Левски победи с 2:0 Ботев Пд в сблъсък от плейофната фаза на efbet Лига и направи още една крачка към третото място, след като вече са само на 3 точки зад "канарчетата". Головете вкараха Филип Кръстев (11-дузпа) и Сонко Сундберг (36). Началото на втората част се забави с 6-7 минути заради безредици по трибуните и намесата на полицията. Наложи се дори и хората в линейката да оказват помощ на фенове. 

Антон Узунов
50 снимки

Двубоят започна с вихрени атаки и съм двете врати, но до сериозни опасности не се стигна в началните минути. Не беше изминала и десетата минута, когато "сините" получиха правото да изпълнят дузпа. Балонно центриране на Кръстев от корнер бе върнато с глава от Миланов, но топката срещна ръката на Мертенс и реферът след проверка с ВАР посочи бялата точка. С изпълнението на 11-метровия наказателен удар се зае Филип Кръстев и майсторски прати топката в долния десен ъгъл на Аргилашки.

След бурните минути в първия четвърт час темпото поспадна и едва в 28-ата минута пред "сините" се откри добра възможност за нов гол. Андриан Краев бе забравен при центриране от корнер, но ударът му с глава не намери очертанията на вратата на гостите. Две минути след това Емануел Току слаломира между бранителите на Левски и само добрата намеса на Михайлов предотврати изравняване. 

В 36-ата минута Левски поведе с 2:0 с фантастичен гол на Сонко Сундберг. Защитникът получи топката на 30 метра от голлинията на Ботев и след като никой не го атакува, отправи бомбен шут, при който топката се удари в напречната греда и влетя в мрежата на Аргилашки. За национала на Гамбия Сундберг попадението бе първо със "синия" екип.

Три минути преди почивката Тодор Неделев пропусна да върне интригата в мача. Той отправи истински снаряд с левия крак към вратата на домакините, който обаче бе блокиран от Кордоба. Капитанът на "канарчетата" получи нов шанс, след като топката се върна при него, но вторият му удар излезе в аут. 

Антон Узунов
18 снимки

На почивката на "Георги Аспарухов стана горещо след като от сектора на гостите излетя ракета към запалянковците на “сините” в сектор “А”. Някои от феновете на Левски прескочиха оградата, същото направиха и запалянковци от сектор “Б”. След намеса на полицията ситуацията беше овладяна, но един полицай пострада и се отправи с линейка към болницата. 

Втората част започна с 6-7 минути закъснение и с три промени в състава на "канарчетата". Това внесе импулс в играта на гостите, които бяха по-активни в първите минути след почивката. В 48-ата минута Виктор Генев разтресе напречната греда с топовен удар от дистанция. След това обаче тимът на Валентич трудно създаваше напрежение в наказателното поле на "сините". Пред Илиян Стефанов и Марин Петков се откриха два шанса, които обаче бяха пропилени с лека ръка. В последните минути Уелтън и Марин Петков умишлено си изкараха жълти картони, които са пети за тях и двамата ще пропуснат гостуването на Черно море в следващия кръг. 

ЛЕВСКИ - БОТЕВ ПД 2:0

1:0 Филип Кръстев (11-дузпа)

2:0 Сонко Сундберг (36)

Левски: 13. Николай Михайлов (к), 6. Цунами, 7. Георги Миланов, 8. Андриан Краев, 14. Илиян Стефанов, 17. Уелтън, 19. Билал Бари, 23. Сонко Сундберг, 30. Филип Кръстев, 33. Хосе Кордоба, 91. Драган Михайлович 

Треньор: Станимир Стоилов 

Ботев Пд: 1. Георги Аргилашки, 3. Па Конате, 4. Виктор Генев, 6. Дилан Мертенс, 8. Тодор Неделев (к), 9. Мохамед Брахими, 10. Емануел Току, 15. Джеймс Етоо, 18. Самюел Супрайен, 22. Реда Рабеи, 24. Роберто Пунчец 

Треньор: Азрудин Валентич

Съдия Георги Димитров
Стадион "Виваком Арена - Георги Аспарухов", София