Бившият халф на Левски Роман Прохазка ще продължи кариерата си в Полша. 30-годишният словак подписа с Гурник Забже. Договорът му е до 2021 година, с опция да бъде удължен с още 12 месеца.

Гурник няма да плаща трансферна сума за Прохазка, който през последните два сезона носеше екипа на Виктория Пилзен. Той беше основен футболист в чешкия тим под ръководството на Павел Върба. Опитният специалист обаче наскоро напусна, за да поеме българския шампион Лудогорец, а неговият наследник Адриан Гула смени схемата на игра и Прохазка се оказа излишен, както и още няколко от играчите.

Халфът е второто ново попълнение на Гурник. Преди него клубът привлече и още един словак - Ерик Жирка, който дойде под наем от Цървена Звезда. В полския тим играе и бившият бранител на ЦСКА Борис Секулич.


Роман Прохазка дойде в Левски през 2013 година от Спартак Търнава, но в началото не успя да се наложи. След края на сезона бе преотстъпен на бившия си клуб, а по време на втория си престой на “Герена” се превърна в основна фигура и любимец на феновете. Напусна след края на сезон 2017/18 като свободен агент. С Виктория игра в Шампионската лига и дори вкара гол в групите на ЦСКА Москва.