Едно от най-оспорваното за последните години българско футболно първенство приключи преди броени дни. Лудогорец успя за 12-и пореден път да стане шампион и продължи най-дългата такава серия в момента в света.

От своя страна пък основният конкурент на "орлите" - ЦСКА, още не може да преодолее кошмарния момент с пропуснатата от Иван Турицов дузпа на "Армията" срещу отбора на ЦСКА 1948.

И вместо да се радваме, че интересът към първенството се повиши, тъй като е оспорвано и интригуващо, и станахме свидетели на зрелищни двубои, веднага се намериха хора, които започнаха със злостните подмятания и непрофесионални и целеносочени "анализи". 

Няма как да не прави впечатление, че доста от постоянно изявяващите се по медиите анализатори и така наречени легенди в един глас повтарят мантрата за "най-слабия Лудогорец за последните 12 години" и изпуснатия "исторически шанс" от страна на ЦСКА да спре хегемонията на разградчани. Определени хора употребяват едни и същи думи, очевидно спуснати и научени наизуст. Накратко казано - координирани действия. Не е важно да казват истината, а да ударят врага. И нека спрат да повтарят, че българският футбол не им е безразличен и мелеят за доброто на тази игра. Няма такова нещо. Не им пука. Важното е да се харесат и според техните разбирания да направят услуга на определени хора, която в крайна сметка се оказва мечешка.

Постоянно се повтаря, че Лудогорец е слаб и по този начин се обезсмисля хвърления през годината труд от ръководството, треньорите и футболистите. Целта е доста прозрачна и тя е ясна - омаловажаване на успехите на шампионите. Само, че с тези подмятания очевидно не разбират, че същото правят и с техния клуб. 

Вижте обаче на пръв поглед колко умело действат. Всичките тези хора обясняват как го правят за доброто на Лудогорец. Невиждано лицемерие. Ако го правеха за доброто, щяха да кажат истината. А тя е много проста. Лудогорец определено изпитва трудности в защита, където допуска елементарни грешки, но за сметка на това е доста силен и опасен в атака, тъй като притежава изключителни играчи като Игор Тиаго, Кирил Десподов, Бърнард Текпетей и контузеният Рик Джонатан. "Слабият" Лудогорец продаде Тиаго за рекорден трансфер в българския футбол (16 милиона лева). Няма как да си слаб, когато имаш атомно нападение.

Щяха да отбележат и победата над Рома и силните мачове срещу Бетис и съответно излизането на дирекни елиминации за Лигата на Конференциите. Но това е историческа страница, която пише Лудогорец, и трябва бързо да се прелисти, за да не се набива много на очи. Днес е Лудогорец, утре ще е някой друг. Ние сме царе на това да плюем и отричаме всичко.

Отбелязват, че Лудогорец е шампион, но някак си срамежлво премълчават, че титлата е напълно заслужена. Директните мачове между Лудогорец и ЦСКА са показателни. От три срещи "червените" взеха една точка, но пак до последно бяха в борбата за титлата. Ако беше обратното, Лудогорец нямаше да има никакъв шанс при развитието на шампионата. Дайте да си кажем истината. С невзрачния стил на игра и поведение на терена тимът на Саша Илич записа серия от 11 победи като гост без много да си дава зор. А през това време Лудогорец губеше точки и после ги наваксваше в преките двубои. И въпреки всичко за пореден път станахме свидетели на оправдания как някой си бил им попречил.      

Когато се обърнем към безпристрастните цифри, картината става кристално ясна. Оказва се, че Майкъла и останалите "специалисти" съвсем не са прави да твърдят, че този сезон Лудогорец е бил най-слаб от влизането в елита през 2011 година насам. Шампионите са спечелили титлата с 85 точки в 35 кръга, което прави средно по 2,41 на мач. Това е третото в историята постижение на Лудогорец в елита, като по-убедителен отборът е бил само през сезон 2021/22 - 79/31 или 2,55 и сезон 2017/18 - 87/35 или 2,49. И ако VAR реферите в мачовете с Арда и ЦСКА 1948 и Кабаков на дербито с ЦСКА в Разград не бяха допуснали грешки, Лудогорец спокойно можеше да придобие още 6 заслужени точки. Тогава "орлите" щяха да завършат сезона с абсолютен рекорд - 91 точки в 35 срещи или средно по 2,60!

Разбира се, основната заслуга за този резултат е на дошлия "на пожар" треньор Ивайло Петев, който записа впечатляващите 11 победи и 2 равенства в 13 мача в efbet Лига. Което прави безпрецедентните 2,69 точки средно на мач.

Всъщност, оказва се, че драматичният завършек на първенството не се дължи на слаб Лудогорец, а от силния резултат като точки на ЦСКА. "Червените" спечелиха 84 в 35 кръга, което прави средно по 2,40 на мач. Това е най-доброто постижение от 15 години насам, т.е. от последната титла, завоювана от водения от Стойчо Младенов отбор през 2008 година. Тогава ЦСКА записва 78 точки в 30 мача, което прави средно по 2,60.

Тук трябва да споменем, че реферите не са отнели нито една точка на ЦСКА. Ако в даден мач на "червените" е имало грешки, те са били в двете посоки. Мерено е с еднакъв аршин. Ако съдията сбърка в ущърб на "червените", в хода на мача компенсира. През сезона ЦСКА не е бил ощетен. 

Но от друга страна не бива да забравяме влезлите във фолклора на родния футбол отменен автогол за Славия, несвирена 100-процентова дузпа за нарушение срещу Игор Тиаго в Разград и неотсъдена такава за хвърляне "суплес" в наказателното поле от страна на Махмутович срещу Димитър Илиев в двубоя с Локомотив Пловдив. Тези ситуации обаче удобно се пропускат. При нормални обстоятелства Лудогорец щеше да е спечелил титлата далеч по-рано, но това в момента няма кой знае какво значение, тъй като първенството вече приключи. 

Все пак заради всички изброени по-горе фактори ЦСКА до края беше в битката за титлата, което без съмнение направи първенството по-интересно. Поглед назад в таблицата, обаче показва, че и други отбори са записали рекордни постижения като точки и това също е допринесло да има интрига. Така например ЦСКА 1948 записа най-силния си сезон от трите в елита, спечелвайки 64 точки в 35 мача и стигайки до третото място в крайното класиране. Левски записа 61 точки в 35 мача (средно по 1,74), което е най-доброто постижение в последните 4 сезона и второ най-добро за последните 10. Черно море също може да се похвали с много добър резултат. "Моряците" са шести в класирането с актив от 54 точки в 35 мача (средно 1,54), което е най-доброто им постижение от 2015 година насам.

Всички тези цифри говорят, че със сигурност преследвачите на Лудогорец са вдигнали нивото си, което може само да радва обективните фенове на българския футбол. Остава това да бъде доказано и в Европа. Защото, в последните 12 години коефициентът на България се вдига само благодарение на Лудогорец и тук-таме някой проблясък от страна на ЦСКА.

В същото време съседна Сърбия се издигна до 11-о място в класацията на УЕФА за евротурнирите и хегемонът в последните години Цървена звезда вече влиза директно в Шампионската лига. А вторият и третият представител на страната (това лято Бачка Топола и Чукарички) започват борбата с гарантирано място в групите на Лигата на конференциите в джоба...

Ако трябва да обобщим сезона на Лудогорец, то трябва да признаем, че действително "орлите" изпитаха известни трудности. И те по-скоро дойдоха от действията в отбрана. Но в крайна сметка "орлите" завършиха първенството само с 2 загуби и то в графата "непредизвикани грешки" - срещу Локомотив София и Пирин. Престижна победа в Европа над Рома (2:1), силни мачове срещу Бетис и игра напролет в евротурнирите, където Лудогорец отпадна драматично след изпълнение на дузпи. Шампионска титла и Купа на България. Това ли е слаб сезон, господа?  

При това положения представяте ли си какво ще се случи, ако Лудогорец запише силен сезон?!