Реваншът между Лудогорец и Стяуа е най-великият мач в българския футбол този век. Почти шест години след като Козмин Моци спаси две дузпи срещу румънския гранд, той говори пред „Меридиан Мач“. Ето какво каза героят за „орлите“:

81 снимки

- Козмин, почти шест години след великия 27 август 2014 година и двете спасени дузпи срещу Стяуа, какво би разкрил за своя подвиг сега?

- Честно казано, не знаех какво правя. Улових с късмет тези две дузпи. Нямах представа къде се хвърлям и какво правя.

- Кой беше твоят плюс тогава?

- Хубавото бе, че играчите на Стяуа нямаха идея какво ще направя. Не знаеха какво да очакват от мен. Преди мача може да са изучавали движенията на нашия вратар и да са били подготвени за него. Но за моите действия нямаше как да знаят предварително. Върху мен нямаше никакво напрежение, докато при противника беше огромно.

- А какво си каза преди да застанеш на вратата?

- Казах си просто: „Ако уловя дузпите, ще бъде невероятно, но ако не го направя, ще бъде просто очаквано и нормално. И се успокоих, докато виждах колко напрегнати са играчите на Стяуа.

- Чувстваш ли се по-специален, още повече, че една от трибуните на „Хювефарма Арена“ беше кръстена на теб?

- По-специален не, н осъм щастлив и радостен от този факт. Това е голямо признание. Показва, че съм дал много за клуба. Благодарение на дузпите, които спасих в онзи паметен мач със Стяуа, заслужих признанието да бъде кръстена трибуна на мое име.

- Предполагам имаш доста приятели, които са фенове на Стяуа. Те сърдиха ли ти се..

- Нормално да се сърдят. Аз и сега продължавам да ги бъзикам. Когато бяхме заедно в националния отбор на Румъния, постоянно говорехме за този мач, въпреки че изминаха почти толкова години. Не спирам да бъзикам играчите на Стяуа, които познавам.

- Говориш отлично български език, а научи ли някой от нашите сънародници или бразилците на румънски?

- Бразилците знаят само по няколко думи на моя роден език. А от българите Владо Стоянов говори най-добре румънски.

- Преди дни поднови своя договор до 2022 година. Явно е, че ще завършиш кариерата си в Разград?

- Щастлив съм, защото Лудогорец е отборът на сърцето ми. Искам да поставим една звезда над емблемата на фланелките, спечелвайки десет титли. Остават ни още две. Това е голямата ми цел. Ще завърша кариерата си в клуба.

- Как оценяваш представянето на Лудогорец до момента през сезона?

- Щом сме на първо място в класирането със сериозна преднина пред втория, значи сме се представили силно от началото на сезона. Смятам, че постигнахме добри резултати в първенството. Можеше да се представим още по-добре, защото в някои мачове загубихме лесно точки. Но това е футболът. Нямахме късмет в двубоя с Левски за Купата на България. Не заслужавахме да отпаднем, защото бяхме по-добрият отбор. Аз лично съм повече от доволен от представянето ни в евротурнирите. Играхме за пореден път в групите на Лига Европа, записахме страхотни резултати за историята. Представихме се достойно срещу един много голям отбор като Интер.