Мениджърът на ВАР - Петър Петров, бе гост на "Домът на футбола" по DIEMA SPORT, където говори за ползата от системата. Също така обсъди някои спорни моменти от efbet Лига и обясни действията на съдията и взетите решения.

"28 мача, от които имаме 10 ВАР намеси, четири фактически, което значи, че ВАР е взел крайното решение, а другите шест са препоръчване на главния съдия да прегледа ситуацията. ВАР е спазил философията, че има важна грешка на рефера. Съответно е отговорил на въпроса, че това решение е грешно"

"Начинът на константиране кои намеси са правилни е следният - след завършване на срещата всички записи, не само на ВАР намесите, но и проверките, които са не по-малко от 120 на мач, комуникация на терена и във ВАР вана, всичко пристига при мен. Прави се проверка и след това информирам цялата съдийска комисия. Това е 50% от моята работа. Съдийските наблюдатели имат също имат достъп до ВАР вана, за да видят ситуацията, те дават своето мнение и съдийската комисия казва накрая дали тази намеса е правилна"

За Черно море - ЦСКА, когато жълт картон бе отменен на Фернандо Каранга за директен червен картон:

"Обяснявам кратко и ясно, след като е показан този картон, ВАР проверява този жълт картон. ВАР не може да се намеси за жълт картон, дори да е втори, но вижда, че решението на съдията е грешна. Виждате контакта, това е груба игра. В дадения случай тази груба игра изисква санкцията директен червен картон"

За Лудогорец - Черно море и претенциите за дузпа на "моряците":

"От позицията на ВАР - в дадения случай главният съдия е преценил, че вратарят на зеленият отбор играе първи с топката, след това има контакт. В дадения случай нямаме така нареченият опънат крак и умисъл. Трябва да имаме влизане с бутоните напред, с агресия, за да търсим нещо. Обратният случай щеше да е по-интересен, ако футболистът на Черно море беше първи до топката, тогава трябваше да има наказателен удар. ВАР провери ситуацията от всички гледни точки, в дадения случай се вижда, че вратарят играе първи с топката и няма доказателства да се види, че решението е грешно. Изискванията на ФИФА и УЕФА са за минимална намеса, максимална полза. В тази ситуация не трябва да има ВАР намеса"

За Пирин - Левски и директния червен картон на Хосе Кордоба:

"Естествено може да бъде отменен, проверява се отначало головата атака. В дадения случай имаме една перфектна работа на ВАР съдията. Когато се прави проверката се проверяват всички шест камери, особено се проверява точката на контакт от близка камера и разположението на играчите от 16-ия метър. Едно перфектно решение, аз не коментирам работата и взаимодействието между главния съдия и асистента, проверена е тази ситуация в началото на атаката, но за да се отмени такъв червен картон, трябва да има явен фал. Самият главен съдия не отсъжда такъв и няма явни доказателства, че това е нарушение. Все пак футболът е контактен спорт"

За Ботев Враца - Пирин и претенциите на врачани за дузпа. Реферът на мача е извикан, но не се съгласява с мнението на ВАР съдиите:

"Защо беше извикан е добър въпрос. Може да се зададе само на ВАР съдията. В дадения случай виждаме лек контакт. Явно се вижда при анализа, че състезателят в зелено прави две крачки и търси наказателен удар. Щеше да е най-добре съдията да даде непряк свободен удар и симулация, той остави играта да продължи. ВАР съдията реши да го извика за възможен наказателен удар. Ние го отчитаме като грешка, защото тук решението на главния съдия не е очевидно грешно. Браво на съдията. В комуникацията той казва на ВАР-а, че този контакт не е достатъчен и ще застане зад решението си. Иначе щеше да стане двойна грешка. Доколкото виждам назначенията, той ще свири едно от софийските дербита, разчитаме на млади и перспективни съдии, които показат, че имат качества"

За Хебър - Левски и отменения гол на домакините заради засада:

"Проверена беше дали топката е взета правилно. След това има пас, когато се проверява такава ситуация има строго определена последователност. Определя се точката на контакт. Операторът на фирмата доставчик на услугата дава три кадъра. ВАР съдиите трябва да определят точката на контакт. След това се прехвърлят на камерата на засадата, която е на 16-ия метър. Първо само се маркира, линиите се пускат автоматично. Нашите съдии не чертаят линии. В другите случая ВАР не решава, може да препоръча на главния съдия да види дали човека в засада влияе върху играта, а тук говорим за чиста геометрия. Маркира се и най-предната част на нападателя, с която може да вкара гол, а именно рамото. Там е поставена линията. Софтуерът е лицензиран от ФИФА. За стадиона в Пазарджик те са спазили всички изисквания, с дрон е направен математически модел и с него този софтуер работи. ВАР съдиите дават точката на контакт, а след това софтуерът работи сам и дава линиите. Тук го няма този маркер, когато крака е долу ниско на земята няма как да се маркира, ако беше рамото, щеше да се види най-добре. С просто око се забелязва, че между синията и червената линия има много голямо зелено поле. Когато се пуска графика на телевизията трябва да се вижда от едната до другата странична линия. Тук ясно се вижда, че това е засада. И двамата защитници на Левски са на една линия, Кабов е в засада"

След това Петър Петров коментира и друга ситутация от мача, а именно падането на Фабио Лима в наказателното на Хебър:

"Тук не трябва да има ВАР намеса поради простата причина, че няма ясни доказателства за нарушение в наказателното поле. Ако главният съдия беше отсъдил наказателен удар, то тогава ВАР също не трябва да се намеси. Гледали сме ги от всички камери, не може да се види ясно и точно, че има нарушение вътре в наказателното. Не видях да има контакт вътре в наказателното, дори да има, това го решава главният съдия. Ако е вън, ВАР не се намесва. ВАР не може да се намеси за нарушение за пряк свободен удар"

За комуникацията между съдиите и ВАР съдиите да бъде пускана за обществеността:

"Досега имаме 738 мача с ВАР, всичките записи се пазят, аудио и видео, от комуникацията на терена и между съдиите. След срещите всички ВАР проверки аз ги изпращам на съдийската комисия, те преценяват. ВАР протоколът казвам как е - те са използвани с учебна цел. Ако даден клуб иска с жалба може да получи записи, няма никакъв проблем. Понякога треньорите се интересуват и им го показвам. Не е толкова тайно, всички съдии си имат папка с цялата комуникация и всичко. Те могат да си го гледат. Сега за медиите не мога да коментирам. Ние ползваме финансиране от УЕФА и ФИФА и трябва да сме стриктни. Хауърд Уеб в Англия има толкова средства. Гърия инвестира 2 млн. евро в проекта ВАР. Ние от държавата дай Боже да получим, имаме страхотна оферта за "goal-line" камера. Това са камери на всички стадиони на голлинията, на пет метра от ъгловото флагче, които ще хванат голлинията и малкото наказателно. Това е и моя мечта"

"Моето лично мнение е, че младите хора имат доверие, да. Не само ВАР, иновациите и технолгиите - това е бъдещето. Старите представи, че се губи време, малко по малко отшумяват. Хората искат да видят справедливост. Има грешки, не искам да кажа, че сме перфектни. Добрите ВАР съдии трябва да са отборни играчи и скромни хора, не високо его, а просто да знаят, че лидера на мача е главният съдия, а те са едни помощници. Трябва да му помогнат за явни грешки, нищо повече", завърши Петър Петров