Още 26 милиона лева ще са необходими, за да бъде завършен изцяло стадион „Христо Ботев" в Пловдив и да може да отговаря на условията за получаването на категория „4" от УЕФА. Това стана ясно, след като днес строителят на съоръжението Илиян Филипов внесе в община Пловдив окончателните количествено-стойностни сметки по преработените проекти на арх. Георги Савов.

Първият етап от строежа на стадиона, заедно с допълнително извършените дейности, възлиза на 34 993 000 лева без ДДС, сочат направените от фирмата изчисления. В този етап влизат изграждането на метална покривна конструкция за секторите А и В, покритие на сектор А, видеонаблюдение, озвучаване и цялостна вертикална планировка на стадиона.

Startphoto.bg
100 снимки

Общата стойност на стадиона няма да превиши първоначалната, заложена в обществената поръчка и индексирана съгласно приетата от Министерски съвет методика за индексиране по Закона за обществените поръчки, посочи заместник-кметът Пламен Райчев. Администрацията ще изпрати докладна до Министерски съвет с писмено искане за дофинансиране на стадиона за завършването му в неговата цялост. Ще анексираме договора на изпълнителя със заема от 12 милиона лева, който Община Пловдив тегли с решение на Общински съвет, каза още Райчев. На срещата бе обсъдена и възможността да се кандидатства за европейски средства, ако футболният клуб получи домакинство на финален мач от голям евротурнир.

 Съгласно програма на УЕФА, европейската футболна централа може да финансира чрез съответната национална федерация строителството на спортни съоръжения за евентуално домакинство на финал на голям турнир, при гаранции, че Общината е ангажирана със строежа, коментираха от администрацията.

74 снимки

Както е известно, по време на предишното управление на ГЕРБ бяха отпуснати 25 милиона лева за строителството на стадион "Христо Ботев". До момента от тези средства са усвоени близо 18 милиона лева, а в края на октомври Общинският съвет на Пловдив взе решение да изтегли допълнителен заем в размер на 12 милиона лева за цялостно довършване на съоръжението.