Геройските изяви на нападателя Оливие Жиру на вратата на Милан срещу Дженоа, накараха ESPN да го постави в елитна компания на полеви играчи, които по една или друга причина, са сложили вратарски ръкавици и са помогнали на своя отбор.

Разбира се, място в класацията има и за настоящия технически директор на Лудогорец Козмин Моци. През 2014г. румънецът, легенда на Динамо Букуреш, сложи ръкавиците срещу Стяуа в плейофа за Шампионската лига, и спаси две дузпи, помагайки на своя отбор да влезе за първи път в групите на турнира.

Но Жиру и Моци не са иденствените футболисти, които са ставали герои на вратата. Такъв наприем е Кайл Уокър, който пази за Манчестър Сити през 2019г. Дори легендата Пеле пази за Сантос срещу Гремио през 1963г. Головата машина Хари Кейн става вратар срещу Астерас в евро турнирите.

Легендата на Челси Джон Тери застава на вратата на "сините" срещу Рединг в мача, в който Петър Чех получи сериозна травма в главата, която го накара да носи каска до края на кариерата си. Класацията продължава с Рио Фърдинанд, Серж Орие, Люис Дънс, Вини Джоунс, Джон О`Шей и Лукас Радебе.