Европейската футболна централа реши на извънредното си заседание днес да отпусне 70 млн. евро, които ще бъдат разпределени между 676 клуба на Стария континент.

Финансова помощ ще получат отборите, които са имали национални състезатели и те са били викани за европейските квалификации или мачовете от Лигата на нациите през последните две години.


Още по темата:

УЕФА: Временните класираня стават крайни, ако първенството бъде прекратено

Коронавирусът прати голямо първенство чак през 2022


Въпросната сума е трябвало да бъде отпусната след края на Европейското първенство, но поради пандемията от коронавирус, която блокира спорта и в частност футбола, средствата са освободени по-рано, за да се подпомогнат клубовете.

По-договор въпросната сума, която се дължи от УЕФА на клубовете е в размер на най-малко от 200 млн. евро, която е базирана и на приходите от финалите, които трябваше да се проведат това лято, но бяха отложени за следващата година.

Един от въпросните 676 клуба ще получи сумата от 630 000 евро, но неговото име не бе назовано. Сумата е изчислена на база футболистите от клуба, взели участие в мачове на съответните национални отбори.

2,7 млн. евро от цялата сума ще бъдат разпределени допълнително след приключването на баражите за Евро 2020 по-късно тази година.