Още при своето пристигане в Разград Павел Върба знаеше, че собственикът на българския клуб Кирил Домусчиев копнее за Шампионската лига. В момента, когато мостът към турнира се срути, треньорът заподозря, че положението му не е добро. Въпреки че Лудогорец стигна до групите на Лига Европа, Върба бе уволнен след загубата от Антверпен в първия мач. „Просто в Разград искаха Шампионската лига“, казва 56-годишният треньор.

Антон Узунов
94 снимки

- Г-н Върба, успокоявате ли се поне малко, тъй като сте най-дълго задържалия се чуждестранен треньор на Лудогорец?

- Чух нещо подобно. Треньорите в Лудогорец често се сменят. За последните 2 години са се сменили 4 души (б.р. - Пауло Аутуори, Антони Здравков, Стойчо Стоев и Станислав Генчев). Издържах 10 месеца, което тук не е обичайно. Собственикът искаше да играе в Шампионската лига, за съжаление не изпълних задачата. Те имат най-високите амбиции. Ако не ги постигнат, са разочаровани и търсят други решения. Правили са го няколко пъти и уважавам решението им.

- Преброени ли бяха дните ви след отпадането от Мидтиланд?

- По-скоро си мислех, че ако влезем в групите на Лига Европа, ще ме оставят да завърша групата. В българското първенство изоставаме с 2 точки от първия, но имаме и мач по-малко. Ако отборът го спечели, пак ще излезе на върха. От тази гледна точка смятах, че ще продължим да работим заедно.

- Веднага след загубата от Мидтиланд ръководството ви повика на разговор. Какво ви казаха тогава?

- Аз смятах, че още тогава ще приключим своите отношения. Но от друга страна, вижте какви отбори играят постоянно в групите на Шампионската лига... Много от европейските клубове биха били много щастливи, ако участват редовно в Лига Европа, както го прави Лудогорец.

- Съжалявате ли много, че няма да довършите мачовете от групата в Лига Европа и няма да се изправите срещу Жозе Мауриньо?

- Да, няма да водя отбора в мачовете с Тотнъм и ЛАСК Линц. Така че съжалявам, че няма да съм там. Това са напълно различни срещи от тези от първенството.

- Какво се случи с вас в тези 10 месеца, в които бяхте начело на Лудогорец?

- Мисля, че особено подцених първата половина на годината, когато нямаше проблеми. Дойдох със своите асистенти в отбор, който имаше 5 точки преднина в първенството, а станахме шампиони с 13 точки пред втория. Но след това някои играчи напуснаха, отборът не беше подсилен навреме. Огромна грешка беше, че не настоявах пред ръководството за нови играчи.

- Да, но в крайна сметка дойдоха доста нови играчи?

- Дойдоха четирима от петимата интересни играчи. Жалко, че не пристигнаха през лятото, а когато сезонът беше започнал. Началото на престоя ми в Лудогорец беше отлично. Направихме страхотен лагер в Турция в началото на годината. След това започнахме силно първенството и започна пандемията..

- С лош клуб ли се разделяте?

- Напротив! Със собственика си стиснахме ръцете. Клубът работеше много добре, докато аз бях треньор. В Разград условията са фантастични, отборът е много качествен. Никой друг клуб няма финансовата сигурност и състав като Лудогорец. Що се отнася до спортната страна, не мога да кажа дори и половин лоша дума./"Мач Телеграф"