Левски не остави шансове на Септември и го победи с резултат 2:0 в столично дерби от предпоследния 29-и кръг на efbet Лига. В деня, в който "сините" и цяла футболна България отбелязват 80-годишната от рождението на легендата Георги Аспарухов, новият №9 на "Герена" - Рикардиньо, откри в 27-ата, а Роналдо удвои в 76-ата минута и подпечата успеха за тима си. Трябва да се отбележи, че Левски игра и с човек по-малко, след като в 55-ата минута Андриан Краев беше изгонен с директен червен картон.

Startphoto.bg
100 снимки

Като цяло 26-кратните шампиони напълно доминираха в срещата и спокойно можеха да направят победата си още по-убедителна, след като създадоха още няколко отлични положения. Септември от своя страна не направи нищо запомнящо се и, въпреки че бяха с човек повече на терена в по-голямата част от второто полувреме, не показаха, че имат желание и сили да се борят за нещо от двубоя.

По този начин Левски, който няма загуба в десет поредни мача, а в последните девет няма дори и допуснат гол, остава на четвърто място с 54 точки, като изостава с пет от третия ЦСКА 1948. Септември пък допусна шеста поредна загуба и остава 13-и с 22 пункта. В последния кръг от редовния сезон "сините" гостуват на Локомотив Пловдив, докато септемврийци приемат Пирин Благоевград.

LAP.bg
63 снимки

КЛАСИРАНЕ В efbet Лига / ПРОГРАМА / РЕЗУЛТАТИ


Мачът стартира в спокойно темпо, като домакините владееха топката повече и се настаниха в половината на съперника си.

Първият шанс за гол дойде в седмата минута, когато Филип Кръстев комбинира късо с Ивелин Попов след ъглов удар, след което бившият национал центрира в наказателното поле, където Андриан Краев остана под топката, но пък Роналдо се измъкна от защитата на Септември и стреля точно с глава, но в ръцете на вратаря Димитър Шейтанов.

Startphoto.bg
84 снимки

Три минути по-късно пред Ивелин Попов се откри свободно пространство за изстрел от сериозна дистанция фронтално срещу вратата, но ударът му премина над вратата.

Левски имаше претенции за дузпа в 17-ата минута. Жереми Петрис центрира отдясно в наказателното поле, а на първа греда Рикардиньо продължи с глава към Уелтън в малкия пеналт. Бразилецът опита да отиграе с едно докосване, но беше блокиран от намесата на Мартин Ачков, който закачи крилото на Левски. Главният съдия Радослав Гидженов остана безмълвен, а и системата ВАР реши, че няма основания да бъде отсъден наказатален удар.

Натискът на "сините" даде резултат и те откриха резултата в 27-ата минута. Кръстев комбинира с Уелтън пред наказателното поле, бразилецът влезе в него отляво и опита удар към далечния ъгъл, който изглеждаше, че ще излезе в аут, но топката рикошира в „деветката“ на „сините“ – Рикардиньо, и влетя неспасяемо във вратата на Шейтанов – 1:0. Голмайсторът с №9 пък посвети своето попадение на легендата Георги Аспарухов.

Левски имаше шанс да удвои преднината си в 34-ата минута. Ноа Сонко Сундберг шутира силно от дистанция по тревата, но топката попадна в Ивелин Попов в наказателното поле, който овладя и си я нагласи на десния крак, след което стреля ниско в близкия, но Шейтанов парира с крак. Последва възможност за добавка от Уелтън, но в решителния миг бразилецът реши да подава, вместо да шутира, което се оказа и грешното решение в ситуацията.

До почивката гостите опитаха да изнесат играта в по-предни позиции, но така и не застрашиха по никакъв начин скучаещия капитан на "сините" - Пламен Андреев.

Втората част стартира без промени в двата състава и с първия удар от страна на Септември в мача, но опитът от страна на Красимир Станоев от дистанция бе доста неточен.

Три минути след началото на второто полувреме срещата бе прекъсната за известно време заради димки, които затрудняват работата на ВАР, но те бързо се разсеяха и мачът продължи.

В 55-ата минута Филип Кръстев шутира силно и опасно от дистанция, но Шейтанов беше покрил долния си десен ъгъл и изби.

Само няколко секунди по-късно Левски остана с 10 човека на терена, след като Андриан Краев получи директен червен картон. Полузащитникът на „сините“ фаулира грубо Петър Чуич в центъра на терена, като кракът му остана високо и закономерно Радослав Гидженов му вдигна червен картон и го изгони. Системата ВАР също потвърди това решение.

Въпреки че бяха с човек повече на терена, гостите така и не успяваха да измислят нещо стойностно в атака и да накарат Памен Андреев да прави спасяване.

В 71-ата минута Септември изпълни корнер, след който „сините“ организираха бърза контраатака, при която се получи рикошет в играч на гостите, който изведе бързия Жереми Петрис зад защитата на тима на Светослав Петров. Французинът напредна, влезе отдясно в наказателното поле и шутира към вратата, но вратарят Шейтанов спаси акробатично с глава в корнер.

Три минути след това Филип Кръстев реши да стреля директно от пряк свободен удар отдясно пред наказателното поле, но над вратата на Шейтанов.

Левски обаче успя да отбележи така важния втори гол, въпреки че беше с човек по-малко на терена в 76-ата минута. Уелтън отправи амбициозен шут от дистанция, топката се отклони в тялото на бранител и се отправи балонно към наказателното поле на гостите. След това бразилецът се пребори за топката отдясно в наказателното поле и отклони с глава за Роналдо, който запази кълбото, Себастиан Якубяк опита да я избие, но вместо го нагласи за южноамериканеца. Крилото на „сините“ пък шутира силно отдясно на границата на малкия пеналт към далечния ъгъл и отбеляза във вратата на Шейтанов за 2:0.

В 80-ата минута пък целият стадион избухна в аплодисменти в чест на 80-годишнината от рождението на легендарния български футболист Георги Аспарухов-Гунди, а Сектор „Б“ отбеляза годишнината със заря.

„Сините“ можеха да стигнат и до трето попадение шест минути преди края на редовното време, когато Уелтън получи на центъра и тръгна на отличен самостоятелен пробив по левия фланг, влезе в наказателното поле, нагласи си топката на десния крак и шутира към далечния ъгъл, но тя се отби от напречната греда на Шейтанов.   

До края на двубоя Левски не допусна изненада и постигна страхотна победа в Деня на Гунди.


FT  | ЛЕВСКИ – СЕПТЕМВРИ СОФИЯ  2:0

1:0 Рикардиньо 27'

2:0 Роналдо 76'

Червен картон: Андриан Краев (Левски) 55'

efbet Лига, 29-и кръг

Стартови състави на двата отбора:

ЛЕВСКИ (4-2-3-1): 1. Пламен Андреев (к) ж.к. - 2. Жереми Петрис, 23. Ноа Сонко Сундберг, 5. Келиан ван дер Каап, 6. Вандерсон Цунами - 8. Андриан Краев ч.к., 30. Филип Кръстев - 18. Роналдо, 10. Ивелин Попов, 17. Уелтън - 9. Рикардиньо ⚽

Резерви: 13. Николай Михайлов (вр), 11. Джавад Ел Джемили, 14. Илиян Стефанов, 20. Асен Чандъров, 22. Патрик-Габриел Галчев, 27. Асен Митков, 50. Кристиан Димитров, 77. Дейвид Михалев, 88. Марин Петков

Старши треньор: Елин Топузаков

СЕПТЕМВРИ СОФИЯ (5-3-2): 21. Димитър Шейтанов - 14. Мартин Стоянов, 16. Кристиян Пешов, 5. Асен Георгиев (к), 26. Константин Чешмеджиев ж.к., 11. Мартин Ачков - 23. Йоан Гаврилов, 18. Петър Чуич, 20. Красимир Станоев - 6. Атанас Кабов, 15. Влатко Стояновски 

Резерви: 1. Иван Василев (вр), 7. Айкут Рамадан, 4. Иван Арсов, 9. Валентин Йосков, 13. Мартин Николов, 17. Симеон Александров, 25. Себастиан Якубяк, 3. Мартин Петков, 24. Михаил Полендаков

Старши треньор: Светослав Петров


Главен съдия: Радослав Гидженов, град Пловдив

Стадион: „Виваком Арена – Георги Аспарухов“, град София