Първи януари дойде. Това значи не само нова година, но и главоболие за ръководителите на футболни клубове. Ако контрактът на даден състезател изтича през лятото, то от този месец той може да преговаря с всеки тим.

Ето звездните имена, посочени от "Марица", чиито договори изтичат през лятото. Сред тях попада и звездата на Ботев Пловдив Тодор Неделев.

Вратар - Джанлуиджи Донарума (Милан)

Всяко преговаряне за подновяване на договора с младия страж се превръща в истински екшън за клубните шефове, благодарение на агента на Донарума Мино Райола. Може би този път всичко ще мине гладко: Джиджи вече каза, че иска да остане в Милано дълго време.
Алтернативи: Томаш Ваклик (Севиля), Висенте Гуайта (Кристал Палас), Лукаш Фабиански (Уест Хям)

Десен бек - Елсеид Хусай (Наполи)

Един от най-добрите десни крайни бранители на пазара. Освен това е доста гъвкав - този сезон Гатузо го изпрати на левия фланг и албанецът се справи. Наполи работи по удължаване на контракта, но ако не се получи, има и други възможности като Марсилия.
Алтернативи: Данило Д'Амброзио (Интер), Кени Лала (Страсбург), Гонсало Монтиел (Ривър Плейт)

Централен защитник - Жером Боатенг (Байерн Мюнхен)

Изглежда, че Ханс-Дитер Флик разчита на защитника. Журналистите на Bild обаче са уверени, че клубът няма да предложи ново споразумение на 32-годишния германец. Самият Боатенг първоначално бе изненадан и разстроен, но сега говори за готовността си да приеме ново предизвикателство. Арсенал, Челси и Тотнъм с нетърпение очакват решението му.
Алтернативи: Джони Евънс (Лестър), Матео Мусакио (Милан), Давид Луис (Арсенал)

Централен защитник - Серхио Рамос (Реал Мадрид)

Капитанът на "кралския клуб" е пращан както в ПСЖ, така и в Манчестър Юнайтед. Най-вероятно обаче световният шампион ще остане в Мадрид. Не напразно Marca издава материал със 100 причини столичани да удължат договора му при всякакви условия.
Алтернативи: Ерик Гарсия (Манчестър Сити), Шкодран Мустафи (Арсенал), Тиаго Силва (Челси)

Ляв защитник - Дейвид Алаба (Байерн Мюнхен)

Агентът на Дейвид Пини Захави вбеси шефовете на баварците и изглежда, че австриецът няма да чака нов договор. Но той не е особено тъжен: след триумфа в Шампионската лига всички топ клубове се заинтересуваха от него. Реал Мадрид и Ювентус са по-активни от другите, но самият Алаба иска да играе в Испания.
Алтернативи: Хуан Бернат (ПСЖ), Райън Бертран (Саутхемптън), Дани Роуз (Тотнъм)

Централен полузащитник - Джорджино Вайналдум (Ливърпул)

Клоп високо цени нидерландския халф, който е перфектно интегриран в системата и почти не се контузва (жизненоважно качество за Ливърпул днес). Клубът се усъмни дали би било препоръчително да предложи контракт на по-възрастен състезател (на 30 години) - и, ако вярвате на инсайдерите, все пак направи оферта. Сега всичко зависи от Вайналдум. Ако не друго, Роналд Куман го чака в Барселона.
Алтернативи: Хави Мартинес (Байерн), Фернандиньо (Манчестър Сити), Сами Кедира (Ювентус)

Централен полузащитник - Тодор Неделев (Ботев)

Изглеждаше, че този трансфер в Ботев Пловдив е неизбежен. Никой от клуба не е преговарял с него, но това е обяснимо. Просто няма кой. Всички очакват идването на новия евевтуален собственик Антон Зингаревич. Ако нещата се получат, шансът Тодор да остане, съществува. Въпросът е обаче на каква цена. Той сам призна, че му е време да замине в чужбина. Опцията Трабзонспор обаче вече не стои на дневен ред.
Алтернативи: Рики Пуч (Барселона), Набил Бенталеб (Шалке 04), Алан Дзагоев (ЦСКА Москва)

Атакуващ полузащитник - Хенрих Мхитарян (Рома)

Най-доброто от арменците през този сезон пробива в Серия А - той изглежда се завърна преди няколко години и показва най-добрия си футбол. Рома подписа с него едногодишен договор, но очевидно иска да го поднови. Поне засега не се говори за преговори с други клубове.
Алтернативи: Юлиян Дракслер (ПСЖ), Хуан Мата (Манчестър Юнайтед), Месут Йозил (Арсенал)

Дясно крило - Лионел Меси (Барселона)

Лео вече каза, че няма да преговаря с никого до юни и все още не е взел решение какво да прави. Кандидатите обаче са ясни - Манчестър Сити на Пеп Гуардиола и ПСЖ, където е въпрос на време сънародникът на Меси Маурисио Почетино да поеме парижани.
Алтернативи: Флориан Таувин (Марсилия), Анхел Ди Мария (ПСЖ), Лукас Васкес (Реал Мадрид)

Ляво крило - Мемфис Депай (Лион)

През летния прозорец Барселона на Роналд Куман прояви интерес към нидерландския бързак. "Хлапетата" можеха да спечелят известна сума за него сега, но спортният директор Жуниньо вече заяви, че лидерите няма да си тръгнат през зимата. И дори в Барса вече не са сигурни, че Мемфис е целесъобразно разхищение на пари в този труден момент.
Алтернативи: Себастиан Дриуси (Зенит), Виктор Класон (Краснодар), Демарай Грей (Лестър)

Централен нападател - Серхио Агуеро (Манчестър Сити)

Изглежда, че времето на аржентинеца в Англия е към своя край. Гуардиола през този сезон често пуска нападателя в самия край. Това е продиктувано и от честите му контузии. Самият Серхио мисли да се завърне в родината си, но може и да се отбие за кратко в Испания - вариантът със завръщане в Атлетико, където проби за големия футбол на Стария континент.

Алтернативи: Аркадиуш Милик (Наполи), Диего Коща (Атлетико), Единсон Кавани (Манчестър Юнайтед)