Локомотив Пловдив изигра по стабилен начин последния си мач от редовния сезон и надделя с минималното 1:0 срещу Левски София, което позволи на „смърфовете“ да доиграят сезона в efbet Лига сред най-добрите шест. Това е 11-и мач за "черно-белите" над този съперник, в който те не допускат загуба на своя стадион "Локомотив".

За да трябваше да се случи това, то пловдивчани обезателно трябваше да победят столичния си съперник и това се случи, след като в 59-ата минута Джовани Маркес вкара за втори път гол през кампанията във вратата на „сините“, като попадението на бразилеца направи разликата този път, след като на „Герена“ през есента двата отбора направиха равенство – 1:1.

Това е първа загуба за Левски, който се раздели със Станимир Стоилов, като оттогава отборът беше в серия от четири мача без поражение. За съжаление в парк "Лаута" под Тепетата стана инцидент в средата на първото полувреме, след като привърженик на "черно-белите" беше изнесен на носилка, а после с линейка, след като се е почувствал зле. В крайна сметка има позитивни новини около събитието, след като на почивката дикторът на стадиона анонсира, че човекът е в съзнание в пловдивската болница.

Победата направи така, че Локомотив Пловдив вече е с 50 точки и заема шестото място, след като допреди тази среща Славия беше там с 49. „Сините“, от своя страна, остават четвърти с 54 пункта, но те не успяха да накажат грешката на третия ЦСКА 1948, който е с 58 точки. По този начин първият дуел на "смърфовете" в плейофа ще е визита на Лудогорец в Разград, докато "сините" ще играят срещу ЦСКА 1948.

Преди старта на дуела на стадион "Локомотив" капитанът на домакините - Димитър Илиев, даде плакет на капитана на гостите - Андреев, в чест на 80-годишнината от рождението на Георги Аспарухов.

Мачът в Пловдив стартира с по-трайно владение на топката от "черно-белите", докато столичани опитваха да организират контраатаки в първите десет минути, но не им се получаваше. Същевременно нямаше и опасности пред вратата и на Пламен Андреев. В деветата Джовани достави пас от фал към Матеус да Силва вляво на наказателото поле. Той опита удар с ножичен удар, който се превърна в пас, а топката отиде към Сорга. Нападателят също опита да вкара гол с ножичен удар, но Локо не успя при тази ситуация.

start-photo.bg
83 снимки

След малко повече от четвърт час игра Локомотив организира добра контраатака, а Димитър Илиев комбинира на два пъти със свои съотборници. Накрая капитанът видя Бабакар Дион, който стреля от границата на наказателното поле, но Пламен Андреев внимаваше в тази ситуация.

В 18-ата минута пък реферът Драганов прекрати срещата за момент. Причината беше, че фен на Локомотив Пловдив трябваше да бъде изнесен с носилка от трибуните, след като се почувства зле. Малко след това на терена на "Локомотив" влезе и линейка, която да отведе привърженика от стадиона.

В 24-ата пък играта беше подновена с топка за "смърфовете". В 29-ата Трупе опита подаване отляво към Сорга, но Андреев улови. Три преди края на първото полувреме Уелтън се понесе впечатляващо по лявото крило, а Георги Каракашев даде всичко от себе си да му свали фланелката, но халфът не успя и бразилецът продължи набега си. Той елиминира Мартин Паскалев и шутира от малък ъгъл към локомотивската врата, но с отлично разперване на ръцете си Хоркаш блокира удара на Уелтън. За действието си Каракашев получи жълт картон.

24 снимки

След инцидента по трибуните Левски беше по-дейният отбор, а преди него Локо Пловдив доминираше повече в игрови план. В добавеното време на първото полувреме "сините" разгърнаха контраатака, а Попов навлезе през средата и шутира, но Сегура с тяло блокира опита на ветерана.

Малко след това удар на Уелтън от средна дистанция беше блокиран от отбраната на Локомотив, след което Хоркаш улови с лекота.

start-photo.bg
86 снимки

На почивката дикторът на стадиона каза на уредбата, че привърженикът, който беше откаран с линейка, е в съзнание в болницата в Пловдив. "Сините" стартираха мощно второто полувреме и вкараха гол чрез Роналдо, който беше отменен. Рикардиньо получи пас вляво, а след поредица от рикошетив крайна сметка Роналдо вкара топката във вратата.

При повторенията се видя, че Рикардиньо беше в засада, а при единоборството Роналдо стъпка ръката на Хоркаш и попадението беше отменено. 

Десет след подновяването ​се видя силен удар на Марин Петков от средно разстояние профуча край вратата на Хоркаш. След това му действие Петков беше заменен, а в игра влезе след контузия Илиян Стефанов. Минута преди да беше изтекъл час игра  Джовани успя да прониже Пламен Андреев и той вкара седмия си гол през сезона за пловдивския тим. Домакините поеха топката чрез Димитър Илиев, чийто удар беше блокиран от Ван дер Каап. Тя отиде у Джовани, който шутира елегантно с десния крак, а Андреев нямаше шанс при тази ситуция - 1:0 за "смърфовете".

Левски се активизира и беше близо до това да изравни в 63-ата минута. Илиян Стефанов беше намерен в наказателното поле на Локо отляво. Той овладя и шутира красиво от движение по диагонала, но Хоркаш боксира встрани. След корнер в 65-ата"сините" бяха близо да изравнят, след като Цунами засече и прати топката към Рикардиньо. Той остана сам срещу Хоркаш и стреля, но с прекрасно заставане хърватският страж бетонира вратата си в тази ситуация.

Натискът на столичани след допуснатия гол стана все по-осезаем, като Локомотив се прибра в своята половина и се опитваше да отбива набезите на госта си. Двадесет преди края пък Динко Хоркаш се свлече на тревата със сериозни болки в лявата си ръка след по-ранното единоборство с Роналдо. Именно заради това Томаш направи принудителна смяна и на негово място влезе бившият вратар на ЦСКА - Илко Пиргов.

До края на срещата в дъждовния Пловдив Левски търсеше изравнителния гол, но в крайна "сметка" сините допуснаха първа загуба през 2023-а година, както и първи допуснат гол от февруари насам.

FT / Локомотив Пловдив 1:0 Левски

1:0 Джовани (59)

Рефер: Драгомир Драганов (Варна)

Стадион: "Локомотив" (Пловдив)

Локомотив Пловдив: 23. Динко Хоркаш – 99. Джовани Трупе, 4. Мартин Паскалев, 91. Хорхе Сегура, 13. Матеус – 33. Георги Каракашев, 6. Христо Иванов – 7. Бабакар Дион, 14. Димитър Илиев (К), 10. Джовани – 9. Ерик Сорга

Резерви: 1. Илко Пиргов – 3. Петър Андреев, 11. Ивайло Димитров, 19. Кристиан Мендоса, 20. Милош Петрович, 21. Аксел Велев, 25. Иван Михайлов, 50. Йосип Томашевич

Треньор: Александър Томаш

Левски: 1. Пламен Андреев (К) – 2. Жереми Петрис, 5. Келиан ван дер Каап, 23. Ноа Сонко Сундберг, 6. Цунами – 20. Асен Чандъров, 10. Ивелин Попов – 18. Роналдо, 88. Марин Петков, 17. Уелтон, 9. Рикардиньо

Резерви: 99. Иван Андонов – 11. Джавад Ел Джемили, 14. Илиян Стефанов, 22. Патрик-Габриел Галчев, 27. Асен Митков, 50. Кристиан Димитров, 71. Антоан Стоянов, 77. Дейвид Михалев

Треньор: Елин Топузаков