евентуални новости може да има чак за сезон 2022/2023.

Дотогава със сигурност ще се задържи форматът с 14 отбора в елита, който завършва с плейофи и баражи. Очаква се малко преди средата на месец юни Изпълкомът на БФС да обяви финалното решение за евентуалната промяна. Той е и единственият орган, който може да направи това. Вчера се очакваше някакво решение по казуса, но от БФС пуснаха единствено съобщение за работата на експертната комисия.

"Във връзка със сериозния обществен интерес, касаещ работата на експертната комисия, отговаряща за евентуалните промени във формата на първенството в Първа професионална лига, ръководството на Българския футболен съюз информира, че към момента работната комисия е провела три заседания, като в идните дни ще се състои и четвърта заключителна среща. След окончателното приключване на състезателен сезон 2020/21 и изиграването на баражите по програма, експертната група ще запознае Изпълнителния комитет на БФС с финалното си становище по въпроса", се казва в специално съобщение, публикувано на сайта на централата