Левски постигна първа победа през новия сезон в efbet Лига. Столичани се наложиха с 4:0 над Монтана на стадион "Огоста". Стайн Спиерингс отрки резултата в полза на гостите, а малко преди края на първото полувреме Паулиньо удвои преднината за тима си. В началото на второто полувреме нидерландецът с второто си попадение в мача направи резултата класически. Малко по-късно Ивайло Найденов реализира и четвърто попадение във вратата на домакините, с което оформи крайния резултат.

Антон Узунов
100 снимки

Домакините стартираха ентусиазирано и още в началото упражни натиск. Във 2-ата минута Тони Тасев получи топката отляво. Нападателят навлезе към центъра и от границата на наказателното поле отправи плътен изстрел, но кълбото прелетя над вратата на Николай Михайлов.

Последва нова акция за Монтана. Отново Тони Тасев бе най-активен. Нападателят този път проби отдясно и центрира в наказателното поле, при което топката заплашително се насочи към мрежата на Левски, но Николай Михайлов решително изби в ъглов удар.

Столичани не се чувстваха комфортно в тези първи минути на "Огоста" и често бъркаха при изнасянето на топката още в собствената си половина.

В 8-ата минута Левски имаше отличен шанс да открие резултата. Паулиньо направи отличен пробив по левия фланг. Бразилецът премина с лекота през Йордан Йорданов и Димитър Илиев, след което подаде около точката на дузпата към Станислв Иванов. За младока остана най-лесното, но изстрелът му премина над напречната греда.

След тази ситуация, треньорът на Монтана Никола Спасов получи лошата новина, че трябва принудително да замени капитана Иван Михов, а на негово място се появи Преслав Петров.

В 12-ата минута Паулиньо се възпозлва от лоша преценка на Йордан Йорданов. Крилото напредна в половината на домакините, но бе фаулиран от влезлият преди малко Преслав Петров. Стайн Спиерингс застана зад топката, но директният му изстрел бе много неточен и топката не застраши Марин Орлинов.

Постепенно двата отбора заформиха битка в средата на терена. Домакините продължиха с висока преса да притенсяват отбраната на Левски при изнасянето на топката. В тези минути на два пъти Марин Орлинов трябваше решително да улови топката при остри центрирания на Станислав Иванов и Здравко Димитров.

В средата на първото полувреме столичани успяха да спечелят траен контрол на топката. Илия Юруков и Орлин Старокин диктуваха темпото, но извеждащите им пасове към Станислав Иванов отдясно и Здравко Димитров отляво бяха лесно разгадавани от защитата на домакините.

Именно един такъв пас бе подценен от Преслав Петров, от което се възползва Станислав Иванов. Крилото навлезе в наказателното поле на домакините и подаде към нахлуващият на скорост Стайн Спиерингс. Нидерландецът овладя и с изстрел в средата откри резултата за Левски.

Монтана опита да отговори веднага на предизвикателството, но изстрел на Николай Цветков от границата на наказателното поле профуча високо над вратата.

Последваха минути, в които липсваха опасности пред една от двете врати. Все пак в 38-ата минута Марин Орлинов изведе Сергей Георгиев в наказателното поле на Левски, но крилото не успя да овладее добреи Живко Атанасов се върна навреме и изчисти в ъглов удар.

Минута по-късно Николай Минков овладя на гърди в наказателното поле, след което стреля от въздуха, но Николай Михайлов улови.

В 42-ата минута Левски удвои преднината си. Станислав Иванов пресира добре, което принуди Преслав Петров да изчисти, но топката срещна крака на крилото. Паулиньо овладя кълбото, след което напредна и шутира в долния десен ъгъл, правейки резултата 2:0.

Монтана имаше два отлични шанса в края на първата част. Николай Цветков овладя в наказателното поле. Николай Михайлов излезе да пресрещне халфа, но последва удар, който срещна тялото на Тома Даске. В ответната атака отново Демона бе главно действащо лице, но този път изстрелът му от границата на наказателното поле бе уловен от вратаря на столичани. Това бе и всичко за първата част, а феновете на Левски изпратиха възпитаниците на Георги Тодоров със одобрителни скандирания.

На почивката Никола Спасов направи една промяна по състава си. Вместо сгрешилият за едно от попаденията Преслав Ивелинов Петров на терена се появи Влаери Христов.

Левски стартира по отличен начин втората част. Домакините сгрешиха в центъра, от което се възползва Стайн Спиерингс. Нидерландецът напредна и с изстрел в долния десен ъгъл реализира второто си попадение в двубоя.

Монтана опита да отговори и да намали резултата, но изстрел на Борислав Балджийски премина над вратата на Николай Михайлов.

В 56-ата минута крилото хитро се озова на стрелкова позиция, но не успя да оцели топката и защитата на Левски предотврати опасната ситуация. Домакините пренесоха играта в половината на столичани, докато гостите изчакваха на контраатака. До 60-ата минута Георги Тодоров не направи промяна в състава си.

В 67-ата минута Левски реалзира четвърто попадение във вратата на Монтана. Ивайло Найденов се пребори на границата на наказателното поле с Тони Тасев и Росен Кръстев, след което стреля към вратата, топката излъга Марин Орлинов и влетя в мрежата.

Минути след попадението за столичани, Здравко Димитров получи на удобна позиция в наказателното поле. Крилото стреля по диагонала, но Марин Орлинов изби в ъглов удар.

В 80-ата минута Борислав Балджийски получи в наказателното поле и стреля в близкия ъгъл, но топката се оплете във външната част на мрежата. Последва лек спад на темпото. Левски успя да спечели контрола на топката и все по-често се разчиташе на бързината на Паулиньо и Станислав Иванов.

МОНТАНА - ЛЕВСКИ 0:4

0:1 Спиерингс 29'

0:2 Паулиньо 42'

0:3 Спиерингс 47'

0:4 Найденов 67'

ЕТО СЪСТАВИТЕ НА ДВАТА ОТБОРА:

МОНТАНА: Марин Орлинов - Александър Башлиев, Иван Михов, Йордан Йорданов, Преслав Ив. Петров, Димитър Илиев, Николай Цветков, Тони Тасев, Борислав Балджийски, Николай Минков, Сергей Георгиев
 
Треньор: Никола Спасов
 
ЛЕВСКИ: Николай Михайлов - Ивайло Найденов, Живко Атанасов, Тома Дасек, Матео Стаматов, Орлин Старокин, Илия Юруков, Стайн Спиерингс, Здравко Димитров, Паулиньо, Станислав Иванов
 
Треньор: Георги Тодоров

 
Гл. съдия: Драгомир Драганов
 
Стадион: "Огоста", Монтана