Тази вечер ще стане ясен последният български клуб, който ще ни представлява в европейските клубни турнири догодина. Левски посреща Арда на стадион „Георги Аспарухов“ в столицата от 19:00 часа в решителна битка за място в евроквалификациите на турнира Лига на конференциите. Двубоя може да наблюдавате в пряко предаване по DIEMA SPORT, както и онлайн на PLAY DIEMA XTRA.

„Сините“ завършиха на четвърто място в крайното класиране на Първа лига, което им отреди и място в баража, а не директна квота за Европа – трети завърши финалистът за Купата на България ЦСКА 1948. Възпитаниците на Елин Топузаков не влизат в срещата във възможно най-добра форма и настроение, след като загубиха последователно от Лудогорец с 2:3 като гост и от ЦСКА с 0:2 в дербито. „Този мач, този бараж осмисля сезона - това е едногодишен труд на тези футболисти и отбор. В тези 90 минути трябва да докажат, че заслужават да са в Европа. Надявам се да го въплатят на терена“, каза Топчо на пресконференцията си преди мача.

Арда от своя страна се пребори за седмото място след битка до последно със Славия. Играчите на Александър Тунчев изоставаха от „белите“, но ключовият момент, довел до обрат в тяхна полза, дойде от прекия сблъсък на „Арена Арда“ в Кърджали, в който домакините направиха магически „ремонт“, стигайки до успех с 3:2 след две попадения в самия край. В последния кръг на плейофите Арда надви юношите на Ботев Пд с 3:0 на „Колежа“ и се нареди на седмата позиция, с равен брой точки с осмия Славия, но с по-добри показатели в преките мачове със столичани.

Днешният сблъсък на „Герена“ бе предшестван от известно напрежение, след като Спортно-техническата комисия към Българския футболен съюз промени първоначално насрочената дата от неделя за събота, по същото време, по молба на Арда, тъй като някои от основните футболисти на кърджалийци са пред угрозата да не играят срещу Левски заради изтекли договори. От „Георги Аспарухов“ реагираха с остра декларация и искане за връщане на оригиналната дата, което в крайна сметка се случи, довеждайки до недоволство и в Кърджали – изпълнителният директор на клуба Ахмед Моллахасан заяви, че ръководството ще подаде жалба до ФИФА след финалното решение на СТК.

Победителят от мача между Левски и Арда ще се присъедини към Лудогорец, ЦСКА и ЦСКА 1948, които имат гарантирани квоти за Европа. Шампионите от Разград ще играят в квалификациите на Шампионска лига, а останалите три тима ще бъдат в пресявките на третия по сила евротурнир – Лига на конференциите.