Даниел Моралес вече не е треньор на Ботев Враца, след като двете страни прекратиха договора по взаимно съгласие. Специално за Gong.bg бразилският специалист, който живее у нас повече от 20 години, даде първото си интервю след раздялата.  
 
- Дани, с какви чувства напускате Ботев Враца?
-  След слабите резултати, най-нормалното нещо беше раздялата. Казах го и веднага след последния мач. За всички беше ясно, че е нужна промяна. Изкарах прекрасни 8 месеца във Враца и не си тръгвам сърдит, а с благодарност към ръководството и феновете. Този клуб повярва в моите възможности и завинаги ще има специално място в сърцето ми. Благодаря от сърце на ръководството за предоставения шанс да водя отбора в елита на българския футбол, а на верните фенове - за подкрепата и отношението.
 
- Отборът е в дъното на класирането, оптимист ли сте, че ще запази мястото си в efbet Лига?
- Убеден съм. Ботев е клуб с огромни традиции, които не се купуват с пари. Това е един от най-важните фактори за един клуб. Другите са кметът на града, който много обича футбола, ръководството, както и новият италиански инвеститор, които има много добри идеи. Клубът разполага с потенциал да се направи една много хубава база, която да даде резултати в следващите години.
 
- Ако направите равносметка на престоя си във Враца, може ли да посочите вашите грешки?  
- Рано е за равносметки, но винаги има грешка в треньора при слаби резултати. А причината в тях обикновено се крие в подготовката, селекцията, за която отговорност носи треньорът. Подчертавам - отговорност, а не вина. Колкото повече хора носят отговорност и дават повече от себе си, толкова по-малко вина ще има всеки от нас. 
 
- Малко треньори у нас дават път на таланти в efbet Лига, а вие успяхте да наложите трима, които вече са неизменна част от юношеския и младежкия национален отбор - Йоан Бауренски, Мирослав Маринов и Красимир Тодоров. Толкова ли е трудно?
- Не е лесно, защото в мъжкия футбол се искат най-вече резултати. Затова е нужна най-вече смелост. Дано продължават да се развиват по същия начин, защото имат потенциал да стигнат далеч. 
 
- Повече от 10 години сте в треньорската професия, като половината от тях са в юношеския футбол. Може ли отново да ви видим в някоя школа?
- Всичко е възможно. Аз обичам децата, а и не мога да стоя без работа. Ботев Враца беше първият ми клуб като старши треньор в мъжкия футбол, но близо 5 години имах късмета да бъда помощник на специалисти като Любослав Пенев, Люпко Петрович и Стамен Белчев в ЦСКА и Литекс. От всеки съм научил важни неща за професията. Всеки, който ме познава, знае, че обичам повече да слушам, отколкото да говоря. Може би това ми помага да се развивам. Имам големи амбиции и високи цели, затова ще потърся начин да се усъвършенствам.