В сряда се проведе среща, която е от изключително важно значение за бъдещето на Левски. Шефовете на клуба – Наско Сираков, Даниел Боримиров и Иво Ивков, както и треньорът Станимир Стоилов се срещнаха с разнородни групи левскари, като бе даден старт на проект, който може да изпрати клуба на съвсем друго ниво.

Сама по себе си идеята е страхотна и уникална за България. От друга страна през последните близо две години привържениците на Левски доказаха, че само и единствено те биха могли да доведат до успешен край подобен проект в нашата страна.

От вчера следобед основната тема сред левскарите е сдружението. Лошото е, че голяма част от тях не разбират или не искат да разберат каква е идеята на цялото това нещо. Повечето коментари са негативни и са свързани най-вече с НКП, София Запад и Тръст „Синя България”. Много малка част от феновете на Левски, а и не само, се вслушаха в думите на изпълнителния директор Иво Ивков, а останалите решиха да правят свои интерпретации, които определено водят до объркване сред „синята” общност и дезинформация.

Именно поради тази причина е добре да се обяснят няколко неща. На първо място е важно да се знае, че Сираков, Стоилов, Ивков и Боримиров са обявили пред феновете, че бъдещо сдружение, което да избира ръководството на Левски е тяхна мечта. Самият Сираков е гарантирал, че ще бъде член номер 1 в него. Наско също така е поставил и условие, за да прехвърли акциите си на сдружението - членовете му да бъдат не по-малко от 20 000. Докато тази бройка не бъде достигната, то ценните книжа остават у него.

Другият основен аспект е, че всеки един от тези 20 000 привърженици ще бъде един вид собственик на Левски. А не НКП или Тръст „Синя България”, каквито мнения се прокрадват. Членовете на сдружението ще избират президент и ръководство на клуба, което ще има мандатност. И тъй като опасенията на голяма част от левскарите са, че група хора се опитват да вземат акциите на Сираков, то самият той би могъл да се кандидатира за шефския пост, да представи своя програма и да бъде избран от членовете на сдружението. Същото важи и за всеки друг. А за да може да гласува, всеки фен следва да плаща по 240 лева годишно или на вноски.

Грубите сметки показват, че сдружението би могло да осигури близо 5 млн. лева на година на Левски. И е важно да се знае, че тези пари ще отидат директно в сметките на клуба, а не по нечий други. За да следят за всичко това и как се харчат парите ще бъдат назначени хора, които се ползват с доверието на цялата левскарска общност. Една от идеите, които в сряда са били дискутирани, е в началото всички средства, събрани от сдружението, да отиват за задължението към НАП.

Със сдружението на феновете Левски би се приближил максимално до най-подредения клуб в света Байерн Мюнхен. Не е случайно, че баварците нямат и едно евро задължения без зад гърба им да стои някой арабски шейх, нали? Привържениците на германския хегемон наскоро дадоха пример как не търпят ръководството на клуба, избрано от тях, да влиза в задкулисни игри, размахвайки пръст дори на легенда като Оливер Кан. Същото би могло, а и трябва да се случва и на "Герена", когато някой не си върши работата или злоупотребява с дадената му власт.

Някои ще кажат, че живеем в България, а не в Германия и подобна идея е невъзможна. И ще сбъркат. Този модел е най-чистият и единствен, който може да извади Левски от зависимостите през последните години. Само така феновете могат да си върнат своя Левски. Такъв какъвто е бил преди 9 септември 1944, но сега и с мисъл за бъдещето…