Отборът на Левски постигна минимална победа в последния си мач за календарната 2023 година. „Сините” на Николай Костов отново не убедиха с играта си, но изтръгнаха трите точки при визитата си на Ботев във Враца. Левски се наложи с 1:0, а единствения гол в срещата на стадион „христо Боетв” бе дело на Дарлан, който вкара първото си попадение за столичани.

Start-photo.bg
59 снимки

Началните минути на двубоя във Враца не предложиха много интересни моменти, като играта се водеше предимно в центъра на терена, а опасностите пред двете врати липсваха. Постепенно играчите на Николай Костов започнаха да упражняват лек натиск, който доведе до няколко центрирания пред вратата на домакините.

Марин Петков бе изведен отлично отляво и подаде остро в наказателното поле, където Спас Георгиев обаче внимаваше и успя да пресече паса. „Сините”, които играха в резервния си жълт екип, набързо стигнаха до няколко корнера пред Федерико Рубио, но заплаха за стража на домакините не последва.

Първият точен удар в мача дойде едва в 23-ата минута. След добра атака на домакините, топката попадна в Спас Георгиев отляво. Той центрира много добре в наказателното поле, където Даниел Генов се пребори с бранител на Левски и стреля с глава. Пламен Андреев първоначално изби, а след това успя да улови сигурно топката.

Ботев Враца - Левски 0:1

източник: sofascore.com

Само минута по-късно, този път след нападение отдясно, Мажуга намери Браян Мендоса в наказателното поле, той стреля по земя, но шутът му бе блокиран от футболист в жълт екип.

Противно на логиката в мача, Левски успя да открие резултата с първия си точен удар в срещата. След поредица от грешки в отбраната на Ботев Враца, Дарлан успя да отнеме топката и сам да изработи първото си попадение с екипа на Левски. Бразилецът не съумя да стреля първоначално, но след като пое топката и финтира бранител на домакините, се обърна и стреля в далечния ъгъл на вратата, оставяйки безпомощен стража на врачани за 1:0.  

Допуснатият гол определено повлия на тонуса в играта на футболистите на Ботев Враца. От своя страна възпитаниците на Николай Костов доиграха спокойно първата част и се оттеглиха на почивка с минимална преднина.   

Втората част започна с мощен и далечен удар на Браян Мендоса, който обаче не попадна в целта. Левски отговори с хубав изстрел на Уелтън от близо 20 метра, но вратарят на домакините бе на мястото си и успя да спаси.

Марин Петков също имаше възможност да обстрелва противниковата врата, но точно преди да отправи удар, се подхлъзна и той не се получи.

Малко след като изтече един час игра, гостите от София трябваше да извършат принудителна смяна в състава си, след като Рикардиньо получи травма и не успя да продължи двубоя. На негово място в играе се появи младокът Преслав Бачев.

В продължението на мача Ботев Враца пропусна отличен шанс да се добере до точката. Велев получи отдясно и центрира много добре към Даниел Генов в наказателното поле. Капитанът на домакините отклони леко топката към Джиле, който на два метра от голлинията не успя да я засече.

FT БОТЕВ ВР – ЛЕВСКИ 0:1

0:1 Дарлан 32'

Стадион: „Христо Ботев”, Враца

Рефер: Георги Давидов

Ботев Враца: 34 Федерико Рубио, 37 Марио Киконда, 14Марко Мажуга, 9 Даниел Генов, 10 Спас Георгиев, 18 Диого Барбоса, 20 Мартин Христов, 21 Бубакар Траоре, 23 Браян Мендоса, 28 Едуардо Кунде, 77 Стефан Велев

Старши треньор: Христо Янев

Левски: 1 Пламен Андреев, 5 Келиан Ван Дер Каап, 33 Хосе Кордоба , 37 Дарлан, 50 Кристиан Димитров, 88 Марин Петков, 8 Андриан Краев, 17 Уелтън, 20 Асен Чандъров, 7 Роналдо , 9 Рикардиньо

Старши треньор: Николай Костов