Черно море започна 2022-а година, воден от избрания за най-добър треньор на 2021-а - Илиан Илиев. След близо година в индийското първенство Матиас Курьор се завърна на "Тича" в началото на годината, а в обратна посока пое Зе Гомеш.  
 
Варненци завършиха миналия сезон на пето място, на 4 точки от третия Левски и така не успя да спечели място в евротурнирите.  Спирачка в амбициите на "моряците" бяха резултатите в плейофите, когато отборът се изправи в преки двубои срещу съперници, които преследваха същата цел. Отборът спечели само една точка от 18 възможни във финалната права и така остана пети в крайното класиране. Въпреки това сезонът бе отчетен като успешен.
 
През лятото Черно море бе напуснат от Влатко Дробаров и Пабло Гарсия, а след изиграването на няколко кръга  "моряците" се разделиха и с голмайстора си Евгений Сердюк, който бе продаден на ЦСКА 1948.
 
Безспорно най-лудият мач през есента бе гостуването на Черно море в Коматево. На три пъти варненци изоставаха в резултата, но в крайна сметка спечелиха с 4:3 срещу Ботев Пловдив с голове в добавеното време на мача. 
Есента ще се запомни и със завръщането на дербито на Варна след 13 години отсъствие, но то завърши без голове и без победител. В края на годината Матиас Курьор изигра последния си мач с екипа на "моряците", след като взе решение да напусне. 
 
В крайна сметка Черно море изпрати противоречива есен. Варненци останаха извън топ 6, но са само на точка зад Левски и надеждите за първата шестица остават реални.
 
Каква беше 2022-а година за Черно море може да видите в прикаченото видео.