Треньорът на Арда Николай Киров даде обширно интервю за клубния сайт. В него той говори за изминалата футболна година, за тренировките в пандемия от коронавирус и как успя да направи Арда фактор в efbet Лига. 
 
- Г-н Киров, вашият коментар за изминалия полусезон?
- Не само аз, но и всички мои колеги не сме свикнали на този начин на подготовка с тези чести прекъсвания. Но такива са нещата в световен мащаб и това няма как да не се отрази в дадени моменти на играта на отбора. Като цяло съм доволен от представянето на Арда в тази първа част на първенството, ако можем така да я наречем. Има още десет кръга от шампионата, в които ще се реши класирането - кои отбори ще са в първата шестица и кои в двете четворки. Надявам се не само да задържим, но и да повдигнем чисто игрово нивото на отбора.
 
- Арда се утвърди в първата шестица, а и т.н. грандове вече се съобразяват с отбора. Как успяхте да го постигнете?
- Именно затова става доста по-трудно. Сега вероятно всеки един отбор ще се съобразява и ще взима доста сериозни мерки срещу нас. В хода на първенството сменихме няколко системи и схеми на игра. Основно работихме в два варианта на игра, които се налагаше да ги сменяме в определени моменти спрямо противника. Имало е моменти, когато на полувремето сме сменяли схемата на игра, но това сме го ползвали като помощ към състезателите. Хубавото е, че играчите бързо свикнаха с изискванията, които имаме, но пак казвам, че тактическата схема е само помощ към футболистите. Те са хората, които ни доведоха до това добро представяне.
 
- Доказателство за добрата работа са и повиквателните за доста футболисти, както за мъжкия, така и за младежкия национален отбор, а дори покана за Иран имаше и Сулака.
- Няма как, когато отборът се представя добре, националните селекционери да не обръщат внимание на този отбор. Това са едни нормални процеси, надявам се, че тези повиквателни са вдигнали самочувствието и желанието за изява на въпросните футболисти.
 
- Всички журналисти и специалисти във всеки коментар споменават за "атомното" трио Ковачев, Делев и Коконов. Как успяхте да ги сработите тримата, за да са опасност за всеки един отбор?
- Още в летния подготвителен период, който бе около 20 дни се насочихме към този начин на игра, тъй като най-важното е да използваме силните страни на нашите състезатели. В нападение мисля, че това са ни най-силните играчи на този етап. Хубавото е, че те тримата участват активно и в двете фази на игра. От тях тръгва пресирането на противника, което доста помага във фаза защита.
 
- Кой според вас е откритието на сезона в Арда?
- Сезонът е доста труден, именно поради тези прекъсвания е трудно да изпъкне даден състезател. Виждате в класирането отборите вървят доста близко един до друг, отборите са равностойни и всеки може да победи своя противник. Няма смисъл да отличаваме дадени имена. За нас най-важното е отборът на Арда да е направил добро впечатление, както на футболната общественост, така и на хората в Кърджали. Виждам, че те ни подкрепят дори и извън стадиона, което не може да не ни радва.
 
- Как се отразяват паузите в шампионата на игровия ритъм на отбора?
 - Не мисля, че това е трудният момент, защото тогава се наваксват доста неща от физическата подготовка. По-големият проблем е, когато състезателите заболяват и не трябва да бъдат активни в продължение на две седмици. След такъв период е доста трудно да си възвърнат своя игрови ритъм. Усетихме го и ние в Арда, имахме доста трудни седмици след излизането от карантина. Тогава обаче играчите показаха волевите си качества, тъй като няма как умората да не настъпва доста по-рано в един двубой. Това беше един сублинен момент в, който за радост успяхме да излезем с добър точков актив.
 
- Има ли мач, за който да съжалявате, че не сте победили, защото отборът има само една загуба до този момент?
- Няма такъв двубой. Футболът е такъв, че няма как всеки път да побеждаваш. В двубоите, в които не успяхме да победим, имаше и ситуации, в които можехме и да загубим. Затова мисля, че класирането е реално за този етап.
 
- Арена Арда се оказа вашата крепост, дори в последния мач не успяха да я превземат и футболистите на Лудогорец.
- Хубаво е и се надявам това да повдигне самочувствието на отбора. Но по-важно е публиката да се завърне на стадиона, защото тогава атмосферата става доста по-различна и имаш една допълнителна помощ от тяхна страна, което е много важно.
- Изтича договорът за преотстъпване на един от основните футболисти на Арда Светослав Ковачев. Има ли яснота с неговото бъдеще, както и на Ребин Сулака?
- Мисля, че със Сулака нещата са уточнени. При Светльо решениятa не зависят от нас, а от клуба, чиято собственост е той. Нашето желание е да го задържим, но това не зависи от нас и нямам как да коментирам тази тема.
 
- Имате ли набелязани имена за селекция?
- Гледат се постоянно състезатели. Имаме нужда да засилим конкуренцията на 2-3 поста, за да може да се вдигне нивото и качеството на самия състав. Към момента нямаме нищо конкретно, защото зимата не е добър период за селектиране на състезатели. Ще привлечем само такива, които да вдигнат нивото на отбора.
 
- Какво да очакват феновете на Арда през футболната 2021-а?
- Много сериозна работа по отношение на подготовка и селекция, а и в игрови план, където имаме какво още да шлифоваме. Надявам се да свършим тази работа в подготвителния период, а най-важното е той да премине нормално, защото виждате как нещата се променят доста бързо. 
 
- Какво бихте пожелали на феновете на Арда, които дори и при затворен стадион правят невъзможното за да скандират и да подкрепят футболистите?
- Най-вече здраве и късмет на тях и техните семейства. Нека да подкрепят отбора не само, когато побеждава, а и когато има трудни моменти, защото, когато сме заедно, няма как самият отбор да не им се отблагодарява.