Клубовете от efbet Лига ще получат през настоящата кампания много сериозна сума от УЕФА, свързана със солидарните плащания на база новата схема за изплащане, съобщиха от БПФЛ. Само рамките на няколко месеца в касите на отборите от елита ще постъпят значителни средства за два сезона – 2023/24 и 2024/25 година.

Ето какво пише сайтът на Българската професионална футболна лига:
 
"Асоциацията на Европейските лиги информира БПФЛ, че се очаква промяна в схемата и сроковете за изплащане на солидарните плащания на УЕФА. Освен промяна на разпределяемата сума, която възлиза на 258 млн. евро за първенствата извън топ 5, се променя и начинът и срокът на плащанията.
 
Реално българските клубове ще получат 70% от парите за сезон 2024/25 една година по-рано т.е през февруари 2025, а останалите 30% през юни 2025.
 
До този момент средствата за даден сезон се изплащаха 8 месеца след неговия край. Така например за изминалия сезон 2023/24 средствата се очаква да бъдат получени в началото на 2025 година (както се случи последните 3 сезона).
 
С промяната на начина на плащане българските клубове ще бъдат сериозно финансирани тази година, тъй като на практика ще получат средства за два сезона в Европа. В началото на 2025 година ще бъдат изплатени солидарните плащания за сезон 2023/24, а през февруари ще бъдат получени и 70% от плащанията за настоящата кампания.
 
Вече стана ясно, че по новия регламент парите за отборите, които не участват в европейските клубни турнири, са предвидени само за тимовете от Първа лига, като средства за отборите от Втора лига могат да бъдат отпуснати само при изрично решение на клубовете от елита."

подкрепя българския спорт