Славия победи Левски с 2:1 на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов". "Белите" откриха рано резултата чрез Ивайло Димитров. Домакините упражниха сериозен натиск и в 27-ата минута Найджъл Робърта възстанови равенството. В началото на второто полувреме отново нападателят на гостите бе точен за 1:2, което бе достатъчно и за успеха. В заключителните минути на двубоя Левски остана в намален състав след директен червен картон на Дени Алар. Левски можеше и да завърши срещата в намален състав, но главният съдия Волен Чинков не посмя да изгони Кали Тиам за грубо нарушение в краката на Янис Карабельов.

Най-интересното след срещата:

Колев безмилостен: Дано се разпространи коронавируса, за да не играем с Лудогорец

Хубчев: Това е недопустимо!

Спиерингс: Нямаме проблем, трябва да се поправим за Купата

 

Венци Стефанов: "Бялата" лавина отнесе Левски на "Тодорини кукли"


 

Успехът на "белите" е напълно заслужен, тъй като надиграха Левски. Славия може да съжалява, че не победи с разлика. Възпитаниците на Златомир Загорчич създадоха куп голови положения, но направиха доста пропуски.

57 снимки

"Сините" стартираха агресивно срещата окрилени от подкрепата, която имат от трибуните. На два пъти домакините опитаха с центрирания да притеснят Антонис Стергиакис, но отбраната на "белите" се справи с опасността.От своя страна гостите се опитват да успокоят действията на терена.

В 7-ата минута Паулиньо проби по лявото крило и центрира успоредно на голлинията, но нямаше кой да засече топката в мрежата на гостите. В ответната атака Славия откри резултата. Филип Кръстев подаде отлично зад гърба на отбраната на Левски, където Ивайло Димитров остана очи в очи с Милан Миятович и с удар в долния ляв ъгъл реализира.

Домакините веднага се впуснаха в атаки, за да възвърнат паритета. В 12-ата минута "белите" сгрешиха при изнасянето на топката, от което се възползва Стахн Спиерингс. Нидерландецът реши да стреля от дистанция, но в ръцете на Стергиакис.

От атакуващите действия веднага се възползва Славия. Галин Иванов получи в наказателното поле. Капитанът веднага намери Ивайло Димитров, който финтира Рейш и стреля, но Миятович бе последна преграда и с глава изби.

В 15-ата минута треньорът на "сините" Петър Хубчев получи лоша новина, след като разбра, че трябва да замени принудително Паулиньо. Бразилецът бе ударен неволно в главата с коляно от крилото на гостите Емил Стоев. В игра за сините се появи трети нападател в лицето на Дени Алар.

В 23-ата минута Левски организира отлична контраатака чрез добри действия на Мартин Райнов пред наказателното поле на домакините. След това Станислав Костов продължи към Стайн Спиерингс. Нидерландецът веднага подаде към непокрития отляво Найджъл Робърта, но нападателят н успя да нанесе удар към вратата на Антонис Стергиакис.

Четири по-късно "белите" отново организираха добра атака. Галин Иванов проби отдясно и стреля от малък ъгъл, но Миятович внимаваше и изби. При добавката Филип Кръстев стреля с глава, но над вратата.

"В следващите минути Левски вдигна оборотите и пред Дени Алар на два пъти се откри отлична възможност, но последователните удари на австриеца бяха блокирани и топката излезе в ъглов удар.

Влезлият като резерва футболист се нагърби с центрирането от корнер. Топката бе пратена отлично в наказателното поле, където отбраната на Славия не реагира добре, от което се възползва Найджъл Робърт и нидерландецът реализира с глава. Нападателят отлично отскочи и вкара в левия ъгъл на Стергиакис.

В следващите минути играта на терена често бе накъсвана след нарушения. Гостите бяха добре групирани в отбрана и разчитаха на опасни контраатаки.

В 42-ата минута гостите отново получиха отлична възможност. "Белите" организираха отлична контраатака. Ивайло Димитров подаде на границата на наказателното поле към Емил Стоев. Крилото веднага видя включващият се на скорост Филип Кръстев. Младокът остана очи в очи с Миятович, но стражът на "сините" изби в ъглов удар.

В добавеното време на първата част Славия организира нова контраатака. Галин Иванов и Емил Стоев комбинираха пред наказателното поле на Левски. Капитанът на "белите" подаде вдясно към Петър Патев, но бранителят реши да изненада Миятович и стреля в близкия ъгъл, но слабо и черногорецът улови.

Това бе и всичко за пъвите 45 минути на стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов".

На почивката двамата треньори не направиха промени по съставите си и двата тима стартират второто полувреме с единайсеторките, които завършиха първата част.

В самото начало Петър Хубчев научи поредна лоша новина. Играещият в този мач като централен защитник Мартин Райнов получи жълт картон за нарушение срещу Ивайло Димитров. Това означава, че той ще пропусне 1/4-финалът за Купата на България срещу Лудогорец на 5 март.

В 51-ата минута Ивайло Димитров получи топката в наказателното поле и стреля от въздуха, след което кълбото срещна десният страничен стълб на Миятович. След това Попадийн стреля, но топката рикошира в Деян Лозев, за което гостите поискаха игра с ръка на защитника, но Волен Чинков не посочи бялата точка.

Добрата игра на Славия продължи. Ивайло Димитров центрира в наказателното поле, където Попадийн стреля от въздуха, но ударът му бе слаб и Миятович улови.

В 56-ата минута "белите" отново поведоха. Галин Иванов проби отляво преминавайки лесно през Деян Лозев. След това капитанът подаде успоредно на голлинията, където Ивайло Димитров първо не успя да стреля, но при добавката за втори път преодоля Миятович.

В следващите минути Петър Хубчев включи в игра Станислав Иванов и Насиру Мохамед. Именно ганаецът стреля от дистанция, но в ръцете на Стергиакис.

Славия продължи да се чувства комфортно на "Герена" и не допускаше опасности пред вратата си, а в същото време продължи да организира опасни контраатаки. При една от тях в 75-ата минута Миятович бе принуден отново да пресича подаване към нападател на "белите". Получи се неразбирателство с Тиам, но от това не успя да се възползва Ивайло Димитров, който стреля в тялото на Деян Лозев.

Четири по-късно се откри нов шанс за "белите". След поредната контраатака, топката бе овладяна от Галин Иванов в наказателното поле. Капитанът подаде около точката на дузпата към нахлуващият на скорост Ивайло Димитров, но ударът на нападателя бе много неточен и премина на метри над вратата.

В 79-ата минута "сините" поискаха дузпа за нарушение на Янис Карабельов срещу Стайн Спиерингс, но главният съдия Волен Чинков посочи играта да продължи.

Следващите минути предложиха много нервна игра, която често бе накъсвана от нарушения. Минута преди да изтече редовното време, Дени Алар и Янис Карабельов се сблъскаха в средата на терена, след което австриецът ритна без топка халфа на "белите" и главният съдия Волен Чинков му показа директен червен картон.

Ситуацията не се подобри за "сините" и те трябваше да благодарят на реферът, че не бе изгонен и втори техен футболист дълбоко в добавеното време. Кали Тиам влезе много грубо в краката на Янис Карабельов, но му бе показан само жълт картон.

До края не се случи нищо пред една от двете врати и Славия напълно заслужено се поздрави с успеха. С победата "белите" се изкачиха на 5-ата позиция в първенството, докато "сините" пропуснаха шанса да притиснат Лудогроец и да се отдалечат от преследвачите ЦСКА и Локомотив Пловдив.

 

ЛЕВСКИ - СЛАВИЯ 1:2

0:1 Ив. Димитров 7

1:1 Робърта 27

1:2 Ив. Димитров 56

 

СЪСТАВИТЕ:

ЛЕВСКИ: Милан Миятович, Деян Лозев, Мартин Райнов, Нуно Рейш, Живко Миланов, Хали Тиам, Франко Мазурек (62 - Насиру Мохамед), Стайн Спиерингс, Паулиньо (20 - Дени Алар), Найджъл Робърта, Станислав Костов (63 - Станислав Иванов)

СЛАВИЯ: Антонис Стергиакис, Петър Патев (52 - Венелин Филипов), Емил Виячки, Андреа Христов, Христо Попадийн, Милен Гамаков, Янис Карабельов, Филип Кръстев (82 - Георги Йомов), Емил Стоев, Галин Иванов, Ивайло Димитров (90 - Калоян Кръстев)