В първия ден на септември месец стана ясно, че Станимир Стоилов е новият треньор на Левски. Часове по-късно любимецът на „сините” привърженици ще говори пред журналисти на официална пресконференция.

Gong.bg ще следи всичко от брифинга за вас на живо.

Мъри: „Много съм щастлив да се върна в моя клуб. За съжаление желанията ми бяха да се вързна в по-ползотворна обстановка. Очаквах да бъде нов Левски с отбор, стадион, но тези 13 години, които съм отсъствал, се е рушило, отколкото да се гради. За мен Левски не е само работа, а основно е любов. Искам да благодаря на ръководството. Не очаквам да летим и да правим чудеса, но очаквам подкрепата на привържениците. Очаквам да има повече доверие в нашата работа. Много често взимам нестандартни решения и се е налагало да бъда по-остър в някои случаи, но бъдещето на Левски е най-важното. Ще действам с по-нови идеи. Ако мислите, че съм се предал и без цели, не е така. В тази съблекалня винаги трябва да има по-високи цели. Изоставаме от борбата за титлата и евентуално спечелване на Купата е на дневен ред. Знам, че един ден ще се случи, ако всички работим добре. Който не следва пътя, има други места. Навсякъде левскарят трябва да е за пример. през последните години нищо не се променяше. безброй загуби за нас – 13 през миналата година, а предните 1-2 бяха немислими тук. трябва постепенно да се оправи това нещо, много хора генерират любов към Левски, но това трябва да се вижда на терена.

Антон Узунов
18 снимки

„Винаги съм се притеснявал, когато съм тук, какво ще стане с Левски. за съжаление, съм излезнал прав. играчите изстрадаха най-много, тъй като се умориха да губят и обикалят трибуни, които насила ги аплодираха. Това трябва да го приключим с общи усилия. Знам, че хората ги срещат по улицата и ги питат какво става. Вярвам, че със стабилност и постепенни крачки, както каза и Сираков, нямаме „реки от пари”, а имаме сигурност, с която да позволява на хората да си получават заплатите. С добра работа от нас треньори и футболисти ще има по-добри резултати. От утре се захващаме с по-сериозната работа. Левски е много тежък и труден път и той е такъв, защото противниците ни – ЦСКА и Лудогорец, избягаха много напред във всяко едно отношение, а Лудогорец е изключително много напред със завършена база и стадион. ЦСКА има две участия в Европа, което е перфектно постижение и трябва да наваксаме това изоставане. Левски не може да си позволи дълги години да изостава. Няма да бъда щастлив, ако редуваме силни и слаби игри и ще търсим баланс. Ще опитаме да променим мисленето и начина. Правилният футбол ни доведе до ¼-финал в Купа УЕФА и групи на ШЛ. Моята цел лично е – виждам фланелката 2024-а година, и се надявам 2023-а Левски да е в групи на някои от турнирите. Трябва да се работи мощно.

„Левски има три големи проблема. Първият спонсорът даде гаранциите си, вторият – аз и треньорите трябва да го изчистим, а третият проблем с феновете трябва да се обединим и да гледаме напред. Призовавам ги всички да седнат в сектор „Б” и да намерят решение. Не мога да взема аз страна. Така беше и по едно време, но винаги се взимаше решение, така трябва и сега. „Футболистите не мога да ги сравнявам, защото са различни поколения, мислене на игра. Мога да твърдя за старите, че бяха прекрасни хора във всяко едно естество и заради това постигнахме резултати. Ако тези сега проявят човешкият интелект и футболният, ще имаме също резултати. Финансовото положение тогава беше сигурно с господин Батков. Парите паднаха, освободиха се над 16 футболиста и заминахме с 6 юноши. Сега е горе долу еднаква ситуация".

"Първо, снощи за първи път разговарях с ръководството по възможни парамтери и екипи. Все още не сме изчистили всичко. Цанко Цветанов е тук и кондиционен треньор. Продължавам да го окомплектовам. Имахме много ангажименти последните дни. За мое съжаление от гледна точка на това, че взех решение – трима футболисти – Хубчев, Георги Славчев и Валери Божинов, няма да разчитам на тях. За Божинов – ситуацията с него през тези 2 години е малко несериозна. Никой не го използва и има 70 минути за 2 кампании. А Валери Божинов преди две години беше на 33 години. Оставиха го да си тренира и загрява покрай тъчлинията, което е жалко за него. Съжалявам, че аз съм човекът, който трябва да прекъсне това нещо. Той е най-титулованият футболист в съблекалнята и има цялото мое уважение, но през последните две години го тупаха по гърба, но никой не го пуска да играе. Аз футболистът Валери Божинов не го познавам. Славчев за съжаление не разкри потенциалът си, а при Хубчев има вина и ситуацията с предишните хора. Има повече хора на една и съща позиция и нямам нужда от много хора. Искам да взема юноши да играят с първия отбор".

„Батков е най-големият виновник Левски да стигне дотук. Нямам нужда от неговите футболни съвети, нямам нужда да ми помага с нищо. Като фен е добре дошъл, но като ръководител не съм забравил какво причини на Левски. На мен може би ми е направил добро. След тези добри печалби за 4 години, после Левски бе докаран до фалит. Той е виновникът, заради който е това нещо. Не съм си променил мнението. Сълзливи интервюта и съвети – нямам нужда. Аз от 20 години в кафета не съм стъпвал. Да помага финансово, но аз лично нямам нужда от него.

„Още не сме подписали договора. Колко ще е срокът? Не е важно. Единственият сериозен разговор беше при прословутия Диксън. През другото време финансовата нестабилност на тима не е водила до разговори. Имах други идеи за себе си, но по някаква причина се провалиха. Левски е в най-лошото състояние сега и ще опитаме да го извадим от ситуацията и да бъде по-добре. Аз ще водя новите футболисти според финансовите параметри, така че вина да не се търси в други, а вината ще е само в мен и треньорския щаб. Не искам да се спекулира. „Ще играем футбол, няма от какво да се плашим. Повечето отбори са на едно ниво, а има други, които имат по-добра дисциплина. На този етап нищо не би ме разочаровало, тъй като чакам тежки дни и мъка. Нищо не може да ме разочарова, надявам се нещо да ме зарадва. Може би ще се разочаровам, ако футболистите не искат да се влагат. Тогава ще се налага да взимаме по-строги мерки. Ако те вървят по пътя, който ние искаме, ще се радвам да ги запазим дълги години".

„Не знам колко съм се променил. Промених се, че преди сляпо вярвах в моите разбирания за футбола, в тактиката, начинът на работа. В последните години тренираме по-малко, а резултатите не са по-различни. Може би отстрани ще се забележи. Имам разбирания, които за добро или лошо – ще се променят. Нямам промяна в идеите ни за играта, в идеите за един отбор и няма промяна в отношенията към хората. Знаете, че в моя първи престой никога не съм си позволявал да коментирам съдиите и това сега ще е така. Ще имат пълно мълчание от мен и имат уважение, същото ще получат и нашите противници без да задълбавам в съдийство или съперници. Всички ще имат респект от нас".

„Смятам, че съм имал по-тежки ситуации в Левски. Малко е некоректно като изказване, но през годините съм бил на заплата на друго място, но съм мислил за Левски. При предното ми завръщане от големите играчи на Левски – те бяха на по 28 години и всички бяха резерви или отписани от футбола и нямаха игрови минути. Тогава за тях се говореше много по подобен начин. Ще намерим нужните бойци, но не разбирам това, което се случи предният мач с Берое и изгонването на нашия играч – глупава агресия. Тя трябва да бъде футболна. Не разбирам постоянното ръкомахане по съдии и противници, защото трупаме картони, които ще се отразят накрая. Бойците не трябва да са на приказки, а на терена. Нямам сантименти към нито един от футболистите. Може би само познавам повече Гошо Миланов, но винаги при мен леки преференции имат младите играчи. Да не пропусна и Ники Михайлов, защото на двамата съм им помогнал с нещо. Сега ще очаквам сега те да помогнат на младите. Нямам сантименти към играчите. Младите са с приоритет. Ще работим на принципа на майката".

"„Сега не можем да правим селекция, тъй като пазарът затваря. Добрите играчи струват пари, а сега нямаме такива за опериране. Естествено за зимата вече можем да мислим по-сериозно за селекция. Левски не трябва да купува по-възрастни футболисти от 23 години, защото тази формула е гарантирана. Преди години Левски печелеше от такива играчи, а сега в съблекалнята се надявам да има такива момчета, които искат да побеждават. Чувам ги, но искам да го превърнем на дела. Има много опитен треньорски щаб, който трудно може да се подведе в преценката си за играчите. Надявам се да го сформираме до ден-два. Ще бъдем малко хора, за да няма финансово разводняване. Всеки трябва да съвместява 2-3 длъжности и да вкараме Левски в нормални граници. Трябва да им се отблагодаряваме с резултати".

„Първо, казах, че мога да изявявам желание към феновете, но не мога да взимам страна в отношенията им. Искам да се съберат просто. Ако има сдружение на феновете, да влязат в него всички и да спрат със север, запад, изток, за да няма различни организации и всички да вървим напред. Мога да бъда гарант, че от страна на отбора и футболът ще се стараем да работим и изграждаме състав. Не мога да взимам страна. Преди винаги намираха общи решение и пътуваха в едни и същи футболисти за Европа. Дано доживеем отново това. Успех ще бъде за мен да подредя отбора на терена и да е познаваем с Левски. Естествено под никаква форма няма да се откажа от резултати и трофеи. Имам предвид, ако успеем да стигнем до Европа. Това биха били приходи и свежи средства с клуба и тогава по-лесно се привличат футболисти. Тогава нашите играчи биха имали самочувствие. След като елиминирахме Оксер на другия ден видях един отбор, който играе съвсем различен футбол. Същото беше и при Астана. Въпреки че изоставаме, ще опитаме", завърши Стоилов.