Въпреки добрата си игра, Левски стартира новия сезон в efbet Лига с поражение от Славия. "Белите" се наложиха с 2:1 и след обрат грабнаха трите точки от "Герена". 

Марин Петков окрили "сините", след като откри резултата, но само 6 минути по-късно Емил Виячки върна равенството. В 68-ата минута влезлият от пейката Калоян Кръстев оформи обрата и се превърна в герой за "белите". 

Антон Узунов 
46 снимки



Поредният епизод от най-старото столично дерби започна изключително динамично. Още в 6-ата минута Радослав Кирилов навлезе в наказателното поле на "сините" и отправи удар, но 16-годишният страж на Левски се справи и опази вратата си от ранно попадение. 

"Сините" отвърнаха с добра атака, завършила с блокиран удар на Борислав Цонев. Натискът на Славия обаче продължи и в 13-ата минута само гредата спаси Левски от това да изостава в резултата. Ертан Томбак демонстрира индивидуална класа и намери оставения сам Питър Макрилос, който моментално шутира към вратата на Андреев, но топката срешна страничния стълб. 

В 16-ата минута Левски поведе с гол на младокът Марин Петков. Борислав Цонев шутира към вратата на "белите" и бранител на Славия блокира опита му, но кълбото се озова в краката на Петков, който с помощта на горната греда откри резултата.


Само шест минути бяха необходими на Славия, за да отговори подобаващо и да възстанови равенството в мача. Емил Виячки засече добро центриране от фаул и с лекота прати кълбото право в мрежата на младия Андреев. Ситуацията бе разгледана с ВАР заради съмнения за засада, но видеосистемата потвърди, че голът е редовен. 


В 36-ата минута "сините" пропиляха добра възможност. С едно докосване Борислав Цонев отклони към брат си, който шутира от движение, но топката бе изчистена от капитана на "белите" - Андреа Христов. 


Малко преди края на първата част Ради Цонев се строполи на земята без съприкосновение с противников футболист. След намесата на медицинския екип играчът призна, че няма как да продължи срещата и бе принудително заменен от Мартин Петков. 


Втората част стартира с възможност за "белите". Георги Вълчев засече центриране от корнер и стреля опасно, но Симеон Славчев бе застанал на голлинията и успя да изчисти в последния възможен момент. 
Lap.bg
44 снимки


В 55-ата минута Левски получи добър шанс да стреля от пряк свободен удар от обещаваща позиция, но опитът на Борислав Цонев прелетя над вратата. 

Златомир Загорчич се зае да печели мача и направи двойна смяна за своите. Малко след влизането си от пейката Калоян Кръстев овладя страхотен извеждащ пас и след добър индивидуален рейд остана сам срещу вратаря и за пореден път наказа "сините".


В края на мача Радослав Кирилов излъга двама играчи на Левски и нахлу дълбоко в наказателното поле, но ударът му не сработи.

Въпреки това, "белите" удържаха аванса си и завоюваха първите си точки през новата кампания. 


Левски - Славия  КР 1:2
1:0 Марин Петков 16'
1:1 Емил Виячки 22'
1:2 Калоян Кръстев 68'


СТАРТОВИ СЪСТАВИ: 

Левски: 
66. Пламен Андреев, 5. Христос Шелис, 8. Симеон Славчев, 10. Борислав Цонев, 11. Здравко Димитров, 19. Билал Бари, 21. Радослав Цонев (к), 22. Патрик-Габриел Галчев, 23. Христофор Хубчев, 41. Георги Александров, 88. Марин Петков 

Треньор: Живко Миланов 

Славия: 21. Светослав Вуцов, 3. Ертан Томбак, 23. Емил Виячки, 55. Андреа Христов (к), 37. Венцислав Керчев, 71. Емил Стоев, 77. Георги Вълчев, 7. Петер Макрилос, 17. Ерол Дост, 10. Радослав Кирилов, 73. Мартин Сораков 

Треньор: Златомир Загорчич

Съдия: Волен Чинков
Стадион: "Виваком Арена - Георги Аспарухов"