Лудогорец постигна минимална и измъчена победа с 1:0 при гостуването на Витоша Бистрица в последен двубой от неделната програма на 16-тия кръг на efbet Лига. Единственото попадение в един иначе не особено приятен за наблюдаване мач беше дело на Димо Бакалов в първата минута на добавеното време.

22 снимки

По този начин Лудогорец постигна осма поредна победа и дръпна още на върха в класирането. Витоша Бистрица, от своя страна, записа пореден мач без точка в първенството.

Двубоят започна в доста лежерно темпо, като въпреки големият процент на притежание на топката гостите не създаваха с лекота положения. В 13-та минута дойде първото по-сериозно положение в срещата. След комбинация по левия фланг Абел Анисе успя да центрира към нахлуващия от задна позиция Дан Битон, но ударът от въздуха на израелеца мина над вратата на Василев.

В 21-та минута своя късмет опита Козмин Моци отдалеч. Румънецът стреля от около 30 метра, като топката сдоби странна траектория и се наложи вратарят на Витоша да избива над вратата си. В 29-та минута и Анисе опита своя мерник от около 20 метра, но не намери целта.

В 35-та минута дойде и първия не лош шанс за домакините. Атанас Кабов напредна добре по левия фланг, успя да преодолее Джордан Икоко и да стреля в близкия ъгъл на Пламен Илиев, но Икоко все пак успя да си възстанови позицията и да блокира шута.

Минута преди края на дойде нов точен удар за Лудогорец. Дан Битон застана зад отсъдения пряк свободен удар, фронтално срещу вратата на Християн Василев. Ударът на израелецът беше силен, но право в тялото на стража на Витоша и се превърна в лесно спасяване.

Буквално в последната минута на частта дойде и най-добрият шанс за домакините. Мартин Станкев беше изведен срещу Пламен Илиев, но удърт му от 20 метра беше избит от българския национал. Топката попадна в краката на Атанас Кабов, но той не се ориентира достатъчно бързо, за да отправи нов изстрел.

В началото на второто полувреме хегемонът в българското първенство усили натиска. В 48-а минута те стигнаха и до греда. Якуб Швиерчок получи топката в наказателното поле и успя да се освободи от вниманието на централните бранители. Той се завъртя и стреля мощно към близкия ъгъл на Василев, но оцели само гредата.

Само 3 минути по-късно дойде ново добро положение за поляка. Мавис Чибота получи топката на границата на наказателното поле и пласира центриране към точката на дузпата, където Швиерчок стреля в близкия ъгъл на вратата на Витоша, но не успя да намери целта.

В 62-та минута отново полският таран получи възможност. Полякът навлезе в наказателното поле и стреля, но ударът му беше безкрайно неточен.

В следващите минути обаче темпото на терена спадна изключително много и положенията пред вратата на Християн Василев напълно изчезнаха. 

Все пак в последната минута буквално на мача гостите се поздравиха с победа. Димо Бакалов донесе победата на отбора на Станислав Генчев, след като в една от последните атаки в мача той засече хубаво центриране от страна на Жоржиньо и разстреля Християн Василев. 

 

Така Лудогорец събра актив от 42 точки, с 7 повече от Левски и 6 повече от втория Локомотив Пловдив. Витоша, от своя страна, остана с едва 4 точки от началото на шампионата. 

Витоша Бистрица - Лудогорец 0:1

Ето и съставите на двата тима: 

Витоша Бистрица: Християн Василев, Тодор Гочев, Евгени Зюмбулев, Венцислав Бонев, Кристиян Кочилов, Георги Амзин, Георги Купенов, Лъчезар Котев, Мартин Станкев, Ваньо Иванов, Атанас Кабов; 

Лудогорец: Пламен Илиев, Антон Недялков, Козмин Моци, Джордан Икоко, Драгош Григоре, Светослав Дяков, Абел Анисе, Мавис Чибота, Жоржиньо, Дан Битон, Якуб Швиерчок;