Отборът на Литекс постигна важна победа в битката за своето оцеляване във Втора лига. Днес възпитаниците на Живко Желев надделяха с 2:1 над гостуващия на градския стадион в Ловеч тим на Спартак Варна в динамичен двубой от междинния 26-и кръг във втория ешелон на българския футбол.

Радослав Живков откри резултата в добавеното време на първата част, а в 53-ата минута Никола Георгиев удвои аванса на домакините. Янчо Андреев върна едно попадение за варненци в 74-ата минута след точно изпълнена дузпа, което обаче се оказа недостатъчно за гостите. Трябва да се отбележи, че Спартак игра с човек по-малко още от 21-ата минута, след като директен червен картон получи Никола Борисов.   

С този успех Литекс събра актив от 23 точки и се изкачи до 14-ата позиция. Спартак пък пропусна възможността отново да излезе начело, като вече остават две точки от Етър, който е с 54. В следващия кръг ловчанлии гостуват на дубъла на ЦСКА 1948, докато „соколите“ приемат у дома тима на Добруджа.

КЛАСИРАНЕ ВЪВ ВТОРА ЛИГА / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Гостите имаха първия шанс в двубоя, който дойде в петата минута. Тогава стражът на Литекс Илия Шаламанов изпусна хлъзгавата топка след центриране отдясно в наказателното поле, но негов съотборник успя да изчисти. Последва обаче удар на Иван Колев от далечна дистанция, но този път Шаламанов внимаваше и улови.

В 11-ата минута Илиян Капитанов центрира в наказателното поле на варненци от свободен, а Иван Пенев нанесе удар с глава, който обаче излезе в аут.

В 20-ата минута обаче Спартак остана с човек по-малко на терена заради директния червен картон на Никола Борисов, който влезе изключително грубо в краката на Иван Митрев в половината на гостите. До ситуацията се стигна след неразчетено повеждане на топката от Борисов и последвал шпагат в глезена на футболиста на Литекс.

След това беше извършена и принудителна смяна в състава на ловчанлии, като потърпевшият Митрев беше заменен от Марк-Емилио Папазов.

В 33-ата минута варненци изпуснаха чудесен шанс да открият резултата. Тогава Мехмед Сабри направи чудесен рейд отдясно, като премина покрай двама футболисти на домакините и центрира в наказателното поле, където Иван Колев беше изпуснат на първа греда и стреля с глава, но над вратата.

Пет минути преди края на първата част и Литекс пропусна страхотна възможност за откриващо попадение. Илиян Капитанов центрира по прекрасен начин с външен фалц отдясно към далечната греда, където резервата Марк-Емилио Папазов засече топката с глава, но вратарят Станислав Нисторов се намеси по блестящ начин и спаси удара. След това Радослав Живков не успя да направи добавка и топката беше изчистена.

Буквално в последните секунди на добавеното време на първата част ловчанлии успяха да вземат аванс. Тогава домакините организираха бърза контраатака, при която Папазов беше изведен по лявото крило, тръгна към наказателното поле, след което комбинира технично с пета за Галин Минков. Първият му опит за центриране по земя беше блокиран, но последва ново такова по въздуха от Минков към далечната греда, където Ибрям Ибрям изпусна Радослав Живков, който с глава не остави шансове на Нисторов за 1:0.

Литекс успя да стигне до втори гол в 53-ата минута. Тогава домакините отнеха топката в собствената си половина и веднага беше изведен Никола Георгиев зад защитата на гостите. Халфът напредна към наказателното поле, но малко се забави с вземането на решение, като Ибрям Ибрям успя да се върне в защитата. Все пак Георгиев нанесе много силен и точен удар, който се отби от напречната греда и падна точно зад голлинията за 2:0.

Десет минути по-късно Минков получи подаване отляво в пеналтерията и нанесе удар по тревата към далечния ъгъл, но Нисторов плонжира и изби в ъглов удар.

В 66-ата минута Цветан Илиев нанесе коварен удар от дистанция, но този път и вратарят на Литекс Шаламанов реагира добре и отрази изстрела, а впоследствие и улови топката.

Две минути след това капитанът на варненци Янчо Андреев също пробва рефлекса на Шаламанов с хубав изстрел от дистанция, но отново стажът на Литекс улови кълбото.

Спартак Варна обаче се върна в двубоя в 74-ата минута, когато варненци вкараха от дузпа. Тя беше отсъдена заради игра с ръка на Радослав Живков. Зад топката застана Янчо Андреев, който реализира по безапелационен начин за 2:1.  

В 79-ата минута домакините можеха отново да вземат аванс от две попадения, след като Марк-Емилио Папазов получи отдясно на наказателното поле, след което преодоля Велислав Боев и шутира от границата на вратарското поле, но на сантиметри над напречната греда.  

В четвъртата минута от добавеното време Мехмед Сабри опита сложен удар, обръщайки се с лице към вратата в наказателното поле, но топката премина покрай дясната греда на Шаламанов.

До края Литекс удържа аванса си и се поздрави с важна победа.


FT | ЛИТЕКС ЛОВЕЧ – СПАРТАК ВАРНА  2:1

1:0 Радослав Живков 45+4'

2:0 Никола Георгиев 53'

2:1 Янчо Андреев (дузпа) 74'

Червен картон: Никола Борисов (Спартак Варна) 21'

Стартови състави на двата отбора:

ЛИТЕКС ЛОВЕЧ (4-2-3-1): 99. Илия Шаламанов – 34. Александър Бучков, 5. Иван Пенев, 16. Иван Иванов, 11. Галин Минков - 14. Петър Чалъков, 4. Джейхан Зайденов - 21. Илия Капитанов (к), 23. Никола Георгиев, 8. Иван Митрев - 7. Радослав Живков

Резерви: 24. Марин Орлинов (вр), 3. Александър Ангелов, 6. Йоан Лозанов, 17. Марк-Емилио Папазов, 10. Христо Радков, 15. Калоян Стоилов

Старши треньор: Живко Желев

СПАРТАК ВАРНА (4-3-3): 1. Станислав Нисторов – 13. Архан Исуф, 3. Ибрям Ибрям, 19. Никола Борисов, 2. Велислав Боев - 10. Янчо Андреев (к), 14. Веселин Любомиров, 17. Цветан Илиев - 9. Мехмед Мехмед, 27. Иван Колев, 71. Георги Чукалов

Резерви: 12. Християн Славов – 4. Петър Патев, 20. Николай Иванов, 23. Мартин Василев, 22. Лаур Кицану, 11. Виктор Митев, 45. Даниел Начев

Старши треньор: Васил Петров


Главен съдия: Николай Малджански, град Монтана

Стадион: „Градски стадион“, град Ловеч