Определено отборът на Лудогорец поднесе приятна изненада с представянето си по време на контролата със силния тим на Шахтьор Донецк. Оставяме настрана резултата, тъй като той не е от съществено значение по време на подготвителния период. След този мач новият треньор на българския шампион - Валдас Дамбраускас, удари в земята модерното клише и ширещите се оправдания в България: "един отбор не се прави за няколко месеца, нужно е повече време".

Да, наистина е нужно време, но когато един треньор е на мястото си, промяната, макар и не кой знае колко голяма, би трябвало да се забелязва след няколко седмици работа. 

А тази в Лудогорец е очевидна. Поне това пролича от мача с Шахтьор, с ясната уговорка, че това бе контролна среща. Срещу украинците нямаше и помен от вялата игра, която "орлите" демонстрираха през последната година. Сигурно ще има хора, които ще кажат: "какво толкова, мачът не е официален?". Така е, но миналата зима Лудогорец не игра по този начин в контролите.

33 снимки

Срещу тазгодишния палач на Реал Мадрид "орлите" демонстрираха агресивен, нападателен и най-вече дисциплиниран и тактически грамотен футбол. Нещо, което не се бе случвало в последните месеци. 

Направи впечатление и физическата мощ на играчите. Ясно се очерта движението на футболистите без топка и острото влизане на крилата и бековете, в лицето на Десподов, Текпетей и Икоко, зад гърба на противниковата защита. Навременният пас при тези ситуации също даде предимство на разградчани. 
Именно поради тази причина Лудогорец създаде доста голови положения.

Независимо от тежкия съперник, Дамбраускас не се поколеба да даде шанс за изява на юношите на клуба Димитър Митков, Иван Йорданов и Димитър Илиев.  
За всичко това си има логично обяснение. Започваме с това, че Дамбраускас е напълно запознат със съвременните тенденции във футбола и първите две контроли показват, че умее да налага философията си и да предава вижданията и разбиранията си за футболната игра на своите подопечни.

Почеркът на специалиста е следният: много тактика, тежки физически натоварвания и непрестанни технически тренировки. Всички тези упражнения се провеждат само с топка. Сухо тичане при него почти не съществува.   

Неслучайно всички тактически тренировки се заснемат с дрон. По този начин треньорът анализира грешките и запознава играчите с неточностите. 
Честите разбори и гледане на видео са неизменна част от работата на Дамбраускас. Индивидуалните разговори с футболистите също са на дневен ред. Силата на специалиста е и в психологическия подход към състезателите. 

По всичко личи, че Дамбраускас е свръхамбициозен и действа със самочувствие и размах. Повечето треньори ще са доста доволни след подобна игра и постигнат резултат, особено след наваксването на два гола пасив. Опиянени от продукцията погледът им ще се замъгли и няма да обърнат особено внимание на грешките. Вместо това ще сипят само суперлативи към своите футболисти. Не, че няма да е заслужено. 

Треньорът на Лудогорец обаче подходи по малко по-различен начин. Той сподели, че не е доволен, тъй като отборът му не е победил. Изтъкна, че "орлите" са подходили с прекалено голям респект към своя опонент. Нещо, което не бива да се случва, независимо с кой отбор играят. Като цяло специалистът наблегна на слабостите.

Не пропусна да отбележи грешките в защита, които са ахилесовата пета на тима. И пропуските, които направиха футболистите му в завършващата фаза.

Чак след всичко това той си позволи да похвали играчите за доброто представяне. 


Следете ни навсякъде и по всяко време с мобилното приложение на Gong.bg. Можете да го изтеглите от Google Play, App Store и AppGallery.