Левски на Станимир Стоилов не спира да впечатлява. „Сините” взеха скалпа на пореден съперник и уверено вървят към изпълнение на целта, поставена от Мъри – класиране в евротурнирите. Нещо, немислимо за този отбор в началото на сезона.

Със селекция за жълти стотинки, но с много правилна работа Стоилов направи така, че отборът му да може да се надиграва и с лидерите в българското първенство. През пролетта Левски допусна само една загуба – срещу Лудогорец в Разград. В последната минута. А през първото полувреме надигра милионната селекция на шампионите по всички показатели. В събота вечер отборът на Мъри, заедно с великата „синя” публика зад гърба си, стигна до още един ключов успех през сезона. Странният формат на плейофите в efbet Лига направи така, че победата над Черно море, които са сред най-постоянните отбори този сезон,  да е задължителна, за да може столичани да останат в борбата за излаз в Европа и в първенството. Нов „отличен” за левскарите и победа над „моряците”, които бяха решили да оставят във Варна демонстрирания от тях до момента през сезона хубав футбол, а да заложат в дадени моменти дори на касапски прийоми.

Антон Узунов
100 снимки

Във въпросния сблъсък направи впечатление и нещо друго. Вързаните ръце на Стоилов откъм опции на пейката. Ако изключим принудителната смяна на Николай Михайлов със 17-годишния Пламен Андреев в 58-ата минута, то Мъри направи смени едва в 89-ата минута. Тогава пусна друг младок – Марин Петков и „възрастният” 23-годишен Келиан ван дер Каап. Другите опции пред наставника на скамейката бяха младежкият национал Патрик-Габриел Галчев и юношеският такъв Антоан Стоянов, както и напускащите през лятото Иван Горанов и Радослав Цонев. В същото време единственият отсъстващ поради контузия беше друг 17-годишен футболист – Асен Митков.

Левски на Мъри набира скорост и целта през следващия сезон освен евентуално достойно представяне в евротурнирите, ще е и детрониране на хегемона у нас през последните години. За „сините” всеки мач ще е финал и грешните стъпки трябва да бъдат сведени до минимум. Присъствието на Станимир Стоилов на „Герена” и „синята” публика, единствена пълнеща стадиона си във всеки мач, може и да не се окажат достатъчни за титлата.

Антон Узунов
22 снимки

 В предстоящата кампания редица срещи ще бъдат решени от дребните детайли, от индивидуална класа на отделни футболисти. Именно поради това Левски има нужда от двама играчи, които струват пари. И сега е моментът собственикът Наско Сираков, шефът на Управителния съвет Даниел Боримиров и генералният спонсор на клуба да действат. Да осигурят средства на Станимир Стоилов за две нови попълнения, за които да бъде платена трансферна сума. От клуба вече обявиха, че редица компании проявяват интерес към партньорство със „сините” най-вече заради кампанията „Левски е вечен” и именно това трябва да бъде използван от висшето ръководство на клуба. Точно в този момент. Апропо, феновете събраха парите за Петър Хубчев, ще съберат и тези за доведения от него Насиру Мохамед, и за НАП. А Мъри вече е доказал, че може да върне една инвестиция многократно. Най-скорошните примери за това са Хосе Кордоба и Уелтън. Двамата на практика дойдоха на „Герена” за жълти стотинки, но вече струват милиони.

Станимир Стоилов показа, че умее да направи омлет, макар и да не разполага с яйца от „златна кокошка”. Наличието на поне две такива в състава за следващия сезон ще направят желаната цел далеч по-лесно постижима, а Левски ще изпревари планираното си развитие като клуб и отбор с няколко години.

За целта обаче „сините” имат нужда от малко класа в състава си, която Сираков, Боримиров и спонсорът с определени усилия могат да осигурят още това лято. И са длъжни да го направят….

Антон Узунов
72 снимки