Нападателят на Левски - Мустафа Сангаре, набързо успя да привлече погледите върху себе си. Гигантът с маската има 5 мача със синята фланелка, в които отбеляза 3 гола. И в понеделник стана ясно, че вече го гласят и за национал. Харесали са го от Мали. Той има право да играе за „орлите“, защото оттам са корените на майка му. А ако за него се сетят и в Сенегал, откъдето е баща му, ще стане сложно.
 
По всичко изглежда, че "синият" Батман ще бъде 14-ият легионер, който ще се изстреля от „Герена“ до национален отбор.
 
Първият такъв случай обаче не бе приятен. И той бе свързан със Серж Йофу, който използва повиквателна от националния отбор на Кот д'Ивоар, за да избяга от Левски. Нападателят обяви, че няма как да се върне заради размириците в родината му покрай опит за преврат. И на „Герена“ повече не му видяха очите, докато не откриха, че играе в Швейцария.
 
Национал №2, който изскочи от отбора на народа бе Брент Рахим. Той риташе повече за Тринидад и Тобаго, отколкото за Левски. После „сините“ отново се върнаха на картата на Африка. Ричард Еромоигбе игра за Нигерия за купата на Черния континент, а Юсеф Рабех стигна до мъжете на Мароко. Мали пък нямаше как да пропусне Гара Дембеле. А сега Мустафа Санагаре е тръгнал по неговите стъпки. Неслучайно феновете на Левски веднага го обявиха за втория Дембеле, след като директно от резервната скамейка оформи крайното 6:1 над Локомотив Сф. Сега Сангаре може да наследи Гарата и като национал в Мали.
 
Роман Прохазка пък бе привикан от Словакия, след като стигна и до капитанската лента в Левски. Той е единственият футболист на "сините", който успя да впечатли селекционер от Европа. Клубът от "Герена" е имал и други национали от Европа, но те имат мачове за националните отбори на страните си още преди да дойдат у нас - Дарко Тасевски, Кристиан Наумовски и Холмар Ейолфсон. 
 
Традицията продължиха Гари Родригес (Кабо Верде), Найджъл Робърта и Нейтън Олдър (Кюрасао), Хосе Кордоба (Панама).
Има и друг интересен случай. Като играчи на Левски - Алексей Дионисиев и Георги Георгиев получиха паспорти на Узбекистан и записаха по 5 мача за азиатската страна.
 
Преди години "сините" удариха рамо и на българския национален отбор с Предраг Пажин, Игор Томашич и Лусио Вагнер, които оставиха следа при "лъвовете", 
 
Последният случай е французинът Жереми Петрис, който бе привикан от Мартиника, откъдето са корените му. Десният защитник обаче отказа няколко покани и така и не дебютира за островната държава./"Мач Телеграф"
 
 
 
 

подкрепя българския спорт