Левски победи с лекота 2:0 Витоша Бистрица в мач от 19-ия кръг на efbet Лига. "Сините" не срещнаха почти никаква съпротива от аутсайдера този сезон и съкратиха на 5 точки аванса на Лудогорец, който вчера завърши 1:1 с Черно море.

Резултата на Герена откри Паулиньо с гол в 24-ата минута. Бразилецът разпечата вратата на гостите, макар и с голяма доза късмет. Триходова комбинация отдясно между Нашименто, Дени Алар и Станислав Иванов завърши с центриране на последния към Паулиньо. Първият удар на бразилеца беше спрян, но след рикошет топката пак отиде до него. При добавката той се ориентира най-добре между защитниците на Витоша и от легнало положение добута топката в мрежата за 1:0.

Гола на спокойствието за Левски отбеляза Станислав Иванов в 60-ата минута. При попадението останаха съмнения за засада на Живко Миланов, който получи топката отляво. Центрирането на капитана на Левски бе избито от вратаря Василев право в краката на връхлитащия Станислав Иванов и той нямаше как да сбърка на празна врата за 2:0.

В първите 20 минути "сините" трудно стигаха до голови положения, въпреки че имаха огромен превес по отношение на притежението на топката. Защитниците на Витоша бяха подложени на напрежение чак в 16-ата минута, когато  Паулиньо проби отляво, Александър Христев в последния момент изби в корнер. В 29-ата минута Франко Мазурек направи невероятен пропуск от точката на дузпата. Дени Алар завъртя двама бранители на Витоша в наказателното поле и пусна към непокрития Мазурек, но той стреля високо над вратата.

Страхотна изява на вратаря на Витоша Християн Василев в 35-ата минута не позволи на "сините" да удвоят аванса си. Дени Алар се освободи от опеката на Зюмбулев и шутира без забавяне, но стражът на Витоша плонжира и изби в корнер. До края на първата част ще се запомнят ударите на Паулиньо и Станислав Иванов. Бразилецът стреля неточно с глава, а младежкият национал шутира в ръцете на стража на гостите.

Lap.bg
20 снимки

Второто полувреме също започна с пропуски пред вратата на Витоша. В 51-ата минута Дени Алар получи отличен пас от Паулиньо в наказателното поле, но шутира в аут. Седем минути по-късно Паулиньо за пореден път надигра защитата на Витоша и стреля под гредата, но вратарят Василев изби в корнер. В 73-ата минута Дени Алар направи пропуска на мача, а може би и на сезона. Мазурек с гросмайсторски пас изведе Миланов зад защитата на Витоша и въпреки че капитанът можеше сам да завърши атаката, той върна колегиално към Алар, който от границите на вратарското поле не можа да уцели вратата.

Четири минути преди края на Герена настъпи оживление. Причината бе завръщането в игра на Станислав Костов, който замени Дени Алар. Голмайсторът на Левски се появи на терена за първи път от 1 август, когато игра срещу АЕК Ларнака в Лига Европа. Костов претърпя операция, която му бе направена в края на септември. 

Преди срещата Владимир Николчев, който е бивш футболист на Левски, получи плакет от председателя на ЗС на БФС-София Валентин Чакъров за последния си мач като дежурен делегат. И от двата отбора му подариха фланелки с неговото име.

ЛЕВСКИ - ВИТОША 2:0

Голмайстори: 1:0 Паулиньо 24, 2:0 Станислав Иванов 60

ЛЕВСКИ (4-3-3-1): 1. Милан Миятович - 20. Живко Миланов-капитан, 5. Холмар Ейолфсон, 19. Янис Каргас, 6. Ивайло Найденов - 70. Мартин Райнов, 14. Фелипе Нашименто - 7. Паулиньо, 10. Франко Мазурек, 99. Станислав Иванов - 9. Дени Алар

Треньор Петър Хубчев

ВИТОША (5-4-1): 1. Християн Василев - 2. Тодор Гочев, 22. Александър Христов, 24. Георги Купенов, 3. Евгени Зюмбулев, 6. Румен Гьонов -  7. Кристиян Кочилов, 80. Лъчезар Котев, 14. Четин Садула-капитан, 93. Атанас Кабов - 17. Запро Динев

Треньор Енгибар Енгибаров

Съдия Никола Попов