Защитникът на Лудогорец Сисиньо получи първата си повиквателна за националния отбор на България. Крайният бранител на разградчани разказа пред uol.com.br какво е чувството да получиш възможността да играеш за държава, която не е твоята родина. Бразилецът се изказа много ласкаво за България и си припомни славният тим от 1994 година.

Антон Узунов
20 снимки

„Решението да получа български паспорт в началото бе продиктувано от това, че в клуба имаше много чужденци и в шампионата можеше да играят само трима извън ЕС. Първоначално идеята беше за това. Но след това започнах да играя и се адаптирах много добре към страната и виждах възможността да бъда извикан в националния отбор на България. Много съм щастлив, че взех това решение“, каза Сисиньо.

През 2015 година бранителят има надеждата, че ще играе за селекцията на Бразилия след страхотен сезон в Сантос.

„В един момент мислех, че ще ме повикат в националния тим. Когато бях в Сантос се представях добре и имах надежда, но това не се случи. Не ме отказа и продължих да играя. Сега продължавам да правя това, което ми харесва добави още той.

Именно през тази 2015 година бразилецът се присъедини към Лудогорец и оттогава е неизменна част от тима. Крайният защитник има договор за още две години с разградчани и не мисли скоро да се прибира в родината си.

„Поднових договора си за още две години. Вярвам, че докато двете страни са доволни от съвместната си работа, ще бъда част от клуба. Разбира се, в бъдеще мисля да се завърна в Бразилия, но това не е приоритет в момента. Когато пристигнах в Лудогорец, не смятах, че ще играя толкова дълго в клуба. В Европа имат различен начин на мислене, чакат играча да се адаптира. Имах нужда от година, за да направя това. Имаха търпение и доверие към мен. Сега се чувствам много добре, за което им благодаря. Харесвам България. Лудогорец е клуб, който харесва бразилците. Когато пристигнах бяха десет, което също много ми помогна с адаптацията“, каза Сисиньо.

„Повечето футболисти в националния тим на България играят в местното първенство. По-малко са тези, които са в други европейски първенства. Така че познавам повечето от тях. От Лудогорец има двама, но можеше да са трима, но единият от тях е контузен. Събран е много добър отбор и се надявам да стигнем много далеч. Селекционерът Георги Дерменджиев работи в Лудогорец три години.“, добави още той.

„В България футболът е много различен. В Бразилия крайният защитник е с по-различни функции. Тук се научих да играя по европейски модел. Приспособих се по-бързо към страната и културата, отколкото към футбола (смее се).“

Сисиньо бе попитан дали си спомня големият тим на България от 1994 година: „Бях още дете, но си спомням онзи страхотен отбор воден от Христо Стоичков. Пропуснаха да се изправят срещу Бразилия на финала. Това щеше да е страхотен сблъсък между Ромарио и Стоичков, които блестяха за Барселона. Помнете това и знайте, че ще облека фланелката на България. Това е нещо невероятно. Мечта, която ще изживея“, заяви Сисиньо.