Бившият национал Михаил Александров бе специален гост в актуално студио „Дерби”. Преди няколко дни атакуващият футболист напусна Арда и се присъедини към тима на Славия.

Александров си спомни за най-добрия период в своята кариера, а именно този в Лудогорец. Според него, в момента шампионите не показват онзи атрактивен футбол от минали години, но играта им е синоним на ‘сигурност”.

„В мъжкия отбор на ЦСКА бях доста, доста млад. Може би нямах нужния опит, може би и качества към този момент. Бях още на 15 години и до някаква степен е оправдано, че не се наложих в мъжкия отбор. В Лудогорец нещата бяха съвсем други. Бях придобил опит не само като футболист, но и като тактика, като движение по терена, неща които според мен в днешно време са много важни. Придобих ги в една държава, в която на тези неща се разчита най-много (бел.ред. – в Германия, където бе част от състава на Борусия Дортмунд). Там научих много, въпреки че не играех често”, сподели той.

„Върнах се тук в България, за да покажа какво съм научил. Дойдох в един проект, в който никой от близките до клуба не вярваха. Аз повярвах, влезнах в отбора, който тогава беше в Б група и беше на пето място, с ясната цел, че този отбор трябва да се вдигне и с ресурсите, с които разполага, трябва да е водещ отбор в А група. Както казват, апетитът идва с яденето, нормално бе да идват все по-добри футболисти, да има конкуренция и да идват футболисти, които целят да се докажат. Факт е, че в най-добрите години за мен в Лудогорец, включвам и мачовете в Лига Европа и Шампионската лига, в тези години основата на отбора, ядрото бе създадено от български футболисти. Със сигурност имаше и в резервите футболисти, които чакаха своя шанс. Много български футболисти минаха от там”, продължи Александров.

„Казвал съм го и преди. В момента Лудогорец практикува доста по-различен футбол от времето, когато аз играех там. Различен начин на игра, динамика, но това не прави отбора по-слаб, но може би е по-различен, може би до една степен не толкова атрактивен както преди. Може би и затова резултатите са такива. Достига се до шампионска титла, предполагам, че и тази година ще бъде така, но по съвсем различен начин от предишните. Първата година на Лудогорец в А група беше такава, че почти бяхме изпуснали шампионската титла. ЦСКА бяха с точки пред нас, съумяхме да се вдигнем, направихме силни мачове, победихме преките конкуренти, и то ги победихме с игра, атрактивен футбол и много, много атаки. В момента Лудогорец залага на един футбол, който може би малко наподобява на думата сигурност. Според мен самите хора, които са на терена не са толкова рискови като футболисти, но това не ги прави по-лоши футболисти”, каза още той.