Мажоритарният собственик на Левски - Наско Сираков говори за екипа, с който ще работи в столичния клуб, за основните проблеми и политическите зависимости в тима, както и и за възможността Станимир Стоилов да се завърне в клуба. 

Има ли екип, който е готов да измъкне Левски от тежката ситуация?

"През 1999 година бях изпълнителен директор и мога да кажа, че имах представа върху абсолютно всички процеси в Левски и работата на всеки един човек. Работил съм с различни хора върху различни проблеми и задачи за решаване. Така че не е нещо, което би могло да ме изненада. Мога да добавя и друго. През 2008 година, когато със Стоилов напуснахме Левски, оставихме след себе си един идеално подреден клуб. И като казва идеално, имам го наистина предвид до последния детайл. Всичко в Левски функционираше перфектно, имаше опитни хора, които знаеха задачите и мястото си. Част от тези хора работят и днес в Левски и знаят изискванията ми".

"Първите ми впечатления са, че нещата днес не са съвсем изрядни. Наблюдавам ситуации, които не ми харесват. Например има хора, които закъсняват за работа. Това няма да го толерирам, отнасям се с разбираме към факта, че не са получавали заплата доста време, но все пак това е Левски. Със сигурност няма да го търпя. С изпълнителния директор Павел Колев съм разговарял за извънфутболната дейност. Той е сглобил голям екип и със сигурност има бизнес логика в това. Но най-важното е, че този екип като минимум трябва с работата си да изкарва средствата, които са инвестирани в заплатите му".

"Определено отборът е водещ. Каквото и да си говорим - там са основните приходи от дейността на клуба. Левски се занимава с футбол, това е неговият продукт. Няма логика да печелим пари от съпровождащата дейност, колкото и да е важна тя в модерния футбол. И да ги харчим за играчи. Заради това дейността е съпровождаща. Но казвайки това, държа дебело да подчертая, че особено в сегашната кризисна ситуация, дейността на клуба извън терена също е адски важна и всеки лев е ценен".

Антон Узунов
43 снимки

Какво е реалното състояние в клуба?

"Сигурно хората очакват да кажа, че е много по-лошо, отколкото съм очаквал. Но не е така. И отново ще поставя акцента върху спортната част. Аз реално не съм се отделял нито за момент от Левски във времето, когато не съм бил в клуба. Наблюдавал съм всичко, макар и отвън и мога да кажа, че няма нещо, което е свързано с отбора и да ме изненада".

Кой е най-големият проблем в Левски?

"Казвам го веднага. "Герена" беше нашата крепост. Виждал съм го и като играч, после и като директор. Трябва да се погледне статистиката, но от построяването на стадиона до един дълъг момент напред във времето Левски има домакински загуби, които могат да се изброят на пръстите на двете ръце. Отборите идваха тук с готовността да загубят. Молили са се да ги бием с по-малко. Ето това загубихме - разрушихме крепостта си. Сега идват какви ли не тимове и трупат слава на наш гръб. Няма как да си докарал нещата донякъде и след това например да пропилееш всичко срещу Ботев Враца вкъщи или Пирин. Казвам го съвсем образно, с уважението към всеки съперник. Но ние сме Левски и това е било изпълнено винаги с конкретно съдържание. Ще кажа и нещо друго. Домакинската крепост беше разрушена не само в Левски, но и в националния отбор. Левски и националния са скачени съдове и това се вижда от фактите в историята. Когато Левски е добре, тогава и българският национален отбор е добре. Там се случи същото. Вече никой не се притеснява да гостува в София".

Има ли политико-икономическите зависимости в Левски?

"Ще го кажа директно. Към този момент няма абсолютно никаква връзка между политици и Левски. Казвайки това, аз си давам сметка, че към Левски има апетити. Левски е твърде голям, обединил е огромна маса. И е абсолютно неизбежно да бъде интересен за политиците. Но ще кажа и нещо друго. Аз винаги съм бягал от политиката като дявол от тамян. Имал съм предложения да се кандидатирам за депутат през 1995-1996 година. Ако съм имал интерес, може би съм щял да бъде в парламента. Но зная, че там не е моето място и заради това съм странял от политиците. Сегашната ми позиция обаче предполага някои въпроси да се поставят съвсем открито. Аз разбирам, че повечето хора са безкрайно разочаровани от всичко около Левски в последните години. От всички приказки за политико-икономическите зависимости и са крайно твърди, че това нещо не трябва да го има. Всички тия приказки за парашутисти, помолени спонсори и в крайна сметка като резултат от всичко едно безкрайно лошо управление и днешната ситуация".

"Но хайде да разгледаме въпроса от друга страна. Колко са левскарите в държавата? Те данъкоплатци ли са? А не може ли нещо с техните данъци да се направи за любимия им отбор? Защото с техните данъци се прави за пловдивските отбори, за други клубове. Само за Левски не. И тук да не бъда разбиран погрешно. Говоря само за нещо, което ще остане. Това е стадионът. Ами той не е наш, той е на държавата и ще бъде на държавата. Даден ни е за безвъзмездно и безсрочно ползване, но е собственост на Област София. Ние го ползваме. Но го ползват най-вече голяма част от данъкоплатците".

Помогнаха на почти всички отбори. Държавата. Бойко Борисов. Защото Бойко Борисов помогна с личен ангажимент. Само на Левски не помогна. И ние да се правим на ощипани. Как щяло да прозвучи това? Ние не молим за помощ, за да похарчим парите за футболисти. Искаме стадион, който ще е за нашите деца и внуци. Да идват години наред тук, всеки втори уикенд и да се чувстват добре и комфортно".

Има ли шанс Станимир Стоилов да се завърне при "сините"?

"Вратата на Левски винаги е отворена за него. Мъри постигна изключително много, не само в Левски. Навсякъде, където отиде постигна резултати. Сигурно е, че ще се върне в Левски някога, дали да си завърши кариерата си дори. Аз искам да дойде на "Герена", но зная, че за да му предложа, трябва да го направя с чисто сърце, Левски трябва да си е стъпил на краката. Той твърде много вдигна летвата на професионализма и не бива да бъде притискан, просто ей така, заради доброто старо време. Той трябва да е убеден, че ще бъде в адекватна среда, за да бъде наистина полезен. Сигурен съм, че Стоилов няма да иска някакви непосилни неща, а някаква рамка, организационна и финансова, за да може да работи адекватно. Никога няма да злоупотребя, че съм дал шанс на Стоилов и да го притискам днес с това" заяви Сираков пред сайта levski365.com.