Локомотив Пловдив спечели с 2:1 срещу Левски в дербито на 4-ия кръг на efbet Лига. Джовани откри резултата още в 8-ата минута, а "сините" изравниха с гол на Рикардиньо в 33-ата минута. Пет минути преди почивката Георги Минчев отново изведе домакините напред с попадение, което се оказа победно. Успехът качи "черно-белите" на върха в класирането, докато Левски остава на четвъртата позиция преди последните два мача от кръга утре. 
 
Тимът на Николай Костов определено може да съжалява, че не си тръгна поне с точка от "Лаута", защото пред вратата на домакините бяха създадени доста голови положения. Със сериозни пропуски се отчетоха Марин Петков, Уелтън и Рикардиньо, а и вратарят Динко Хоркаш направи ключови спасявания. Страхотен мач изигра бразилецът Джовани, който блесна с гол и асистенция.
 

Двубоят започна лошо за "сините", които още в 3-ата минута трябваше да правят принудителна смяна. Жереми Петрис се контузи при едно изчистване в корнер от краката на Джовани и напусна, накуцвайки, а мястото му бе заето от Патрик-Габриел Галчев.

Смяната като че ли обърка гостите и малко след това Локомотив поведе. Дарлан сбърка при изнасянето на топката и последва извеждащо подаване към Джовани на левия фланг. Бразилецът си нагласи топката на десния крак и стреля в долния десен ъгъл на Пламен Андреев за 1:0.

Левски се опита веднага да отвърне на удара, но първо удар на Рикординьо бе блокиран от Хорхе Сегура, а след това шут на Уелтън по земя бе избит с мъка от Хоркаш в корнер. В 22-ата минута "сините" пропиляха златна възможност да изравнят след грешка на Мартин Паскалев. Опитът му да върне топката към своя вратар бе предугаден от Рикардиньо, който открадна топката и пусна по земя към свободния Марин Петков. Младокът шутира без забавяне, но ударът му бе спасен от Динко Хоркаш.

startphoto.bg
100 снимки

Пловдивчани можеха да вкарат втори гол в 31-ата минута, но късметът бе на страната на "сините". Евандро центрира опасно от фал в наказателното поле на Левски, където Пламен Андреев не реагира, очаквайки, че топката ще излезе в аут, но тя тупна и срещна десния му стълб, след което Хосе Кордоба с глава изчисти в корнер. 

 
Две минути по-късно Левски изравни, след като защитата на домакините бе матирана от пас на Марин Петков, който изведе Рикардиньо сам срещу Хоркаш. Ударът му бе безкомпромисен за 1:1.

Радостта на Левски бе кратка, защото "черно-белите" отново поведоха в 40-ата минута. Евандро подхвана контраатака, пробяга близо 40 метра с топка в крака и изевед Джовани с чудесен пас на десния фланг. Бразилецът можеше да стреля, но не прояви егоизъм и пусна към свободния Георги Минчев, за когото отблизо не бе проблем да прати топката във вратата на Левски - 2:1.

Второто полувреме започна с далечен удар на Дарлан под гредата, който бе подценен от Хоркаш. Все пак вратарят на Локо Пд се справи, макар и от втори опит. Малко преди да измине час игра "сините" пропуснаха да изравнят. Меко подаване на Дарлан бе овладяно от  Рикардиньо с гърди в наказателното поле и шутира без забавяне, но в аут. В 59-ата минута Марин Петков завъртя топката към Уелтън, който стреля с глава и пак неточно. Пет минути след това резервата Ивелин Попов получи хубав пас отдясно и пусна по земя към Рикардиньо, който отново прати топката в аут. 

В 75-ата минута Уелтън пък се размина с топката пред голлинията, след като Рикардиньо и Мартин Паскалев се сблъскаха. Две минути преди края на редовното време Левски пропусна и последната си възможност. Центриране на Марин Петков от фал бе засечено от Килиан ван дер Каап, но Хоркаш се разтегна и изби в корнер.

 

FT  ЛОКОМОТИВ ПД - ЛЕВСКИ 2:1
 
Локомотив Пд: 23. Динко Хоркаш, 16. Кристиян Пешов, 91. Хорхе Сегура, 4. Мартин Паскалев, 13. Матеус Силва, 6. Христо Иванов, 21. Евандро, 10. Джовани, 7. Бабакар Дион, 14. Димитър Илиев, 9. Георги Минчев 

Левски: 1. Пламен Андреев, 2. Жереми Петрис, 5. Келиан ван дер Каап, 33. Хосе Кордоба, 6. Цунами, 37. Дарлан Мендеш, 97. Асими Фадига, 88. Марин Петков, 17. Уелтон, 11. Джавад Ел Джемили, 9. Рикардиньо