Лъчезар Димов, който и директор развитие на ДЮШ в БФС бе гост в предаването "Домът на футбола", където сподели за начина на работа и какво прави футболният съюз като програма в изграждането на младите футболни таланти в страната.

"От две години съм в БФС. От няколко месеца вече съм и директор на ДЮШ. Вярвам, че вървим в една позитивна посока. Методиката е една обща дума и може да бъде интерпретирана по различен начин, но да кажем, че това е план какво се случва с един състезател", започна той.

"Всичко, което прави футболният съюз е да давена добавена стойност на всички талантливи състезатели. Този турнир на талантите е само кулминацията. Между другото, колкото по-късно започнеш да играеш на голям терен, толкова по-добре. Някои избързват, но е хубаво, като си малък игрището да съответства на твоето футболно развитие. Програмата се разраства и даваме конкурентна среда, като това е само кулминацията, където най-добрите се състезават помежду си", продължи Димов.

"Много говорим за възпитанието. Това, което правим, е да обикаляме доста често страната. Правил съм цялостна обиколка на страната. Сега правим отделно посещаване на клубовете, които ни поканят. Ще говорим за най-различните тенденции. Провеждаме и срещи с родителите, тъй като това е част от тяхното спортно възпитание също. Те не бива да гледат като инструмент на децата си и като нещо, което трябва да постигнат на всяка цена", добави специалистът.

"Много често казвам, че нагласата на един футболист трябва да е да си готов на всичко, за да постигнеш това, което искаш. Важно е да не се подлагаш на всички изкушения, които ти предлага животът като цяло. В срещите говорим и за режима на хранене, на подготовка, на почивката и на съня. Тези неща са част от пътя на таланта", коментира директорът развитие на ДЮШ.

"Ако искаме да имаме добра инфраструктура, всички трябва да се включват – общини, футболен съюз, клубове, министерства. Това е много важно, това предстои и когато се случи, се надявам да сме благодарни и смирени, подхождайки професионално, за да изградим талантите, с които всички да играем", завърши Лъчезар Димов.

подкрепя българския спорт