Ветеранът Станислав Тодоров спечели наградата за най-добър рефер в България за 2022 г. на асоциацията на футболните арбитри у нас, която се оглавява от бившия ни топсъдия Антон Генов. Шуменецът бе награден на церемония в хотела на базата на БФС в “Бояна”.
През есента Тодоров изненадващо бе най-натовареният съдия в родния шампионат, въпреки че вече е над разрешената възраст от 45 години. Той се възползва от въвеждането на правилото, че международните рефери имат право да удължат кариерата си. Оказа се, че то е от 2014 година, но у нас се въведе доста по-късно. Така шуменецът Тодоров стана и първият в историята, който записа 300 мача в елитната ни група.
 
Негови подгласници станаха пловдивчаните Георги Кабаков и Радослав Гидженов. Кабаков е единственият ни международен рефер от първа категория в ранглистата на УЕФА и запази този си статут и през пролетта. Гидженов пък бе избран за международен арбитър от Нова година, като смени в ранглистата Ивайло Стоянов от Петрич.
 
Пловдивчанинът Мартин Маргаритов стана най-добър асистент-съдия. Той е от екипа на Георги Кабаков, като през миналата година бе заедно с него на олимпиадата в Токио, където ръководиха един от 1/2-финалите. Подгласници на Маргаритов са Мирослав Максимов от Сандански и Мартин Димитров от Шумен.
 
При дамите за №1 бе избрана столичанката Кристина Георгиева, а при асистентките - Лилия Думбалакова от Пловдив. Лилия е дъщеря на дългогодишния тъчрефер в елитната ни дивизия Трендафил Думбалаков.
 
За най-перспективен млад съдия в България бе определен Георги Гинчев от Велико Търново. При асистентите наградата отиде при Георги Стамболджиев от Пловдив. Във футзала най-добър стана Иван Иванов от София.
 
За приключване на съдийската кариера бяха отличени Петър Джугански (Самоков), Александър Атананосв (Варна), Мартин Димитров (Шумен), Румен Иванов (Смолян) и Мартин Русев (София).
 
Петър Джугански е син на дългогодишния ни номер 1 при асистентите Никола Джугански, а Мартин Русев - на известния спортен журналист Томислав Русев.
 
За дългогодишен принос към българското съдийство бяха наградени Павел Делчев (Пловдив), Митко Русев (Ямбол), Величко Боев (Ямбол), Иван Гайдаров (Русе), Димчо Панайотов (София), Йордан Стефанов (София) и Юлиян Йосифов (София).
 
За първи път в историята бяха отличени и съдиите на годината, които бяха избрани при гласуване във фейсбук. Отличието бе за Радослав Гидженов и благоевградчанина Георги Иванов.