Българският шампион Лудогорец отстъпи на втородивизонния руски Акрон Толиати с резултат 1:2 в четвъртата си контрола по време на подготовката си за втория дял от efbet Лига. Даур Квеквескири откри в 24-ата, но Доминик Янков успя да изравни в 73-ата минута. Артур Газданов донесе победата за руснаците в 75-ата минута. 

Антон Узунов
24 снимки

Треньорът Валдас Дамбраускас очаквано даде почивка на почти всички футболистите, които играха цял мач при победата с 2:1 над Динамо Киев вчера.  В стартовия състав място намириха четирима от талантите на "орлите". Това бяха вратарят Дамян Христов, защитникът Димитър Илиев, халфът Доминик Янков и нападателят Димитър Митков. Титуляри бяха още Козмин Моци и Драгош Григоре.

18-годишният страж на "орлите" впечатли с изявите си, въпреки че имаше и вина за второто попадение на Акрон. Христов направи редица спасявания, особено през втората част, като спаси тима си от сигурни попадения. Обясненине за загубата е донякъде и експерименталния състав, който пусна Дамбраускас в днешния двубой. 

По програма съперник на „орлите“ трябваше да е Марибор, но плановете се промениха заради заразени с коронавирус в словенския отбор.


Лудогорец организира атака още във втората минута, която обаче не завърши с удар по посока на вратата на руския тим. 

В чевъртата минута дойде първият удар към някоя от двете врати. Руснаците се възползваха от грешка на Лудогорец при изнасянето на топката и успяха да я отнемат пред границата на наказателното поле. Последва опасен удар по земя от 18-19 метра, който излезе в аут.

В 16-ата минута Доминик Янков, Димитър Митков и Сисиньо разиграха добре в наказателното поле на Акрон. Бразилецът опита да реализира с шут от десетина метра, но бранител на руснаците успя да му попречи и ударът попадна в ръцете на вратаря.

Три минути след това дойде и първата реална голова възможност за шампионите. Доминик Янков пусна отличен пас зад отбраната за Илиев, който стреля право, но вратарят Волков спаси. Последва добавка на Жордан Икоко, но изстрелът му мина над напречната греда.

Изненадващо обаче Акрон поведе в 24-ата минута. Козмин Моци сбърка в центъра и руснаците организираха контраатака, при която капитанът Иван Чудин бе изведен вляво в наказателното поле от Всеволол Нихаев и пусна пас към далечната греда, където Даун Квеквескири успя да засече и не остави шансове на Дамян Христов.

В следващите минути Лудогорец вдигна темпото, като изпълни свободен удар и три корнера, от които обаче не последва нещо по-опасно пред вратата на Волков. 

В 32-ата минута добра комбинация между Икоко и Димитър Илиев на левия фланг завърши с центриране на младока в наказателното поле за Димитър Митков. Топката обаче се насочи директно към вратата на Волков, който съумя да я избие над гредата в корнер. 

Пет минути преди края на полувремето Димитър Митков стреля от пряк свободен удар, но в стената. 

В последните секунди на първата част Икоко преодоля играч на Акрон и шутира по земя от границата на наказателното поле, но в ръцете на вратаря. 

В 47-ата минута появилият се на почивката за Акрон Гогричиани проби отляво и стреля в близкия ъгъл, но Христов изби корнер и не позволи да бъде преодолян. 

Малко след това играч на Акрон получи добър шанс да се разпише с глава след центриране отдясно, но стреля над вратата.

В 57-ата минута Лудогорец беше на милиметри от това да изравни. Доминик Янков получи отляво, влезе навътре, преодоля съперник и опита да намери далечния ъгъл с хубав фалцов удар с десния крак, който обаче прелетя на сантиметри от лявата греда на руския тим.  

След час игра руснаците създадоха сериозно напрежение пред вратата на Христов. Първо, той отрази изстрел на футболист на Акрон. След секунди последва нов такъв, който младият страж също успя да избие с една ръка в корнер. След изпълнението на ъгловия удар топката бе свалена с глава на далечната греда от футболист на Акрон за свой Садиков, който обаче стреля неточно от границата на вратарското поле. 

В 65-ата минута отново Христов трябваше да се намесва след нов удар по посока неговата врата. 

Секунди след това в игра за Лудогорец се появиха Бърнард Текпетей и Каули Оливейра. Те цамениха Козмин Моци и Анисе Абел.

Именно Текпетей шутира малко, след като се появи, но в аут.

В 69-ата минута Акрон като по чудо не вкара втори гол. Георги Терзиев и Драгош Григоре не успяха да се справят с остър пас отляво и от точката за дузпа Делкин шутира, но топката премина над гредата. 

Минути след това и Каули пробва удар от дистанция, но бе слаб и неточен. 

Лудогорец обаче успя да изравни в 73-ата минута. Страхотен индивидуален пробив на Доминик Янков, който се справи с бранителите на Акром, завърши с прекрасен изстрел, който се отби в лявата греда на вратата на съперника и влетя в мрежата за 1:1.

Само две минути след това обаче руснаците отново поведоха. Голмайсторът на тима Ардур Газданов получи в половината на „орлите“ и стреля силно, като топката премина над излезлия пред голлинията си Христов – 1:2.​

Пет минути преди края на двубоя "орлите" имаха претенции за дузпа, но такава не беше отсъдена. 

В 89-ата минута отново Христов изби в корнер удар в близкия му ъгъл. 

До края на срещата Лудогорец притисна съперника си, но не успя да стигне до изравняването и така тимът записа първа загуба по време на лагера си в Турция и при новия наставник Валдас Дамбраускас.


FT | ЛУДОГОРЕЦ – АКРОН ТОЛИАТИ 1:2

0:1 Даур Квеквескири 24'

1:1 Доминик Янков 73'

1:2 Артур Газданов 75'

Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ: 69. Дамян Христов – 5. Георги Терзиев (к), 30. Козмин Моци, 21. Драгош Григоре, 4. Сисиньо, 22. Джордан Икоко, 58. Димитър Илиев, 12. Абел Анисе, 25. Стафан Баджи, 64. Доминик Янков, 81. Димитър Митков

Резерви: Ренан Дос Сантос, Оливиер Вердон, Антон Недялков, Светослав Дяков, Каули Оливейра, Бърнард Текпетей  ​

Старши треньор: Валдас Дамбраускас

АКРОН ТОЛИАТИ: 1. Сергей Волков - 3. Виталий Литвин, 7. Карим Гираев, 8. Азнаур Герюгов, 9. Максим Маирович, 11. Даур Квеквешкери, 27. Иван Чудин, 33. Дмитрий Ятченко, 61. Александр Босов, 66. Максим Жестоков, 99. Всеволол Нихаев   

Старши треньор: Игор Пикушеац


Място на провеждане на срещата: Спортен комплекс „Аркадия“, Анталия, Турция