Росен Кирилов е бивш треньор на Етър и Витоша Бистрица, а в периода 2013-2018 г. беше асистент в спортно-техническия щаб на ЦСКА, Славия и Витоша. 48-годишният бивш национал направи солидна кариера като футболист с екипите на  ЦСКА, Литекс, турския Аданаспор, кипърския АПОЛ и румънския Васлуй. Специално за Gong.bg Кирилов анализира мачовете от 19-ия кръг в efbet Лига.
 
 
Първенството този сезон е доста завързано, не е като предишни години, когато отрано се знаеше кой ще е шампион и кой ще изпадне. Лично на мен това много ми харесва, защото има интрига почти във всеки мач. И в този кръг се видя, че тези, които са на дъното на класирането могат да взимат точки от отборите в топ 6.
 
Безспорно най-интересният двубой беше в Разград, макар че очаквах много повече от ЦСКА. На терена мачът бе спечелен от домакините, а в основата на победата беше психологическото и тактическото предимство, което Дамбраускас даде на отбора си. Литовецът определено надделя в треньорския сблъсък преди и по време на срещата. Лудогорец вече има аванс от шест точки, но до края има доста мачове и всичко може да се случи. Сигурен съм, че и двата отбора ще губят точки и ще е важно кой ще греши по-малко до плейофите, когато пак ще се срещнат, макар и само веднъж.   
Отборът на Акрапович ме изненада с начина си на игра - нямаше комбинативност в изграждането на атаките, а голът се търсеше само с дълги топки. Проблемите за ЦСКА дойдоха от фланговете и най-вече от десния, където Синклеър и Гълъбов не успяха да се справят с Десподов и Недялков. Голът дойде след пробив в тази зона, имаше и още няколко добри атаки, които не завършиха с гол. Синклеър няма профила и капацитета за халф-бек, защото той не притежава защитни умения, а позицията на Гълъбов като десен централен защитник често го оставяше в некомфортна ситуация 1:1 с Десподов. Много по-добре в тази дясна зона би се справил Тибо Вион, както го направи в няколко мача през есента. С преместването му в средата на терена до Амос Юга, Акрапович може би търсеше повече агресия в тази зона. Понякога той прибягваше до подобен ход и в Локомотив Пд с издърпването на Милош Петрович в халфовата линия.  Учудващо слаб мач изигра и Брадли Мазику отляво. Другото слябо място в състава на "червените" беше отсъствието на креативност в средата на терена - липсата на Пенярянда не можа да бъде компенсирана от Тиаго, който беше твърде пасивен.
 
 
Лудогорец проведе мача много разумно и пропусна да стигне до по-изразителна победа. През втората част   Дамбраускас умишлено предостави инициативата на съперника, дръпна отбора си малко назад, защото и срещу Черно море се видя, че ЦСКА трудно намира верните решения, когато трябва да преодолее сгъстена защита. Планът му проработи не само в дефанзивен план, а и в нападение, тъй като отвори доста пространства за бързите играчи на Лудогорец. Разградчани се затрудняват в мачове срещу дефанзивни отбори, разполагащи със скоростни играчи. Такъв е например Локомотив Пд и не е случайно, че шампионите загубиха на "Лаута" миналия кръг.
Много динамика предложи и двубоят ЦСКА 1948 - Левски, като заслугата за това беше най-вече на "червените", които ме изненадаха приятно. Малкото голови ситуации в мача бяха пред вратата на "сините", защото футболистите на ЦСКА 1948 бяха по-агресивни, по-борбени и най-вече по-бързи. Заслужаваха да спечелят, но не бяха ефективни пред гола. Учуди ме и решението на съдията да отмени дузпата - нещо, което се вижда много рядко по нашите терени. В интерес на истината ситуацията беше доста спорна, но след като веднъж си посочил бялата точка, нямам обяснение за промяната на решението. Може би след въвеждането на ВАР ще гледаме по-често подобни моменти. 
 
В играта на Левски нищо не ми хареса. Губеха лесно и топката, и единоборствата, повече от 2-3 паса трудно си разменяха. За 90 минути не успяха да създадат нито едно положение. Никаква промяна не виждам, дори и с новите чужденци. Крайните защитници Драган Михайлович и Файсал Рерас с нищо не ме убеждават, че са по-добри от Ивайло Найденов и Матео Стаматов. Същото се отнася и за Начо Монсалве, въпреки че не е играл много. Единствено Ребин Сулака прави добро впечатление. Продължавам да се чудя защо се дава шанс на Насиру Мохамед примерно, а не на Мартин Петков. Левски вече е на 8 точки от шестото място и шансовете да се добере до него изглеждат илюзорни. В същото време не споделям и някои прогнози, че отборът ще има проблем с оставането в групата. 
 
Не ме изненада победата на Славия срещу Арда, защото "белите" имат добър отбор и качествени футболисти. Наред с опитните Митко Рангелов и Дарко Тасевски, отлично впечатление ми направиха младите Светослав Вуцов и Антовски. Попадение е и Петер Макрилос, притежава отличен ляв крак, а явно и голмайсторски умения, щом вкара два гола на Арда. Славия игра добре и срещу ЦСКА, очаквам да си осигурят спокойствие още преди края на сезона. 
Черно море спечели много важни три точки срещу Берое, защото те го оставят в борбата за топ 6. Старозагорци не играха лошо, бяха равностойни в голяма част от мача, но нелепото нарушение на Александър Цветков доведе до дузпа, която според мен беше определяща за изхода на двубоя. Много от футболистите на Берое са с нарушена подготовка и това си личи. Имаше вълна от коронавирус в отбора по време на паузата и някои играчи влязоха в първенството с една седмица подготовка. Варненци са на обратния полюс, тъй като те се сблъскаха с този проблем в края на лятото.
 
 
Напрежението в Ботев Враца бе в основата на домакинския крах срещу Царско село. Отборът влезе в мача след 7 поредни загуби и това скова играчите. И за разлика от предишните поражения, когато врачани играха добре, този път не показаха нищо. На обратния полюс бяха гостите - спокойни, уверени и амбицирани да наваксат пропуснатото от домакинството с Ботев Пд, когато изпуснаха победата в 94-ата минута. За пореден път страхотно впечатление направи Димитър Костадинов - млад играч, който расте с всеки мач. Само на 21 години е, но натрупаният опит в Септември му помага да разгърне качествата си на  техничен, бърз и креативен футболист. И най-важното - умее да бележи голове от различни позиции. Готов е да играе и в големите клубове у нас. 
Този мач беше изключително важен за врачани и те не издържаха на напрежението. От такава ситуация се излиза само с победа, а те не успяха и явно ще трябва да променят нещо. Но не мисля, че треньорска смяна би решила проблемите. Тони Здравков е доказан треньор и вярвам, че ще успее да измъкне отбора от тази тежка ситуация. 
 
В мача с Етър се видя за пореден път, че Локомотив Пд има проблеми срещу отбори, които се затварят. Пловдивчани се чувстват в свои води, когато линията на защитата на съперника е изнесена високо, но не и в обратния случай. Търновци имаха кошмарен старт, но бавно и сигурно трупат точки и няма да е изненада, ако се спасят, въпреки че мнозина ги бяха отписали. През зимата Етър привлече добри и опитни играчи, които са голям плюс за тима. В същото време този мач беше показателен, че Локомотив не е готов да се бори до последно за титлата. Липсва класа и постоянство в отбора на този етап.
 
 
Положението в Ботев Пд трябва да е доста притеснително за ръководството и феновете. Нов собственик, нов треньор, чужденци на килограм, но промяна няма. Имам чувството, че в Ботев много подценяват българското първенство, показват огромно самочувствие, но не и на терена. В предишния кръг се добраха с късмет до точката срещу Царско село, сега пак изравниха в края. Монтана пак се показа като много организиран отбор, има ядро от играчи, които са заедно от 3-4 години. В този мач се видя, че домакините повече трябва да се притесняват за мястото си в елита, отколкото гостите.