Селекционерът на България U21 - Александър Димитров, даде специално интервю за Gong.bg по време лагерите на българските отбори в Турция преди рестарта на шампионата в efbet Лига. Водещият от близо 5 години млади "лъвчета" говори на много теми, като особено детайлен беше коментарът му по повод развитието на младите български футболисти и "градежа" им като атлети, за да може те да са оптимално полезни, когато биват повикани в мъжкия национален отбор на държавата ни.

Димитров говори и какво е видял в Турция от отборите и младите играчи, на които евентуално ще разчита занапред. Също така стана въпрос и за неговия контракт с БФС, както и това къде трябва да се подобрят младоците, за да направят решителната стъпка към изявите на най-високото ниво. 

Ето интервюто с Александър Димитров:

„Благодаря на Господ добре съм, жив, здрав“, започна Димитров. „Що се отнася до моята част – да, доволен съм от периода си тук. Всяка година БФС организира тези наблюдения за нашите клубни отбори и благодарение на това можем да не се отделяме от нашите играчи и клубният футбол. Главната цел беше този път, вие знаете, че имаме политика да търсим играчи, които са израснали в други държави. Един от тези играчи тук е Юзгур Байрям Аксака от Галатасарай и това беше основната ми задача да го гледам на живо, тъй като е различно през сайтове и компютри. Да се запозная с него, да говорим, тъй като той има желание, имайки български паспорт. Процедирали сме и преди, тъй като това не е политика от скоро. Бяхме в Германия преди две години, когато гледахме Лукас Петков, който няма наш паспорт, но се надявам да получи. Така намерихме Йоан Стоянов, Силвестър Джаспър. Мога да дам още примери. Гледах мача на дубъла на Галатасарай срещу Фенербахче. Баран беше капитан, а на следващия ден поговорихме. Съчетах и идването да гледам и мачове. Вчера гледах ЦСКА, Берое, гледах и тренировка на Славия, където има много млади играчи. Взели са 4-5 момчета от втория състав. Това говорих и със Загорчич, че ми харесва поведението им. Общо взето съм доволен и благодарен на ръководството на БФС, че за поредна година спомогна за моето пребиваване тук.

Startphoto.bg
90 снимки

За българите с корени, които се развиват зад граница

„Има много такива играчи. Сиван Емилов играе в Швеция. В последните години имам задача да търся тези играчи, защото нашият „бостан“ е доста обран. Много малко играчи имаме в efbet Лига, в тази възраст, трудна възраст до 20-21 години, които да са водещи фигури в отборите си и затова се стигна до тази идея. Сблъскваме се с много проблеми. Имахме и отказ, имаме Попов от Уелс, който игра срещу нас миналите квалификации, който тогава отказа да играе за младежите, но се надявам сега да се съгласи за мъжете. Имаме разговори с много състезатели по темата, не си губим времето, ако някой си мисли това. Работим постоянно, за да увеличим избора и да вдигнем конкуренцията, защото без нея – нищо не се получава.

Антон Узунов
57 снимки

Спецификата на работата на селекционера и как се стиковат тези футболистите

„Благодаря за този въпрос. Малко се задава и дискутира на тази тема. Възрастта не е толкова трудна, важно е средата, доверието, с които са заобградени тези играчи, за което аз искам да кажа, че липсва в България малко на фона на запад, че там има последователност, търпимост към тези футболисти. Колко падна възрастовата граница в световен мащаб? Все още, за съжаление, се вижда, че при нас 20-21-годишните ги имаме за неготови за мъжкия футбол. Много клубни колеги биха спорили с мен, че те не са готови, за което донякъде съм съгласен. От нас зависи да ги подготвим така, че да са конкурентноспособни на мъжките отбори. Трябва да сме по-дипломатични към тях, а те разбира се, от своя страна, да бъдат всеотдайни, тъй като в тази насока има какво да се желае от тях. Спецификата на нашата работа до 21 години каква е? Имаме играчи на 19-20 години, които още не са се наложили в първите отбори, не са лидери там и са в едно клатушещо се състояние. Не играят много и не могат да се утвърдят. От тази година има втори отбори, където са в долните лиги, а нивото там е различно. Нашата работа смятам, че е много, много, много трудна, но няма да се предаваме.

БФС
8 снимки

За народопсихологията ни и съжалението от резултатите в последната европейска квалификация

„Имахме реални шансове за класиране на предходната квалификация, но вътрешни фактори и борби попречиха. Това, за което най-много работя, няма човек в България да работи и иска повече младежкият национален отбор да се класиране на ЕП. Много треньори са минали за повече от 30 години. Това е моята мечта, това искам и затова работя. Ако се върнем на въпроса, ще го обърна по друг начин. Какво беше позитивното? То беше, че в момента при мъжете са 6-7 момчета, които играха в тези квалификации. Да, те бъркаха в тях. Да, резултатите, които са в следствие на изключително тенденциозното съдийство срещу нас. Бяхме ощетени и съдийските осъждания повлияха в пет мача. Ние щяхме да сме с много по-различен актив от точки, ако съдийството беше честно и коректно.

Антон Узунов
68 снимки

Ние намерихме състезатели, но те бъркаха при нас. Сега са основна част при мъжете, извървяха своя път и сега имаме Кръстаич, на който му благодаря, че ги налага и ние сега, въпреки нашата къса памет, имаме голяма надежда, че може отново да се класираме на голям форум с тези играчи. От предните квалификации с лошите резултати. Не бягам от отговорност, но в следствие на грешките на растежа, съдийството и по време на наши мачове бяха викани състезатели в първия отбор. Това са обективните причини. Субективните и всякакви други всеки може да ги интерпретира както намери за добре, защото да, мачът с Гибралтар там беше срамен. За този мач аз не можех да разчитам на 10 основни състезатели. Поведохме, а съдията даде никаква дузпа за тях. Тенденциозно съдийство, но може да се каже, че дузпата е субективно нещо. Имаха фал, който имам на запис, а съдията мери седем и половина крачки. За дузпата можеш да се объркаш, но за крачките? Позитивното е, че намерихме състезатели, които не бяха викани при юношите – Йоан Стоянов, Илия Груев. Имаме примери и от предишните набори, които сега са при мъжете. Дано са здрави, успешни и ни зарадват с класиране.

Как гледа сега на мъжките национали с оглед неговите бивши играчите?

Гледам ги по друг начин, така е. Винаги съм искал националният отбор да побеждава. Това е национална гордост, тъй като това е самочувствие за нас. Неслучайно затова вече всички страни отделят голям финансов и интелектуален ресурс да се развиват в спорта, но толкова време вече работя с наши състезатели, че и предишните състезатели са минали през мен и се надявам наистина да дойде времето, в което да успеят, защото го заслужават. Играчите ни са добри, мотивирани, дисциплинирани и малко трябва, за да успеят.

Кое не стигна на предходната квалификация да отидем на Европейско първенство след квалификацията 20/21?

Много гледахме, анализирахме, плакахме след тези квалификации, но наистина играчите бяха перфектни и тези вътрешни проблеми, които имахме... Не искам да се връщам на тях, когато взимаха играчи и не ги пускаха в първия отбор. Малко това разклати нещата, но това не е чисто футболно. От това естество късметът ни изневери. Имахме много положения с Латвия, с които завършихме 0:0. С Полша беше неблагодарна работа, когато ни изравниха накрая, където изпуснахме много. Още малко класа липсваше пред гола, майсторството пред завършващия удар. Водач беше Сърбия, който завърши след нас, а след това Русия и Полша, докато ние – 4-а урна.

LAP.bg
30 снимки

Защо юноши и младежи не пренасят добрите игри на мъжко ниво?

Чисто футболно смятам и не само аз, това анализираме с колегите, че доста отстъпваме физически. Започваме малко да отстъпваме и технически, което беше немислимо едно време. В нашата възраст отстъпваме физически, технически при първото докосване и ментално при бързината на реакцията. Създаване на чувство за победител, когато да не те интересува срещу кой излизаш, а си равен с равен – надиграваш се и си непримирим, докато не спечелиш мача. Това са тези неща, ние сме ги говорили с Георги Иванов. Виждаме, че се взимат мерки, започва нещо да се прави „отдолу“. Тези пропуски да ги поправим. Който е гледал юношески мач, това прави впечатление. Най-фрапантното е физиката, а това е нещо, което най-лесно може да се коригира. Ние затова имаме не във всички, но фитнес треньори. За мен е важно при нас особено, тъй като имаме и психолог, диетолог, за да дадем насоките на тези играчи как да работят физически в клубовете, как да се хранят там и разбира се ментално как да развият чувството за победител. Работи се и по клубовете на мъжко ниво, но не знам дали има школа в България, която да има общо тези хора за работа. Там това е една ниша, според мен, върху която трябва да се мисли и анализира. Ако е започнало някъде, то нека да се усъвършенства. Не откриваме топлата вода, правят го сърби, хървати.

Новата квалификация пред България U21

“Вече с изминалите квалификации, които минахме и това, което видяхме... ясно е, че няма слаби отбори. Ще ни бъде много трудно. Искаме да побеждаваме и намалим грешките на растежа, за да можем да бъдем по-успешни. Създали сме си определена стратегия как в какъв период да имаме мачове. Юни месец ни е най-колебливото представяне при младежите. Точно след сезона играчите са уморени, други са ненатоварени. Време за почивка няма, колегите им си почиват и тогава е най-лошото време за мачове. Ще опитаме, ако можем, да избегнем мачовете юни месец.

55 снимки

За договора на Александър Димитров с БФС

Имаше една грозна статия по темата. Аз се чух с журналиста, тъй като съм открит човек и с всеки мога да разговарям. Разбрахме се, имаше неверни неща. Да напишеш, че моите тренировки са еднообразни и няма анализи. Всеки, който иска, може да дойде да ми гледа „еднообразните тренировки“. Може да дойде да види как протича в един ден анализите. Имаше и факти с резултатите, но нямаше анализ защо са постигнати тези резултати. Не мога да говоря за договора си. Преди месец, месец и нещо спортният директор Георги Иванов – Гонзо излезе и каза, че са доволни от мен. Аз от себе си не съм доволен, тъй като две квалификации нямаме класиране на Европейско, затова не съм доволен. Докато мога и докато решат, ще работя единствено и само за това. Можеше да бъде и друго, можех да отида в клубен отбор. Имаше вероятност да стана селекционер и на мъжете, но на този етап единственото ми желание и работа е свързано с младежкия отбор, който да се класира на Европейско. Това може да стане, ако ще разчитам на най-добрите играчи при нас. Политиката сега е младите да са „горе“. Другата ми работа е да намираме състезатели, които да бъркат при нас и да са добри при мъжете. Това го правим добре.

Какви са наблюденията му от efbet Лига?

„Искам да видя по-голяма скорост. Дискутирало се е за накъсването и лесните фалове. Там трябва да изчистим играта. Футболистите трябва да изчистят своите единоборства. В нападение трябва да бягат от тях. Самите дуели да са по-чисти и мъжки. Иначе, има добри играчи, добри селекции се правят. Идват и добри чужди играчи – в Лудогорец, ЦСКА София. Дава се път на българите в ЦСКА 1948, Славия, Черно море, дори и Левски. Дава се път на такива играчи, просто по-динамична ми се иска да стане играта у нас. Това, че не можем да играем като Манчестър Сити и Ливърпул – не можем. Нашият футбол е гледаем, интересен, но трябва да стане малко по-динамичен и класен с повече български, млади играчи.

Антон Узунов
42 снимки

Какво може да обнадежди фена?

Българският фен трябва да си заобича децата. Бях на вторите отбори на Галатасарай и Фенербахче. Трибуната на помощния терен беше пълна. Нека дойдат да гледат и подкрепят децата си, а не треньора. Да имат доверие в тях, да бъдат позитивни. Ще има загуби, ще има и победи. Искам да има търпение, човечност, позитивизъм, а не лошото. Срещу Холандия, когато направихме 0:0, публиката беше малко, но до 80-ата минута имах чувството, че са на театър. След като започнахме да изпускаме, тя живна. Всеки мач искаме да вкарваме голове. Няма значение с кой играем. Нека да си обичаме футбола. Не играят чужденци, играят наши деца. Елате, подкрепете ги“, завърши Александър Димитров.

Драган Иванов и Симеон Божинов, пратеници на Gong.bg в Белек, Турция