Българският шампион Лудогорец се отърси от тежката загуба от Карабах и отпадането от Шампионската лига, след като надигра лидера в касирането Левски с минималното 1:0 в дербито от петия кръг на efbet Лига. Кайо Видал отбеляза единственото попадение в 85-ата минута, което падна не без и доза късмет. 

Снимки: Startphoto.bg
100 снимки

Срещата предложи много емоции и ситуации, особено след почивката, като и двата отбора се хвърлиха здраво в двубоя. Макар че "сините" направиха няколко пропуска, по-големият опит на "орлите" в такива мачове, където едно положение може да реши крайния изход, си каза думата.

По този начин Лудогорец записа трета победа от началото на сезона и вече с девет точки в актива си се изчаки до третата позиция, като остава с два мача по-малко. Това пък бе първа загуба за Левски през кампанията след четирите поредни победи, но все пак столичани остават на върха с 12 точки, с две повече от Спартак Варна и Берое. В следващия кръг разградчани гостуват именно на старозагорци, но преди това приемат молдовския Петрокуб в първи двубой от плейофите на турнира Лига Европа. За столичани пък предстои домакинство на Хебър Пазарджик.

Снимки: Startphoto.bg
63 снимки

Новият временен наставник на Лудогорец – Захари Сираков, бе направил пет промени в стартовия състав, спрямо 11-те, които започнаха при тежкото поражение от Карабах по-рано през седмицата. Вратарят Хендрик Бонман, Оливие Вердон, капитанът Антон Недялков, Якуб Пьотровски и Дерой Дуарте бяха заменени от Серджо Падт, Едвин Куртулуш, Аслак Фон Витри, Ивайло Чочев и Кайо Видал. Така на терена излязоха Падт, който бе с капитанската лента, и пред него в защита Сон, Диниш Алмейда, Куртулуш и Фон Витри. В центъра действаха Педро Нареси и Чочев, а по крилата бяха разположени Рик Джонатан и Кайо Видал. Руан Секо пък беше поставен зад централния нападател Квадво Дуа. Новото попълнение Георги Русв бе на пейката за старта, докато Пьотровски дори не бе в групата за двубоя.

Старши треньорът на Левски – Станислав Генчев, заложи на Пламен Андреев под рамката на вратата, а пред него тройката в защита бе оформена от капитана Вандерсон Цунами, Кристиан Димитров и Келиан ван дер Каап. Като халф-бекове оперираха Майкон и Алдаир по двата фланга а между тях бяха разположени Джавад Ел Джемили, Карлос Охене и Марин Петков, който влиза на мястото на Асими Фадига. За първи път Генчев пък реши да заложи и на двете си звезди в нападение от първата минута – Александър Колев и Мустафа Сангаре, който заменя Евертон Бала.

През първото полувреме определено битката беше основното на терена и логично много чисти ситуации пред двете врати липсваха. Домакините от Лудогорец бяха малко по-активния тим и отправиха общо пет удара, от които два точни, срещу само един за Левски. В крайна сметка, нулевото равенство беше закономерен резултат на почивката.

През втората част и двата отбора се разиграха и имаша своите положения. Първо, в 50-ата минута, Майкон добре задържа топката отдясно в половината на Лудогорец и отвари пространство за Марин Петков, който центрира ниско в наказателното поле, където Александър Колев бе забравен и засече топката с левия крак и се наложи Хендрик Бонман да се намесва, макар че и ударът на нападателя не беше достатъчно силен.

Шест минути по-късно Алдаир намери с хубаво подаване на десния фланг Мустаха Сангаре, който преодоля много лесно Диниш Алмейда, финтирайки го между краката, след което напредна, влезе в наказателното поле, но се позабави с решението си. Все пак, французинът съумя да върне топката за връхлитащия Алдаир, който бе непокрит. Португалският бек, обаче, също се забави много с удара си в пеналтерията, който в крайна сметка беше блокиран именно от Алмейда. От последвалия корнер топката бе центрира към Александър Колев, чийто удар бе блокиран от Диниш Алмейда.

След час игра и Лудогерец беше близо до гола. Рик Джонатан овладя добре топката отдясно, финтира Марин Петков и влезе в наказателното поле, след което подаде на първа греда за Квадво Дуа. Швейцарският национал опита много технично изпълнение с пета, но топката премина на сантиметри от лявата греда на Андреев.

В 65-ата минута се стигна до доста интересна ситуация в наказателното поле на Левски. Педро Нареси намери с чудесна висока топка Сон на левия фланг и отклони топката с глава към Кайо Видал, който се откъсна зад отбраната на Левски и опита да стреля с глава. Вратарят Пламен Андреев, обаче, го изпревари и боксира кълбото, като закачи леко своя съперник, който падна на тревата. Главният съдия Георги Кабаков първоначално посочи бялата точка, но моментално след това отсъди засада на Видал. Повторенията показаха, че бразилецът първо е в засада и посяга с ръка към топката, а след това вратарят на гостите изчисти чисто топката.

Лудогорец, обаче, дочака своя момент и спечели двубоя с попадение в 85-ата минута. Сон проби отляво и влезе в наказателното поле, след което намери Квадво Дуа. Там Клемент Икенна не успя да са намеси, а след това швейцарският нападател комбинира с Видал, който стреля мощно от воле с десния крак, но топката разтресе лявата греда на Андреев. След това никой от играчите на Левски не игра с рикоширалата топка, която се върна при Видал и той стреля отново от дъгата пред пеналтерията, получи се рикошет в главата на Икенна и кълбото влетя във вратата на безпомощния Андреев в левия му ъгъл – 1:0.

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ

efbet Лига

FT .

1 : 0

  • 85’ Кайо Видал
  • КРАЙ НА МАЧА! Победа за Лудогорец с 1:0 над Левски!

    90+6'
  • ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЛЕВСКИ! Евертон Бала центрира от половината на Лудогорец към втора греда, където капитанът Вандерсон Цунами се извиси и стреля с глава, но топката премина на сантиметри от левия страничен стълб на Бонман в аут.

    90+3'
  • Пет минути добавено време на двубоя.

    90+1'
  • ГООООЛ ЗА ЛУДОГОРЕЦ! Кайо Видал откри резултата! Сон проби отляво и влезе в наказателното поле, след което намери Квадво Дуа. Там Клемент Икенна не успя да са намеси, а след това швейцарският нападател комбинира с Видал, който стреля мощно от воле с десния крак, но топката разтресе лявата греда на Андреев. След това никой от играчите на Левски не игра с рикоширалата топка, която се върна при Видал и той стреля отново от дъгата пред пеналтерията, получи се рикошет в главата на Икенна и кълбото влетя във вратата на безпомощния Андреев в левия му ъгъл – 1:0.

    85'
  • ОПАСНОСТ! Георги Русев беше в основата на отлична атака за Лудогорец, след като получи от Фон Витри по десния фланг. Родният национал размина Майкон на скорост, влезе отдясно в наказателното поле и върна за Фон Фитри, който не успя да нанесе точен удар.

    78'
  • Евертон Бала пък влезе на мястото на Мустафа Сангаре.

    76'
  • Още две промени за Левски – Асен Митков замени Джавад Ел Джемили.

    76'
  • Жълт картон за Клемент Икенна от Левски.

    69'
  • Руан Крус пък беше заменен от друг нов играч Агибу Камара.

    67'
  • Две смени и за Лудогорец – Рик Джонатан е заменен от новото попълнение Георги Русев.

    67'
  • СПОРНА СИТУАЦИЯ! Педро Нареси намери с чудесна висока топка Сон на левия фланг и отклони топката с глава към Кайо Видал, който се откъсна зад отбраната на Левски и опита да стреля с глава. Вратарят Пламен Андреев, обаче, го изпревари и боксира кълбото, като закачи леко своя съперник, който падна на тревата. Главният съдия Георги Кабаков първоначално посочи бялата точка, но моментално след това отсъди засада на Видал. Повторенията показаха, че бразилецът първо е в засада и посяга с ръка към топката, а след това вратарят на гостите изчисти чисто топката.

    65'
  • Втората смяна бе свързана с появата на Асими Фадига, който влезе на мястото на Марин Петков.

    63'
  • Първи две промени за Левски – Клемент Икенна влезе на мястото на Карлос Охене.

    63'
  • ИЗСТРЕЛ! Аслак Фон Витри шутира директно от пряк свободен удар на добра позиция, но над вратата на Пламен Андреев.

    62'
  • Първо официално предупреждение в двубоя – то бе за Карлос Охене от Левски.

    61'
  • ШАНС ЗА ЛУДОГОРЕЦ! Рик Джонатан овладя добре топката отдясно, финтира Марин Петков и влезе в наказателното поле, след което подаде на първа греда за Квадво Дуа. Швейцарският национал опита много технично изпълнение с пета, но топката премина на сантиметри от лявата греда на Андреев.

    60'
  • ПРОПУСК НА ЛЕВСКИ! Алдаир намери с хубаво подаване на десния фланг Мустаха Сангаре, който преодоля много лесно Диниш Алмейда, финтирайки го между краката, след което напредна, влезе в наказателното поле, но се позабави с решението си. Все пак, французинът съумя да върне топката за връхлитащия Алдаир, който бе непокрит. Португалският бек, обаче, също се забави много с удара си в пеналтерията, който в крайна сметка беше блокиран именно от Алмейда. От последвалия корнер топката бе центрира към Александър Колев, чийто удар бе блокиран от Диниш Алмейда.

    56'
  • ШАНС ЗА ЛЕВСКИ! Майкон добре задържа топката отдясно в половината на Лудогорец и отвари пространство за Марин Петков, който центрира ниско в наказателното поле, където Александър Колев бе забравен и засече топката с левия крак и се наложи Хендрик Бонман да се намесва, макар че и ударът на нападателя не беше достатъчно силен.

    50'
  • УДАР! Кайо Видал проби отляво и след това комбинира с Руан Крус, който стреля силно пред наказателното поле, но и твърде високо над вратата.

    49'
  • Начало на втората част без промени в съставите!

    46'
  • Край на първото полувреме без попадения!

    45+4'
  • Три минути добавено време на първата част.

    45+1'
  • УДАР! Сон получи топката в половината на Левски от Рик Джонатан и стреля от средна дистанция, но слабо и в ръцете на Андреев.

    42'
  • ВЪЗМОЖНОСТ ЗА ЛУДОГОРЕЦ! Рик Джонатан финтира добре Майкон по десния фланг и центрира в наказателното поле, където Ивайло Чочев изскочи от втора позиция и засече топката от точката за дузпа, но я прати покрай дясната греда на Андреев в аут.

    35'
  • ИЗСТРЕЛ! Джавад Ел Джемили стреля от добра позиция пред дъгата на наказателното поле, но на безопасно разстояние над вратата на Хендрик Бонман в аут.

    26'
  • Принудителна смяна за Лудогорец. Титулярният вратар Серджио Падт изглежда му прилоша и беше заменен моментално от Хендрик Бонман.

    14'
  • Около 3000 фенове на Левски подкрепят отбора си срещу Лудогорец, което е своеобразен рекорд за родните стандарти за гостуваща агитка в Разград.

  • ОПАСЕН УДАР! Аслак Фон Витри реши да пробва мерника си от дистанция, като отправи много силен изстрел пред наказателното поле, но Андреев внимаваше и изби.

    9'
  • ПЪРВИ ШАНС ЗА ЛУДОГОРЕЦ! Руан Секо успя да пробие отляво в половината на Левски, напредна на скорост и намери с подаване Кайо Видал на дъгата пред наказателното поле. Последва опасен силен изстрел на бразилеца по тревата, който премина много близо до дясната греда на Пламен Андреев в аут. Секунди след това и Едвин Куртулуш пробва изстрел от въздуха, този път далеч от целта.

    5'
  • Начало на мача в Разград!

  • 1'
  • Стадион: Хювефарма Арена
    Рефер: Георги Кабаков
    Излъчва: Diema Sport


FT  | ЛУДОГОРЕЦ – ЛЕВСКИ  1:0

1:0 Кайо Видал 85'

efbet Лига, пети кръг

Главен съдия: Георги Кабаков, град Пловдив

Стадион: „Хювефарма Арена“, град Разград


Стартови състави на двата отбора:

ЛУДОГОРЕЦ (4-2-3-1): 1. Серджио Падт (к) - 16. Аслак Фон Витри, 15. Едвин Куртулуш, 4. Диниш Алмейда, 17. Сон - 30. Педро Нареси, 18. Ивайло Чочев – 11. Кайо Видал ⚽, 12. Руан Крус, 7. Рик Джонатан – 9. Квадво Дуа

Резерви: 39. Хенрих Бонман (вр), 8. Тодор Неделев, 10. Матиас Тисера, 14. Дени Групер, 19. Георги Русев, 20. Агуби Камара, 24. Оливие Вердон, 82. Иван Йорданов, 90. Спас Делев

Старши треньор: Захари Сираков

ЛЕВСКИ (3-5-2): 1. Пламен Андреев – 5. Келиан ван дер Каап, 50. Кристиан Димитров, 6. Вандерсон Цунами (к) - 21. Алдаир, 88. Марин Петков, 8. Карлос Охене, 11. Джавад Ел Джемили, 3. Майкон - 9. Александър Колев, 12. Мустфа Сангаре

Резерви: 44. Матей Маркович (вр), 4. Кристиан Макун, 10. Асен Митков, 16. Преслав Бачев, 17. Евертон Бала, 20. Асен Чандъров, 22. Патрик-Габриел Галчев, 30. Клемент Икенна, 97. Асими Фадига

Старши треньор: Станислав Генчев

подкрепя българския спорт